Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/mulicev_rekord is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Mulićev rekord, zbirka drvorezbarskih proizvoda

[sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/mulicev_rekord is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Predmeti zbirke drvorezbarenih proizvoda poznatih kao Muzej “Mulićev record” smješteni su u nekoliko prostorija porodične kuće Zulejhe Vila, kćeri Ismaila Mulića, osnivača Muzeja, u ul.Varda u Konjicu.

Za Konjic se može reći da je jedino mjesto u jugoistočnoj regiji u kojem je razvijeno i njeguje se drvorezbarstvo. Vještinu drvorezbarenja u konjički kraj sa sobom su donijeli doseljeni zemljoradnici - drvorezbari iz Hercegovine. Centar naivnih drvorezbara su bila sela Grušča, Ribari, Čičevo i Bijela.

Međutim, organizovane prodaje nije bilo. Period austrougarske uprave donio je brojne promjene u društvu. Zbog sve veće potražnje “evropske robe”, pojedini esnafi, odnosno zanati počeli su da propadaju. U cilju spašavanja pojedinih zanata, austrougarska vlast je 1885.godine osnovala u Sarajevu Zemaljsku radionicu za umjetne zanate.

Radionica je ujedno bila i škola u kojoj je redovno obrazovanje trajalo četiri godine. Ilija Arapović iz sela Donja Bijela kod Konjica je prvi drvorezbar koji je završio kurs u Sarajevu i vratio se u Konjic, nakon čega su mnogi konjičani pohađali školu ili kurseve. Dolaskom Ivana Ramljaka, izvanrednog poznavaoca stolarstva i drvorezbarstva, u Konjic 1906.godine otpočelo je zlatno doba konjičkog drvorezbarstva.

Prvu drvorezbarsku radionicu u Konjicu otvorio je Iso Anadolac 1907.godine, Sulejman Hadžizukić, zatim Ivan Ramljak, Pero Lugarić, Mirko Doder, a prve nastupe na međunarodnim izložbama imali su Ilija Arapović 1896. u Briselu, Ilija Logarić, Mato Azinović i dr. U periodu 1918-1941.godine u konjičkom kraju bilo je registrovano 34 drvorezbarskih radionica.

Upravo je ova generacija školovanih stolara kasnije bila nosilac konjičkog drvorezbarstva. “Mulićev Rekord” osnovao je Ismail Mulić 1929.godine. Rođen je u Konjicu 1907.godine. Poslije osnovne škole pohađao je Trgovačku školu u Sarajevu, ali je u završnom razredu, poslije teške bolesti, ostao bez sluha zbog čega je morao napustiti školu. Obzirom da je bio nadaren za umjetnost počeo se baviti slikanjem kod akademskog skulptora Srećka Domića. Kasnije je završio dvrorezbarski zanat kod Sulejmana Hadžizukića i 1929.godine je otvorio samostalnu drvorezbarsku radionicu. Svojim radom je izvršio prekretnicu u dotadašnjem načinu poslovanja. Kreirao je nove proizvode, stvarao do tada nepoznati asortiman novih proizvoda za sve prostorije u stanu i zvaničnim prostorijama. Radove je izvodio prema sopstvenim nacrtima i dizajnu. Izlagao je svoje radove i bio nagrađivan na mnogim sajmovima i izložbama u zemlji i inostranstvu. Radeći na unapređenju proizvodnje Ismail Mulić je u svoju radionicu 1936.godine uveo mašine za obradu drveta.

Za izradu rezbarenih predmeta korišćeno je isključivo drvo iz konjičkog kraja. Najčešće je to bilo drvo nekih voćaka kao: orahovo drvo, kruškovo, trešnjino, jabukovo i dudovo, ali i drvo javora, jasena, brijesta, hrasta i bukve. Metoda rezbarenja kod konjičkog drvorezbarstva je veoma zanimljiva i rijetko se primjenjivala u drugim krajevima. (koriste dlijeta bez drške za nasijecanje i dlijeta sa drškom za kopanje). Upotrebom obe vrste dlijeta postiže se reljef. 1955.godine prizemlje svoje kuće Ismail Mulić je pretvorio u muzej, odnosno učinio ga dostupnim javnosti, što je ostalo do danas.

Od Drugog svjetskog rata sa njim radi Anđelko Stanić, izvrstan stručnjak i nadaren drvorezbar, koji je nakon Mulićeve smrti 1978.godine nastavio voditi njegovu radionicu koja se nalazi uz Muzej. Muzej je u originalnoj postavi raspoređenih proizvoda rukotvorina i namještaja u 6 soba, a od 1993. godine ova radnja se vodi na Mulićevom unuku Vila Sejfudinu-Seji. Kuća-muzej jedinstvena je po sadržaju eksponata i načinu rada u drvetu, površine 1600 kvadratnih metara i ušla je u katalog UNESCO-a sa njenim sadržajem.

Pokretno dobro-zbirka drvorezbarskih proizvoda poznata kao “Mulićev record” u Konjicu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u martu 2006.godine i čine ga 63 predmeta (ugaoni viseći ormarići, sećije, škrabije, stolovi, peškuni, stolice, ugaone vitrine za knjige, vitrine, škrinje-sehare, police za cvijeće, musandere, lusteri, vrata).

{gallery}nacionalni_spomenici/mulicev_rekord{/gallery}

U gradu trenutno djeluju slijedeća kulturno-umjetnička društva:

• A.P. Neretva Konjic - smješten u Narodnom univerzitetu.
Amatersko pozorište njeguje dječju, scenu za odrasle, studentski i srednjoškolski teatar.
Izdavačka djelatnost.
Kontakt : Sejo Fišić, sekretar Udruženja

• BZK »Preporod» – koristi prostorije u Narodnom univerzitetu, okuplja veliki broj omladine na folklornim sekcijama, zabavni i narodni orkestar, harmonikaški orkestar.
Izdavačka djelatnost.
Kontakt : Osman Ćatić, sekretar Udruženja

• HKD» Napredak» - ima svoje prostorije u PSC» Partizanovo».
Izdavačka djelatnost, promidžba kulturnih programa.
Kontakt : Antonela Blažević, pred. udruženja

• KUU »Sejfullah» - koristi prostorije u Narodnom univerzitetu.
Aktivnosti - muški hor duhovne muzike islama i izdavačka djelatnost.
Ansambl broji oko 15 članova.
Kontakt : Muamer Ćukle, pred. udruženja

• Vokalni ansambl »Rezonanca» koristi prostoriju u Narodnom univerzitetu.
Aktivnost - ženski ansambl koji njeguje muziku svih krajeva svijeta.
Ansambl broji oko 15 članica i dio je Mreže Horovi za ljudska prava koju čini La Viva France i La Viva Balkan.
Kontakt : Biljana Handžo, pred. udruženja

• «Konjički tamburaši» - dijeli prostoriju sa vokalnim ansamblom '' Rezonanca''.
Voklano - instrumentalni sastav od 5-6 muzičara koji njeguju najljepše tardicionalne narodne, starogradske kompozicije i evergrine.
Kontakt : Emil Bakoš

• Udruženje za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa - koristi prostorije Doma izviđača. Djelatnost - očuvanje kulturno-historijske baštine, škola crtanja ''Zuko i Lazo''.
Kontakt : Dženan Kovačić

• Udruženje ''Natura As'' - očuvanje kulturno - historijske baštine.
Izdavačka djelatnost, publikacije i knjige mladih neafirmiranih pisaca, turističke djelatnosti, ručna izrada nakita i suvenira.
Udruženje koristi poslovni prostor pored Kamene ćuprije, u kom vrši prezentaciju i prodaju suvenira.
Kontakt : Amela Hujdur

• Centar za prava djeteta - opremili prostor Dječijeg obdaništa na Orašju, ustupljen od Općine. Djelatnosti: Prava djece prema Deklaraciji o pravima djeca, zaštita i sprečavanje nasilja u obiteljima, pomoć djeci iz ugroženih obitelji.
Kontakt : Alma Alagić

• Odred izviđača - skauta ''Neretva'' Konjic. Smješteni u zgradi Odreda uizviđača u ulici Omladinska. Glavna aktivnost je organizacija logorovanja za svoje članove i članove drugih odreda.

 

MANIFESTACIJE
Općina Konjic u posljednjih desetak godina samostalno ili kao pokrovitelj, podržava brojne manifestacije u gradu.

Neke od manifestacija koje zaslužuju poseban rejting u raspodjeli finansijskih sredstava na osnovu već ispunjenih kriterija kojima se zadovoljavaju potrebe općine:

• Dani srednjoškolskog dramskog stvaralašta u organizaciji A.P. Neretva, održava se već dugi niz godina uz podršku Općine, kantonalnog i federalnog ministarstva kulture uz učešće do 30 srednjoškolskih dramskih sekcija.
Festival se odražava sveke godine u zadnjoj sedmici aprila / travnja.
• Školski teatar za učenike osnovnih škola na zadane teme: monolog, recitacija, igrokaz do 20 minuta
Održava se u mjesecu aprilu /travnju.

• ''Dani ef. Sejfullaha Prohe'' - nosilac aktivnosti je KUU ''Sejfullah''.

• Konjička sehara u organizaciji BZK «Preporod» održava se već desetak godina uz podršku Općine, Kantona i Federacije uz učešće preko 50 skupina iz svih krajeva bivše države, Turske, Egipta, Ukrajine, Mađarske ...
Konjička sehara se održava u julu/srpnju.

• Večeri duhovne muzike u organizaciji KUU ''Sejfullah'' uz učešće brojnih solista, vokalnih i muzičkih skupina iz BiH.
Program traje od polovine oktobra/listopada do polovine novembra/studenog.

• Međunarodni Festival tamburaških skupina iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije.
Festival se održava u septembru.

• Decenijski projekat ''Horovi za ljudska prava'' saradnja horova iz BiH, Srbije, Hrvatske i Francuske, u organizaciji VA'' Rezonanca''.
Projekat podrazumjeva samostalne koncerte odnosno skupne koncerte sa horovima koji su dio Mreže.

• Dani Općine Konjic, manifestacija kojom se afirmiše lokalno stvaralaštvo, odnosno predstavljanje rada svih kulturno umjetničkih udruženja koje finansira općina Konjic tokom godine kroz projekte. Program počinje 5.juna a završava se 16.juna na Dan općine.

 

INSTITUCIJE KULTURE

• JU Narodni univerzitet u sklopu koje se nalazi zatvorena kino dvorana, i ljetno kino, prostorije za kulturno umjetnička društva;
• Gradska biblioteka dio Centra za kulturu Narodnog univerziteta
• Zavičajni muzej,dio Narodnog univerziteta na ugovor od dvije godine;
• Rodna kuća Zuke Džumhura, dio Narodnog univerziteta na ugovor od dvije godine;
• Muzej drvorezbarstva ''Mulićev rekord'', najstariji muzej drvorezbarstva u vlasništvu obitelji Mulić.

Kultura