Obavještenje za građane MZ Čelebići - Podružnica Orahovica

Obavještavaju se građani MZ Čelebići - Podružnica Orahovica da će se dana 23.12.2019 godine, održati zbor građana, a u vezi izbora članova Podružnica i članova Savjeta mjesne zajednice. Zbor će se održati u O.Š. ORAHOVICA sa početkom u 17:00 sati.

Obavještenje za građane MZ Čelebići - Podružnica Ribići

Obavještavaju se građani MZ Čelebići - Podružnica Ribići da će se dana 28.12.2019 godine, održati zbor građana, a u vezi izbora članova Podružnica i članova Savjeta mjesne zajednice. Zbor će se održati u O.Š. RIBIĆI sa početkom u 18:00 sati.

Obavještenje za građane MZ Čelebići - Podružnica Idbar

Obavještavaju se građani MZ Čelebići - Podružnica Idbar da će se dana 25.12.2019 godine, održati zbor građana, a u vezi izbora članova Podružnica i članova Savjeta mjesne zajednice. Zbor će se održati u O.Š. IDBAR sa početkom u 18:30 sati.

Obavještenje za građane MZ Čelebići

Obavještavaju se građani MZ Čelebići - Podružnica Čelebići da će se dana 24.12.2019 godine, održati zbor građana, a u vezi izbora članova Podružnica i članova Savjeta mjesne zajednice. Zbor će se održati u O.Š. ČELEBIĆI sa početkom u 18:00 sati.

REKONSTRUKCIJA SAOBRAĆAJNICE RASKRŠĆE-SREDNJA ŠKOLA

U toku je izvođenje radova "REKONSTRUKCIJA SAOBRAĆAJNICE RASKRŠĆE-SREDNJA ŠKOLA" koje je planirano budžetom Općine Konjic za 2019 godinu.
Radove na rekonstrukciji saobraćajnice izvodi GPI d.o.o Konjic. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 55. 140,00 KM bez PDV-a.

Obavještene za građane MZ DŽEPI-Podružnica Džepi i Vrdolje

Obavještavaju se građani MZ DŽEPI-Podružnica Džepi i Vrdolje da će se dana 15.12.2019 godine,održati zbor građana, a u vezi izbora članova Podružnica i članova Savjeta mjesne zajednice. Zbor će se održati u O.Š. DŽEPI sa početkm 17:30 sati.
Obavještenje možete preuzeti u prilogu:

Obavještenje za građane MZ PODORAŠAC-Podružnica Brđani

Obavješavaju se građani MZ PODORAŠAC-Podružnica Brđani da će se dana 15.12.2019 godine,održati zbor građana, a u vezi izbora članova Podružnica i članova Savjeta Mjesne zajednice. 
Zbor će se održati u Mednicama sa početkom u 18:00 sati.

Obavještenje možete preuzeti u prilogu:

Javni poziv – poboljšanje inovativnih kapaciteta MMSP

Kao članovi Upravnog i sektorskih koordinacijskih odbora Ministarstvo objavljuje Javni poziv (unutar projekta EU4Business) za dostavljanje prijedloga projekata za poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća (MMSP).

 Fond od 1,5 milijuna eura bespovratnih sredstava unutar projekta EU4Business dostupan je za projekte koji povećavaju konkurentnost MMSP kroz inovacije:

  • razvoj proizvoda/usluga kroz nove pristupe
  • u pred-produkciji, proizvodnji i post-produkciji,

na primjer, kroz uporabu opreme na višoj tehnološkoj razini, uvođenje standarda i certifikaciju, digitalizaciju i uvođenje e-poslovanja, obuku menadžmenta i osoblja, itd.

Pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji MMSP mogu aplicirati na ovom pozivu.

Iznos bespovratnih sredstava je 100.000 eura po projektu.

Korisnici su MMSP i poduzetnici.

Rezultati će se mjeriti s povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza i povećanjem broja inovacija kod podržanih MMSP.

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od slijedećih ekonomskih sektora:

  • Metaloprerađivačka i strojarska industrija
  • Drvoprerada

MMSP registrirani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i strojnoj industriji. MMSP registrirani u sektoru informacijsko-komunikacijske tehnologije također mogu aplicirati ukoliko implementiraju projekte u ciljanim sektorima.

Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija BiH.

Više detalja o podobnosti možete naći u Smjernicama za podnosioce zahtjeva, koje su dostupne putem aplikacijskog portala: eu4business.ba

Informativne sesije će se održati u skladu sa sljedećim planom:

  • Zenica, Hotel Zenica, 03.12.2019. godine, u 11:00
  • Brčko District BiH, Hotel Jelena, 04.12.2019. godine, u 11:00
  • Banja Luka, Hotel Jelena, 05.12.2019. godine, u 11:00
  • Mostar, Hotel Mostar, 09.12.2019. godine, u 11:00
  • Trebinje, Hotel Leotar, 10.12.2019. godine, u 11:00

Sve zainteresirane strane su pozvane da sudjeluju na informativnim sesijama.

Sve kvalificirane strane su pozvane da svoje prijave podnesu najkasnije do ponedjeljka, 3. 2. 2020. godine do 16:00 sati.

U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Evropska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijun eura). EU4Business zajedno provode  GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

Poštovani sugrađani,

povodom obilježavanja jednog od najvažnijih historijskih datuma naše države, u ime svojih saradnika i u svoje lično ime čestitamo vam 25.novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a 25.11.1943.godine, obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine, osigurana puna ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

Taj historijski datum koji je utkan u viševjekovnu tradiciju Bosne i Hercegovine temelj je tolerancije i zajedničkog života i obaveza za bezuslovnim očuvanjem suvereniteta zemlje i multikulturalnosti država.

Na ovaj datum narodi Bosne i Hercegovine su kroz svoje političke predstavnike na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a istakli da hoće ono što je i nama danas potrebno, a to je Bosna i Hercegovina u kojoj je garantovana potupna jednakost i ravnopranost svih njenih građana i naroda.

U budućnosti ćemo zajedno pokazati da mi to možemo i da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve nas na ovim prostorima, na kojima je raznolikost oduvijek predstavljala vrijednost, a ne nedostatak.

To je jedini način i ispravan put da svoju državu, jedinu koju imamo, možemo sačuvati, izgrađivati , činiti je boljom za nas, našu djecu , i potomke.

Ovaj historijski datum, obavezuje sve nas, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji Općine Konjic i jačanju naše države Bosne i Hercegovine.

U to ime još jednom svim Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan 25.novembar- Dan državnosti.

                                                                        PREDSJEDNIK OV                      NAČELNIK OPĆINE

                                                                         IBRO HALILOVIĆ                         EMIR BUBALO

 

Promocija prvog ručno otkanog tepiha u Konjicu

Dana, 15. novembra 2019. godine imali smo čast predstaviti prvi završeni ručno rađeni tepih, koji predstavlja spoj tradicije, ljepote i kontinuiranog rada vrijednih učesnica projekta Arnese Borić i Mirnese Kurtić ”Obuka žena za tkanje tepiha”.
Za tkanje prvog tepiha bilo je neophodno mjesec i po predanog rada naših kandidatkinja. S obzirom da je riječ o obuci, bitno je napomenuti da je tepih na samom početku bio otkan u visinu 60 cm. Na kraju, ukupna dužina tepiha iznosi 113 cm, a visina 164 cm. Ovaj model tepiha u Turskoj se naziva serdžada, a naziv samog tepiha je SIVAS. U ovom tepihu na svakih 10 cm, postavljeno je 26 žica ili čvorova. Tkalački stan na kojem je tkan ovaj tepih, u dužini ima 289, a u visini 417 redova. Naše kandidatkinje su do završetka tepiha napravile 120 513 čvorova.
večanom predstavljanju otkanog tepiha prisustvovali su načelnik Općine Konjic, pomoćnik načelnika za privredu, finansije i društvene djelatnosti, predstavnik projekta ”Moja Budućnost”, predstavnici firme ”Carpet Centar” d.o.o. Čapljina, zaposlenici Agencije ”PRVI KORAK”, direktorica Radio Konjica i učesnice projekta ”Obuka žena za tkanje tepiha”.

NODAS objavio spisak aplikantica koje su prošle prvu selekciju

U skladu sa ugovorom o saradnji sa Udruženjem za razvoj i afirmaciju društva Nodas iz Sarajeva kroz projekat „Osnaživanje položaja žena kroz podršku ženskom poduzetništvu u općini Konjic“ kao mjera implementacije projekta donesena je lista aplikantica koje su prošle prvu selekciju u projektu.

 

Obavještenje o dvodnevnoj obuci pisanja projekata po LOD metodologiji

Ovim putem obavještavamo Organizacije civilnog društva (OCD) sa područja Općine Konjic da će se dvodnevna obuka pisanja projekata po LOD metodologiji održati u Sali općinskog vijeća Konjic u terminu:

 21.11.2019 godine (četvrtak) – od 09,00 do 17,00 sati

22.11.2019 godine (petak) – od 09,00 do 12,00 sati.

 Molimo sve zainteresovane predstavnike organizacija civilnog društva da se prijave za učešće na dvodnevnoj obuci putem e-mail adrese: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 20.11.2019 godine.

Studenti iz Danske u posjeti vatrogasnoj jedinici Konjic

Jučer su vatrogasnu jedinicu posjetili studenti iz Danske sa svojim profesorima iz njihovog centra za spašavanje. Za svoje goste pripadnici vatrogasne jedinice izveli su vježbu spašavanja povrijeđene osobe u saobraćajnoj nesreći. Nakon vježbe gosti su obišli vatrogasni dom i upoznali se sa načinom rada naših vatrogasaca. Na kraju posjete šef službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic g-din Husein Hodžić se zahvalio gostima na posjeti i zaželio im ugodan boravak u našem gradu.

 

Švedska princeza Viktorija posjetila Muzej drvorezbarstva i Titov bunker u Konjicu

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, švedska princeza Viktorija posjetila je u srijedu navečer Muzej drvorezbarstva i objekat ARK D-O (Titov bunker) u Konjicu.Sa princezom je bio suprug,princ Daniel, potpredsjednica Vlade Švedske ,ministrica za okoliš Isabella Lovin i ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.Kompaniju Zanat i Muzej drvorezbarstva predstavio je Orhan Nikšić koji je istakao da su prva značajna donatorska sredstva dobili od vlade Kraljevine Švedske u iznosu od 24 hiljade eura i da kompanija Zanat surađuje sa najpoznatijim švedskim dizajnerima.Ispred općine Konjic sa princezom Viktorijom,princom Danielom susreli su se načelnik općine Konjic, Emir Bubalo, Pomoćnik načelnika Vahid Alibegović i predsjedavajući Općinskog vijeća Ibro Halilović. Općina Konjic zajedno sa Agencijom Prvi korak Konjic organizovala je obilazak Titovog Bunkera ARK D-O za princezu Viktoriju, princa Daniela i i ostale članove delegacije. 
Autor fotografija: Vehid Šišić

Održana javna rasprava o temi izmjene i dopune Regulacionog plana "Donje Polje"

Dana 31.10.2019 godine u sali Općinskog vijeća održana je prva javna rasprava o temi izmjene i dopune Regulacionog plana "Donje Polje".
Ispred nosioca izvedbe "Plan" d.o.o Konjic prisustvovali su Dženan Kovačić, dipl.ing.arh i Kenan Tinjak, dipl. ing.arh. 
Ipsred Općine Konjic prisustvovali su:
Esad Omerović,Pomoćnik načenika za prostorno uređenje, građenje i obnovu
Belma Sokolović, dipl.ing. arh.-Šef odsjeka za prostorno uređenje i građenje
Mirzo Kevrić ,dipl.ing.arh.
Suada Ribić, dipl.ing.arh.
Ajdin Žetica, dipl.ing. saobraćaja
Suada Borić, dipl. pravnik

Javnoj raspravi je prisustvovalo 15 stranaka i zaprimljene su dvije pisane primjedbe na Regulacini plan Donje Polje.Pozivamo sve građane koji imaju sugestije, prijedloge i primjedbe na Regulacioni plan" Donje Polje" da se obrate pisanim putem Službi za prostorno uređenje i građenje.

Prijem kod načelnika Općine Konjic povodom zlatne medalje Almire Lizde

Dana 29.10.2019 godine u kabinetu načelnika Općine Konjic održan je prijem članova kluba dizača tegova " Neretva" povodom osvojenog prvog mjesta Almire Lizde na GPC World championships-u. Klubu dizača tegova "Neretva"Konjic  odobrena su sredstva na ime nagrađivanja sportiste i trenera koji su u skladu sa Odlukom o kriterijima i načinu nagrađivanja iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta postigli zapažene rezultate u 2019 godini.

Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga: Ambasada Republike Češke traži partnere za promociju trgovine i ulaganja

Ambasada Republike Češke u Sarajevu pokrenula je  javni poziv za projektne prijedloge u oblasti pomoći ekonomskim aktivnostima.

Lokalne organizacije mogu dobiti financijsku podršku za usluge pružene češkim kompanijama koje su zainteresirane za poslovanje u Bosni i Hercegovini.

 Program pomoći ekonomskim aktivnostima ima za cilj pronalaženje lokalnih partnera sa dobrim poznavanjem tržišnog i zakonodavnog okruženja u Bosni I Hercegovini koji će pružiti usluge potencijalnim češkim izvoznicima I investitorima. Ove usluge mogu, između ostalog, uključivati izradu poslovnog plana, pravno i financijsko savjetovanje, pomoć u uspostavljanju kanala distribucije ili promotivne i marketinške aktivnosti.

 Uspješni aplikanti mogu dobiti sredstva koja će pokriti do 70% njihovih troškova vezanih za pružanje navedenih usluga češkim kompanijama, a preostalih 30% sufinancirat će češka poduzeća koja će imati koristi od tih usluga. Ukupna sredstva dobivena od Ambasade u okviru projekta mogu iznositi do 500 000 CZK. Predloženi projekt mora biti realizovan u periodu između 1. januara i 31. oktobra 2020. godine.

 Sve detalje javnog poziva, možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.mzv.cz/sarajevo/bs/Privreda_i_trgovina/informacije_o_ceskoj_privredi_i/x2019_10_18_projektova_vyzva_ceske_velvyslanectvi_propea.html

 

Za sve dodatne informacije, možete pozvati (+387 33) 587 056 ili uputiti e-mail na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  .

JAVNI OGLAS ZA PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA U 2019. GODINI NEUPOSLENIH RVI I DEMOBILISANIH BORACA U 2020. GODINI

JAVNI OGLAS ZA PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA U 2019. GODINI I ISKAZIVANJE INTERESA ZA PROGRAME DOŠKOLOVANJA, STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA I PREKVALIFIKACIJE NEUPOSLENIH RVI I DEMOBILISANIH BORACA U 2020. GODINI

Ministarstvo boraca HNK objavljuje Javni oglas za realizaciju programa stručnog osposobljavanja u 2019. godini i iskazivanje interesa za sudjelovanje u programima doškolovanja, stručnog osposobljavanja i prekvalifikacije nezaposlenih ratnih vojnih invalida i demobilisanih branilaca u 2020. godini.

Tekst oglasa možete pogledati, kao i preuzeti potrebne obrasce:

Javni oglas

Zahtjev strucno osposobljavanje 2019 Obrazac-1-bs.pdf

Zahtjev za iskazivanje interesa 2020.Obrazac-2bs.pdf

ODRŽANA PREZENTACIJA ILO PROJEKTA MEĐUOPĆINSKE SARADNJE

Kao sastavni dio selekcije lokalnih partnerstva sa lokalnim zajednicama  sa kojima bi  Međunarodna organizacija rada  u okviru UNDP,  EU i GIZ projekta ILO- EU4Business,  aplicirala za  grantove Evropske Unije i na taj način  razvijajali  sistem podrške razvoja preduzetništva na lokalnom nivou, dana 14.10.2019. godine, u Sali Općinskog vijeća Jablanica održan je sastanak potencijalnih partnera sa članovima ekspertnog tima, te izvršena prezentacija projekta „Međopćinskom saradnjom do bolje  i inkluzivnije prakse podrške start up-ima“, koju su vodili eksperti za razvoj preduzetništva, Dieter Kohn, SIYB master trener i  Erol Mujanović, lokalni konsultant za razvoj preduzetništva.Sastanku je prisustvovala Adisa Kevrić, predstavnica Službe za privredu Općine Konjic i Ajla Cokoja-Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj "Prvi Korak".

Obavjest o održavanju javnog uvida u Elaborat o granicama vodnog dobra

Dana 21.10.2019 godine u periodu od 14:00-16:00h u Sali Općinskog vijeća općine Konjic će se održati javni uvid u Elaborat o granicama vodnog dobra na vodama II kategorije za vodne tokove Bijela, Trešanica, Neretvica, Seončica, Ljuta, Duboki potok i Nevizdračica" zaključenog između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK i firmi "Geodet" i "Geometrika".
Obzirom na komplkesnost i važnost ovog projekta za stanovništvo općine Konjic molimo pravna i fizička lica da prisustvuju ovom uvidu, naročito vlasnicima zemljišta i objekata koji se nalaze u prethodno navedene vodne tokove.

Okončan 10.međunarodni Festival hrane Konjic Food fest 2019

03.10.2019 godine okončan je 10.međunarodni Festival hrane Konjic Food fest 2019 koji je okupio rekordan broj izlagača. U takmičenju ugostiteljskih škola u pripremanju pastrmke prvo mjesto ravnopravno podijelile škole iz Vrnjačke Banje, Nikšića i Podgorice.
Nagrada za najljepši uređen štand pripala je  Udruženju žena "Most" iz Jablanice.Nagradu za najbolju riblju čorbu na festivalu dobili su majka i sin, Najla i Tarik Repovac iz Konjica.

Svečano otvoren 10.međunarodni Festival hrane Konjic Food fest 2019

Danas u 11 sati svečano je  otvoren 10.međunarodni Festival hrane Konjic Food fest 2019 za koji je prijavljeno oko 120 izlagača.Festival traje dva dana. Na 10.međunarodnom Festivalu hrane imamo izlagače iz svih dijelova BIH, i izlaže se voće,povrće, prerađevine od istog, zatim mlijeko i mliječni proizvodi, suhomesnati proizvodi kao i proizvodi od meda i razne vrste ljekobilja koje su zastupljene na cjelokupnom području BiH.Pored izlaganja poljoprivrednih proizvoda na ovogodišnjoj manifestaciji prisustni su predstavnici i predstavnice raznih udruženja građana koji nude široku lepezu svojih proizvoda.Festival osim prodajnog karaktera nudi i druge sadržaje,kao što je takmičenje srednjoškolaca  u pripremi ribe,i pripremanju tradicionalnih jela.

Počela obuka žena za tkanje tepiha u Konjicu

Dana 30.09.2019 godin u Konjicu počela je obuka žena za tkanje tepiha u trajanju od tri mjeseca,kojom rukovodi iskusna prodavačica iz Turske. Direktor preduzeća Carpet Centar d.o.o iz Čapljine  je sa učesnicama obuke potpisao ugovore. Potpisivanju ugovora su prisustvovali i zaposlenici Agencije"Prvi Korak" Konjic.

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi