Vijesti iz Konjica

Obavještenje o dvodnevnoj obuci pisanja projekata po LOD metodologiji

Ovim putem obavještavamo Organizacije civilnog društva (OCD) sa područja Općine Konjic da će se dvodnevna obuka pisanja projekata po LOD metodologiji održati u Sali općinskog vijeća Konjic u terminu:

 21.11.2019 godine (četvrtak) – od 09,00 do 17,00 sati

22.11.2019 godine (petak) – od 09,00 do 12,00 sati.

 Molimo sve zainteresovane predstavnike organizacija civilnog društva da se prijave za učešće na dvodnevnoj obuci putem e-mail adrese: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 20.11.2019 godine.

Studenti iz Danske u posjeti vatrogasnoj jedinici Konjic

Jučer su vatrogasnu jedinicu posjetili studenti iz Danske sa svojim profesorima iz njihovog centra za spašavanje. Za svoje goste pripadnici vatrogasne jedinice izveli su vježbu spašavanja povrijeđene osobe u saobraćajnoj nesreći. Nakon vježbe gosti su obišli vatrogasni dom i upoznali se sa načinom rada naših vatrogasaca. Na kraju posjete šef službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic g-din Husein Hodžić se zahvalio gostima na posjeti i zaželio im ugodan boravak u našem gradu.

 

Švedska princeza Viktorija posjetila Muzej drvorezbarstva i Titov bunker u Konjicu

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, švedska princeza Viktorija posjetila je u srijedu navečer Muzej drvorezbarstva i objekat ARK D-O (Titov bunker) u Konjicu.Sa princezom je bio suprug,princ Daniel, potpredsjednica Vlade Švedske ,ministrica za okoliš Isabella Lovin i ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.Kompaniju Zanat i Muzej drvorezbarstva predstavio je Orhan Nikšić koji je istakao da su prva značajna donatorska sredstva dobili od vlade Kraljevine Švedske u iznosu od 24 hiljade eura i da kompanija Zanat surađuje sa najpoznatijim švedskim dizajnerima.Ispred općine Konjic sa princezom Viktorijom,princom Danielom susreli su se načelnik općine Konjic, Emir Bubalo, Pomoćnik načelnika Vahid Alibegović i predsjedavajući Općinskog vijeća Ibro Halilović. Općina Konjic zajedno sa Agencijom Prvi korak Konjic organizovala je obilazak Titovog Bunkera ARK D-O za princezu Viktoriju, princa Daniela i i ostale članove delegacije. 
Autor fotografija: Vehid Šišić

Održana javna rasprava o temi izmjene i dopune Regulacionog plana "Donje Polje"

Dana 31.10.2019 godine u sali Općinskog vijeća održana je prva javna rasprava o temi izmjene i dopune Regulacionog plana "Donje Polje".
Ispred nosioca izvedbe "Plan" d.o.o Konjic prisustvovali su Dženan Kovačić, dipl.ing.arh i Kenan Tinjak, dipl. ing.arh. 
Ipsred Općine Konjic prisustvovali su:
Esad Omerović,Pomoćnik načenika za prostorno uređenje, građenje i obnovu
Belma Sokolović, dipl.ing. arh.-Šef odsjeka za prostorno uređenje i građenje
Mirzo Kevrić ,dipl.ing.arh.
Suada Ribić, dipl.ing.arh.
Ajdin Žetica, dipl.ing. saobraćaja
Suada Borić, dipl. pravnik

Javnoj raspravi je prisustvovalo 15 stranaka i zaprimljene su dvije pisane primjedbe na Regulacini plan Donje Polje.Pozivamo sve građane koji imaju sugestije, prijedloge i primjedbe na Regulacioni plan" Donje Polje" da se obrate pisanim putem Službi za prostorno uređenje i građenje.

Prijem kod načelnika Općine Konjic povodom zlatne medalje Almire Lizde

Dana 29.10.2019 godine u kabinetu načelnika Općine Konjic održan je prijem članova kluba dizača tegova " Neretva" povodom osvojenog prvog mjesta Almire Lizde na GPC World championships-u. Klubu dizača tegova "Neretva"Konjic  odobrena su sredstva na ime nagrađivanja sportiste i trenera koji su u skladu sa Odlukom o kriterijima i načinu nagrađivanja iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta postigli zapažene rezultate u 2019 godini.

Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga: Ambasada Republike Češke traži partnere za promociju trgovine i ulaganja

Ambasada Republike Češke u Sarajevu pokrenula je  javni poziv za projektne prijedloge u oblasti pomoći ekonomskim aktivnostima.

Lokalne organizacije mogu dobiti financijsku podršku za usluge pružene češkim kompanijama koje su zainteresirane za poslovanje u Bosni i Hercegovini.

 Program pomoći ekonomskim aktivnostima ima za cilj pronalaženje lokalnih partnera sa dobrim poznavanjem tržišnog i zakonodavnog okruženja u Bosni I Hercegovini koji će pružiti usluge potencijalnim češkim izvoznicima I investitorima. Ove usluge mogu, između ostalog, uključivati izradu poslovnog plana, pravno i financijsko savjetovanje, pomoć u uspostavljanju kanala distribucije ili promotivne i marketinške aktivnosti.

 Uspješni aplikanti mogu dobiti sredstva koja će pokriti do 70% njihovih troškova vezanih za pružanje navedenih usluga češkim kompanijama, a preostalih 30% sufinancirat će češka poduzeća koja će imati koristi od tih usluga. Ukupna sredstva dobivena od Ambasade u okviru projekta mogu iznositi do 500 000 CZK. Predloženi projekt mora biti realizovan u periodu između 1. januara i 31. oktobra 2020. godine.

 Sve detalje javnog poziva, možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.mzv.cz/sarajevo/bs/Privreda_i_trgovina/informacije_o_ceskoj_privredi_i/x2019_10_18_projektova_vyzva_ceske_velvyslanectvi_propea.html

 

Za sve dodatne informacije, možete pozvati (+387 33) 587 056 ili uputiti e-mail na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  .

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi