ČESTITKA U POVODU DANA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE I DANA KONJIČKIH BRIGADA

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog Vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Dana konjičkih brigada uputili su čestitku u kojoj se navodi: 

"U povodu 1. decembra Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svim njenim pripadnicima upućujemo najiskrenije čestitke, sa željom za mnogo sreće i uspjeha u budućem radu.

U vremenu u kojem živimo misija i uloga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine ima izuzetan značaj.

Želimo da vaš nesebičan rad i zalaganje budu garant spremnosti naše domovine Bosne i Hercegovine da odgovori na sve izazove i eventualne prirodne nepogode, štiteći živote građana Bosne i Hercegovine i materijalna dobra.

U povodu 01. decembra Dana konjičkih brigada naiskrenije čestitke upućujemo porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim komandantima, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i njihovim porodicama.

Borci konjičkih brigada tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u odlučujućim momentima za njenu dalju budućnost i budućnost njenih građana pokazali su odlučnost, hrabrost i spremnost da brane svaki pedalj naše domovine i uz zahtjevne zadatke na konjičkom području stignu i pomognu tamo gdje se za to ukazivala potreba.

Herojska borba svih onih koji su učestvovali u odbrani građana Bosne i Hercegovine i Konjica, a naročito onih koji su na tom putu položili svoje živote, ne smije i neće biti zaboravljena.

Neka vrijednosti naših boraca, koje su ih krasile tokom agresije, budu motiv i obaveza u miru da svjedoče o onome što je dešavalo u našoj domovini Bosni i Hercegovini i našem gradu, generacijama koje dolaze, kako bi zajedno bili garant očuvanja njenog suvereniteta i u budućnosti.

 

 

Igman je život svih nas - zato smo ponosni na ovo što smo kao tim uradili da bi preko 300 djece i mladih imalo bolje uslove za treniranje i igru - poručeno je danas na svečanom otvaranju obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu

U sklopu aktivnosti kojima Grad Konjic ove godine obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine danas je priređena svečanost otvaranja obnovljenog Gradskog stadiona, gdje svoje aktivnosti provode sve selekcije prvoligaša Fudbalskog kluba Igman Konjic.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić dajući podršku ovom projektu je kazao: “Grad u kojem sam rođen, u kojem živim, grad je industrije, sporta, kulture i umjetnosti, ali prije svega grad dobrih ljudi, koji njeguju istinske vrijednosti. Igman je ljubav koja nas spaja, koju njegujemo, čuvamo i želimo da zajednički unaprijeđujemo svim srcem. Sretan sam i ponosan danas, što možemo reći da su stvoreni uslovi za njegov boljitak, za napredak i što ćemo biti oni koji će pisati njegovu historiju kroz naredne godine. Sretno  gradu, Konjičanima i naravno Igmanu”.

- Čestitam gradonačelniku i predsjedniku Kluba na provedenim aktivnostima koje su rezultirale boljim uslovima za fudbalere i sve građane koji Gradski stadion koriste za rekreaciju. Ministarstvo je i do sada prepoznavalo aktivan rad lokalnih zajednica i s obzirom da Konjic zaista provodi značajne i kvalitetne aktivnosti, nastavit ćemo podržavati ovakve programe i projekte, kako bi rezultati bili još bolji i još veći - kazao je Adnan Velagić, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog katona.

- Prezadovoljni smo, jer smo zajedno uspjeli stvoriti evropske uslove za igru. Kako kažu - sloga kuću gradi i iskreno se nadam da ćemo imati još ovakvih svečanosti, da ćemo stvoriti uslove za noćne utakmice i da ćemo već narednog ljeta proslaviti početak naše treće sezone u premijer ligi - kazao je predsjednik Kluba Đahid Muratbegović.

- Ničeg ovog što je urađeno ne bi bilo da nije naklonosti Grada, gradonačelnika i predsjednika Kluba. Zahvaljujem im se na tome, jer Igman je moj život i želim mu sve najbolje. Želim da se u ovim uslovima, koje morate cijeniti, jer ih malo koji klub danas ima na ovakvom nivou, stvore 3-4 prava igrača - kazao je  Faruk Hadžimešić, dugogodišnji trener i legenda konjičkog fudbala. Sjećajući se svih fudbalera i sportskih radnika koji su dali doprinos razvoju Fudbalskog kluba Igman, podsjetio je na kojem se nivou u Konjicu decenijama igrao fudbal, s obzirom da je Konjic svojevremeno imao dva fubalera u reprezentaciji bivše Jugoslavije.

- Želim da iskažem zadovoljstvo zbog rezultata koje smo kao tim postigli radom i nastojanjima da stvorimo uslove za takmičenje Fudbalskog kluba Igman u prvoj ligi, stvarajući time kvalitetne uslove za angažman većeg broja djece u procesu treniranja.Vrijednost u tom smislu je neprocjenjiva, jer danas imamo preko 300 djece i mladih, i skoro 40 aktivnih ljudi uključenih u rad ovog sportskog kolektiva, koji nas sve zajedno čine ponosnim. Igman je život svih nas koji živimo u ovom gradu i on nas, kao jedna pozitivna priča, apsorbuje sve i pravi snažan tim koji je davao i davat će sve od sebe, da ta pozitivna priča traje i u budućnosti - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, zahvaljujući se igračima, navijačima i svim građanima na podršci, kojima je ovom prilikom čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Pioniri Fudbalskog kluba Igman Ibrahim Novalić i Emil Puhalo, koji su danas sa svojim kolegama iz Kluba prisustvovali svečanosti, sretni zbog znatno poboljšanih uslova za treniranje sporta kojem su aktivno posvećeni već 6 godina su kazali:- Lijepo je vidjeti da je sve novo i funkcionalno, teren, tribine, unutrašnji prostor. Sada je mnogo bolje i trebamo se potruditi biti još bolji i uspješniji.

- Kao građanin Konjica i sportski radnik ponosan sam na ono što je urađeno na Gradskom stadionu, jer upravo jedan ovakav objekat priliči premijerligašu. Mislim da je ovo izuzetno značajna aktivnost za sve građane, naročito za mlade i njihovo kvalitetno provođenje slobodnog vremena - kazao je Konjičanin Mensur Duraković.

Grad Konjic sjećajući se svih onih koji su se kroz historiju borili za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak obilježio Dan državnosti i poslao poruku mira

Nizom prigodnih aktivnosti u kojima su učestvovale sve generacije Konjičana sa posebnim akcentom na djecu i mlade, danas je Grad Konjic obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon obilaska šehidskih mezarja i spomen obilježja tokom kojeg je odata počast svima koji su položili svoje živote za odbranu BiH i očuvanje njenog suvereniteta, organizovan je svečani defile ulicama grada i program koji su u kino sali Narodnog univerziteta priredili učenici, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola. Tokom programa su, između ostalog, predstavljeni najuspješniji literarni i likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola, te uručene nagrade učenicima i mentorima.

- Pjesmom, slikom i rječju mladost Konjica danas je u čast Dana državnosti Bosne i Hercegovine poslala jasnu poruku mira, sa željom da ovaj i sve naredne praznike obilježavamo i dočekujemo u miru i slobodi. Ponosan sam što smo danas zajedno sa svim obrazovnim ustanovama kao zajednica obilježili jedan od naznačajnijih praznika naše domovine - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je čestitajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine poručio: “ Zbog svih njih koji su čuvajući suverenost, nedjeljivost, multietničnost dali svoje živote, svoju mladost i omogućili nama da danas živimo u našoj domovini Bosni i Hercegovini, trebamo se potruditi da budemo dostojni onog što su nam ostavili u amanet, a to je naša domovina, učeći našu djecu da vole svoju domovinu svim srcem.”

U okviru aktivnosti kojima Grad Konjic ove godine obilježavanja Dan državnosti Bosne i Hercegovine sutra će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježjima po MZ na području Konjica, a u nedjelju će tim povodom biti priređeno svečano otvaranje obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu.

 

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine 

uputili su čestitku u kojoj se navodi: 

"Poštovane/i sugrađanke i sugrađani, Bosanci i Hercegovci

Uz iskrene čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, želimo, da je živeći i radeći u miru, zajedničkim snagama čuvamo, razvijamo i gradimo na temeljima koji su postavljeni na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a,  održanom 25. novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu. Odluka o potvrđivanju granica Bosne i Hercegovine, u kojoj će svi njeni narodi imati ista prava, naša je vodilja i u vremenu koje je ispred nas.

Ovaj praznik obilježavamo i dočekujemo na svečan i dostojanstven način, želeći biti zajednica koja će svojoj mladosti s ponosom ukazivati na važnost očuvanja temeljnih vrijednosti naše domovine Bosne i Hercegovine, očuvanja njenog suvereniteta, njene nedjeljivosti i multietničnosti. 

Sa željom da ovaj i sve naredne praznike dočekujemo u miru želimo još jednom sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

Poklon domovini i djeci kao njenoj budućnosti za Dan državnosti Bosne i Hercegovine-realizovani projekti čiji je cilj unaprijediti uslove za obrazovanje novih generacija

Ulaganjem Grada Konjica i Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK u tri osnovnoškolska objekta na području Konjica u iznosu preko 300.000 KM stvoreni su uslovi za kvalitetniji i ugodniji ambijent za obrazovanje i provođenje vannastavnih aktivnosti u naseljima Ribići, Čelebići i Podorašac.

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je ozvaničen završetak radova na obnovi školskih objekata u školama Ribići, Čelebići i Podorašac.

Svečani čin otvaranja obnovljenog školskog objekta u Ribićima, gdje se obrazuju 23 učenika od prvog do petog razreda, obavili su ministar obrazovanje nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, direktor Nijaz Kurtović i učenici škole, koji su zajedno sa učenicima Osnovne škole Čelebići također na svečan način otvorili novo, moderno uređeno školsko igralište, koje će imati priliku koristiti 160 učenika škole, te mještani naselja Čelebići. U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine upriličeno je i svečano otvaranje obnovljene Područne škole Podorašac Druge osnovne škole, koje su presjecanjem vrpce obavili ministar Velagić, gradonačelnik Ćatić i direktorica škole Munevera Tinjak zajedno sa učenicima škole.

Ministar Velagić je čestitajući Gradskoj upravi Konjic na realizovanim aktivnostima, naglasio kako je sretan što je resorno ministarstvo na čijem je čelu, bilo učesnik ovih značajnih projekata, najavljujući podršku i u budućnosti. - Ima li ljepšeg poklona domovini od ovakvog poklona, realizacije projekata za našu djecu, odnosno našu budućnost - poručio je ministar Velagić.

 - Gradska uprava Konjic u saradnji sa direktorima osnovnih i srednjih škola nastoji sagledati potrebe škola i želje lokalnog stanovništva, te na osnovu toga i mogućnosti u budžetu Grada Konjica obezbjediti sredstva za realizaciju planiranih projekata. U svemu tome tražimo i pomoć viših niva vlasti i sa zadovojstvom mogu istaknuti da smo zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona uložili u ovoj godini preko 300.000 KM, od čega Grad Konjic 235.000 KM  a ministarstvo 70 .000 KM. Želja svih nas je da djeca imaju što bolje uslove za obrazovanje, nastavnici što bolja sredstva za rad, a direktori mogućnosti da postižu izuzetne rezultate, na što sam kao gradonačelnik ponosan, jer imamo značajan broj naših učenika, nastavnika i profesora koji se trude da budu najuspješniji na takmičenjima na raznim nivoima - kazao je gradonačelnik Ćatić.

Direktori škola Nijaz Kurtović i Munevera Tinjak zahvaljujući se administraciji Grada na čelu sa gradonačelnikom i nadležnom ministarstvu što su imali sluha za potrebe koje škole imaju, naglasili su kako se nadaju da će se slični projekti nastaviti i u budućnosti.

Učenik  Područne škole Ribići Tarik Jablan i učiteljica Sabira Trešnjo sretni zbog obnovljenog školskog objekta, podsjetili su da je škola i pored toga što je bila dotrajala, bila lijepa, ali da je danas, nakon što su završeni radovi, još ljepša i mirisnija, što ih sve zajedno raduje i veseli, te su ovom prilikom izveli i prigodan program u tu čast, a u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo zbog navedenih aktivnosti nije krila ni Rialda Ćosić, majka tri dječaka, koji žive u Ribićima, od kojih se dvojica obrazuju u mjesnoj školi, a jedan od njih je srednjoškolac. - Nama je ovdje lijepo i svaki napredak u smislu stvaranja boljih uslova za život i djelovanje naše, ali i svih drugih porodica u našem naselju je dragocjen i poticaj je da ljudi ovdje žive - zaključila je Ćosić.

Danas počele aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Želim da sretno rastete i živite u svojoj domovini-poruka je koju je danas  učenicima Srednje škole Konjic uputio akademik Mirko Pejanović tokom svečarsko-edukativnog časa, koji je u organizaciji BZK Preporod Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, održan u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Amfiteatar Srednje škole ispunjen do posljednjeg mjesta učenicima, profesorima i predstavnicima Grada Konjica danas je bio mjesto na kojem se govorilo o Danu državnosti Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na značaj sticanja njene nezavisnosti, te promišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

-Danas sam konjičkoj mladosti pokušao pribiližiti perspektivu, da je budućnost BiH u postizanju članstva u EU i NATO savezu, te u izgradnji slobodne i pravne države unutar tih okvira. To će se zasigurno ostvariti, ali treba da se dogodi ubrzanje te integracije. Želim da ovi mladi ljudi, u čijim se očima danas vidjela želja za znanjem o nastanku i razvoju državnosti, budu oni koji će svojim znanjem i zalaganjem biti garant očuvanja naše domovine u njenoj budućnosti. Želim da sretno rastete i živite u njoj- poručio je akademik Mirko Pejanović.

Direktor instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava  Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rasim Muratović osvrćući se na knjigu akademika Pejanovića “Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti“, koja je između ostalog predstavljena ovom prilikom, kazao je da se radi o svojevrsnoj  knjizi optimizma, jer se fokusira na tri važna faktora: Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, Referendum za nezavisnost BiH i Platformu o radu Predsjedništva RBiH, u ratnim uslovima, čiji je autor prof.dr. Mirko Pejanović. Upravo ta Platforma je pozvala sve građane, sve narode da krenu u borbu za slobodu - naglasio je u svom obraćanju prof.dr.Muratović.

- Želeći na pravi način podsjetiti na važnost Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, danas smo našim mladim sugrađani prenijeli najvažnije činjenice koje se odnose na put kojim je naša domovina stekla i sačuvala državnost. Sretni smo da smo to mogli učiniti uz pomoć onih koji su u ključnim momentima za našu državu bili tu da je sačuvaju - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, naglašavajući kako Grad Konjic svake godine nastoji kvalitetnim sadržajima obilježiti bitne datume iz historije Bosne i Hercegovine.

Današnji svečarsko-edukativni čas bio je jedan od prvih sadržaja kojim će Grad Konjic obilježiti  Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U narednim danima uslijedit će otvaranje obnovljene škole u Ribićima, otvaranje školskog igrališta u Čelebićima, otvaranje obnovljene područne škole Podorašac, obilazak spomen-obilježja i polaganje cvijeća, defile učenika osnovnih i srednjih škola ulicama grada, zajednički program učenika osnovnih i srednjih škola, dodjela nagrada za najuspješnije literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, izložba likovnih radova učenika u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic. Na Dan državnosti BiH biće upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježjima po MZ na području Konjica, a u nedjelju, 26.novembra, kao kruna svih aktivnosti, biće upriličeno svečano otvaranje obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu.

Azem Sadiki, načelnik Opštine Studeničani iz Republike Sjeverna Makedonije u posjeti Gradu Konjicu

Danas u posjeti Gradu Konjicu boravi Azem Sadiki načelnik Opštine Studeničani iz Republike Sjeverna Makedonija. Današnja posjeta i susret sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem nastavak je saradnje koja je uspostavljena tokom posjete zajedničkoj pobratimljenoj Opštini Altinova u Republici Turskoj.

 -Iako sam u privatnoj posjeti Bosni i Hercegovini, želio sam posjetiti Grad Konjic i gradonačelnika Ćatića sa kojim njegujem prijateljske odnose. Opština Studeničani na čijem sam čelu ima mnogo sličnosti sa sredinama u Bosni i Hercegovini i moja je želja uspostaviti čvršću saradnju između Opštine Studeničani i Grada Konjica, koja će u budućnosti rezultirati i našim bratimljenjem, iz tog razloga želim uputiti poziv gradonačelniku Ćatiću da posjeti našu opštinu - kazao je načelnik Sadiki.

- Drago mi je da smo tokom posjete i sastanka imali priliku razmijeniti ideje i aktivnosti koje bismo mogli raditi u sklopu buduće saradnje. Cilj nam je da saradnju ozvaničnimo i kroz bratimljenje, koje bi moglo uslijediti u sklopu obilježavanja Dana grada Konjica – kazao je gradonačelnik Ćatić, koji je zahvaljujući se načelniku Opštine Studeničani na posjeti, izrazio nadu za uspješnom saradnjom na nivou zajednica.

 

Sinoć je u Konjicu održana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic u povodu Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata

Prošireni Kolegij Gradskog vijeća Konjic apelovao na Parlament Federacije BiH da se Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, koji je podnio Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u skraćenom postupku, ne nađe na dnevnom redu u formi i proceduri kako je predložen.

Sinoć  je u Konjicu održana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic u povodu Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, koji je podnio Klub zastupnika HDZ BiH – HNS prema Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u skraćenom postupku.

Smatrajući da se radi o Prijedlogu Zakona koji bi imao nepovoljan utjecaj na prihodovnu stranu budžeta Grada Konjica, Savjet gradonačelnika je hitno reagovao i formirao Radnu grupu koja je  u skladu s nadležnostima donijela određene zaključke, te je sazvana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic, kojoj su prisustvovali zastupnici u Skupštini HNK i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz Konjica.

Pojašnjavajući pravne osnove za apel upućen Parlamentu Federacije BiH, kako se navedeni Prijedlog Zakona ne bi našao na dnevnom redu u formi u kojoj je predložen, pomoćnica gradonačelnika Konjica Mirna Habibija Sultanić, naglasila je da se na prvo čitanje uočava nelogičnost formulacije Prijedloga izmjene stava 2. predmetnog Zakona s obzirom da je naknada određena stavom 1., odnosno 3., a u Prijedlogu izmjene stava 2. je navedeno da će naknadu odrediti Parlament Federacije BiH na prijedlog Vlade Federacije BiH. To Prijedlog Zakona čini kontradiktornim, ne samo u odnosu na stav 1. i 3. predmetnog člana, za koji se traži izmjena, nego i u kontekstu cjelokupnog zakona - kazala je Habibija Sultanić, naglašavajući kako je iz cijele priče izbačena Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, iako su Zakonom o električnoj energiji Federacije BiH, koji je donesen ne tako davno, u ovoj godini, jasno određeni i ciljevi i nadležnosti Regulatorne komisije u sektoru električne energije.

- Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH članom 172. određeno je da, kada nije u pitanju složen i obiman zakon podnosilac Prijedloga Zakona može predložiti da se Prijedlog Zakona pretresa po skraćenom postupku. Predmetni zakon nije obiman, ali je itekako složen, s obzirom na efekte njegove primjene na jedinice lokalne samouprave. S tim u vezi smatram da ne postoje uslovi da se Prijedlog izmjene Zakona pretresa po skraćenom postupku, tim više što je Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH član 34. određeno da je zakonodavac dužan pribaviti mišljenje od Saveza općina i gradova o svim pitanjima koja se odnose na dodjelu sredstava, kao i svim promjenama zakona, koje mogu uticati na finansijske obaveze jedinica lokalne samouprave, a primjena ovoga zakona itekao može imati negativne efekte na sredstva jedinice lokalne samouprave“ – kazala je Mirna Habibija Sultanić.

Služba za ekonomsko-finansijske i pravne poslove Grada Konjica uradila je analizu eventualne primjene i efekata na budžet Grada Konjica. Govoreći o tome Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika Konjica je kazao: “Sa aspekta finansija dovoljno je bilo povući paralelu ovog Prijedloga izmjena Zakona, koji je, na neki način konfuzan, nedorečen, sa postojećim Zakonom. Napravili smo jednu fiskalnu procjenu posljedica na budžet i može se doći do zaključaka da bi eventualno njegova primjena mogla imati štetne posljedice po našu lokalnu zajednicu.”- naglasio je Špago.

- Proširenoj sjednici Kolegija Gradskog vijeća Konjic odazvali su se svi predstavnici Konjica koji participiraju u zakonodavnom tijelu Skupštine HNK i Parlamentu Federacije BiH. Kolegij Gradskog vijeća je u potpunosti podržao Zaključke koje je izradila Radna grupa koju je formirao Savjet gradonačelnika, a ti se Zaključci podudaraju sa mišljenjem koje je na pomenuti Prijedlog Zakona dala Vlada Federacije BiH. U tom smislu prošireni Kolegij Gradskog vijeća apelira na Parlament Federacije BiH da se ovaj Zakon u formi i proceduri kako je predložen, ne nađe na dnevnom redu – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda.

 

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao JAVNI POZIV za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu – JP BPEU SS 2023-1.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je JAVNI POZIV za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu – JP BPEU SS 2023-1.Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po ovom Pozivu je 12.912.350,00 KM.

Opširnije na linku:

https://fzofbih.org.ba/javni-poziv-za-stambene-objekte/

 

 

 

Grad Konjic dio projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST”

 

U Mostaru u srijedu 08.09.2023.godine održana ceremonija potpisivanja partnerskih ugovora između Caritasa Švicarske i 7 općina i gradova iz Hercegovine, među kojima je i Grad Konjic. Riječ je o projektu “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST”.

 

Opširnije na

https://radiokonjic.ba/danas-u-mostaru-predstavnici-7-gradova-opcina-iz-hercegovine-potpisali-ugovore-sa-caritasom-svicarske/?fbclid=IwAR35HE7AknCGNsYuQSqPoKe3lINM0doxPHjbNnpG5_TPfcwflLY9_u3FHC8

 

Održana 28.redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

U utorak 31.10.2023.g. održana je 28. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic na kojoj su vijećnici razmatrali sljedeći dnevni red:

1.Zapisnik sa 27. redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 18.07.2023. godine;

2.Prijedlog Odluke o davanju na korištenje poslovnog objekta „Gradac“ u vlasništvu Grada Konjica;

3.Prijedlog Odluke o davanju na upravljanje i korištenje Centra za upravljanje otpadom Konjic JKP „Standard d.o.o.Konjic;

4.Prijedlog Odluke o organizaciji jedinstvenog organa uprave Grada Konjica;

5.Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje članova školskog odbora JU Osnovna škola ''Čelebići“ iz reda osnivača. ;

6.Javni oglas za imenovanje članova Školskog odbora JU Osnovna škola ''Čelebići“ iz reda osnivača.;

7.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;

8.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;

9.Izvršenje budžeta Grada Konjica za period 01.01.-30.06.2023. godine;

10.Pitanja i odgovori.

 

Grad Konjic i Opština Anamur iz Republike Turkiye od danas njeguju veze gradova pobratima

U povodu obilježavanja Dana Republike Turkiye 29.oktobra gradonačelnik Konjica Osman Ćatić boravi u općini Anamur u oblasti Mersin u Republici Turkiye, gdje prisustvuje značajnim događajima organizovanim u tu čast.

U okviru obilježavanja Dana Republike Turkiye gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i načelnik Opštine Anamur Hidayet Kilinç potpisali su Sporazum o bratimljenju Grada Konjica i Opštine Anamur.

- Izuzetna mi je čast biti dio obilježavanja Dana Republike Turkiye ovdje u opštini Anamur gdje potpisujući Sporazum o bratimljenju povezujemo naše lokalne zajednice na jednom višem nivou. Zajednička želja i namjera je jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa u duhu prijateljstva i povjerenja. Planirane akrivnosti, kojima ćemo se posvetiti kroz zajedničko djelovanje, odnose se na oblasti životne sredine, urbanog razvoja, razvoja poljoprivrede,obrazovanja, turizma kulture i sporta - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se na gostoprimstvu.

 - Radujem se što ćemo uspostavljanjem veza kroz program “Grad-pobratim” imati mogućnost međusobno podijeliti svoja znanja i iskustva, na dobrobit stanovnika u našim zajednicama kazao je načelnik Opštine Anamur Hidayet Kilinç, ukazujući čast gradonačelniku Ćatiću da tokom svečanosti obilježavanja Dana Republike Turkiye najuspješnijim učenicima osnovnih škola u sportskim aktivnostima uruči medalje.

Zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizacija tekućeg poslovanja i dugovanja u fokusu razgovora premijera Federacije BiH, gradonačelnika Konjica i direktora Doma zdravlja Konjic

Na danas održanom sastanku u Domu zdravlja Konjic kojem su prisustvovali premijer Federacije Nermin Nikšić, gradonačenik Konjica Osman Ćatić i direktor ove zdravstvene ustanove doneseni su zaključci čiji je cilj rješavanje nagomilanih problema koje Dom zdravalja Konjic ima već duži niz godina.
- Imali smo konstruktivan razgovor kao ljudi koji razumiju probleme u kojima se nalazi Dom zdravlja Konjic, ljudi koji nisu ovdje da ukazuju na ono što se dešavalo prije, već da probamo naći rješenje. Niko ne treba očekivati da će se sutra promijeniti stanje u Domu zdravlja, ali nam je doktor Hajduk ukazao na neke projekte koje su oni imali namjeru da realiziraju i pripremaju, a koje zbog nedostatka sredstava ne mogu da urade, što gradonačelnik i ja možemo sa aspekta pozicija koje obnašamo podržati, a što bi se sigurno reflektiralo na stanje u Domu zdravlja. Tražit ćemo načine kako da pomognemo, kako da stanemo iza ovih ljudi, jer građani očekuju da ne osjete situaciju u kojoj se oni nalaze. Mi ćemo sa naše strane u granicama koje dopušta i zakon i naše mogućnosti tražiti kako da u budućnosti stvorimo pretpostavke da Dom zdravlja funkcionira normalno. Treba imati u vidu da je ovdje u HNK sprecifična situacija i da je već četiri, pet godina Vlada u tehničkom mandatu i da postoji nada da bi mogla biti formirana nova u kojoj bi participirale i stranke iz kojih dolazimo ja i gradonačelnik i da bismo i kroz taj vid angažmana mogli popraviti status Doma zdravlja i kad je u pitanju kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja, jer s jedne strane ja ne mogu da prihvatim da jedan federalni zavod pokriva sve troškove, dok su kantonalni u suficitu, a zdravstvene ustanove, da tako kažem, kubure. Naravno da osnivač, Grad Konjic sa svoje strane daje doprinos i rješava određene probleme, ali ne i plaće. To je posao kantonalnih zavoda - kazao je premijer Nikšić.
- Situacija u Domu zdravlja Konjic je stara preko 20 godina, dug je u kontinuitetu rastao i nije se nešto puno poduzimalo na rješevanju i funkcionisanju ove zdravstvene ustanove. Stanje je postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016.godine, zatim nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018.godine, jer sredstva nisu pratila obaveze iz kolektivnog ugovora. Drago mi je da imamo našeg sugrađanina, našeg premijera Nermina Nikšića koji je izrazio spremnost za konkretne aktivnosti u kojima će se u narednom periodu ogledati ova pomoć u smislu stabilizacije funkcionisanja i rada Doma zdravlja Konjic - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se ovom prilikom premijeru.
- Zahvaljujem se na dolasku i na konstruktivnim prijedlozima, premijeru i gradonačelniku, kako bi saslušali našu problematiku, neke naše ideje, te predložili zaključke koji se odnose na zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizaciju tekućeg poslovanja i dugovanja naše ustanove. Mislim da bi ovo trebalo krenuti u pozitivnom pravcu, nakon svih ovih godina tokom kojih smo imali probleme u kontinuitetu - kazao je direktor Doma zdravlja Džemal Hajduk.

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas boravi u posjeti Gradu Konjicu -Istaknuta izuzetna saradnja lokalne zajednice i Vlade Federacije BiH

Danas je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić posjetio Gradsku upravu Konjic gdje se sastao sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem. Tema razgovora vođenih tokom susreta bili su aktuelni projekti koje Grad Konjic realizuje uz podršku Vlade Federacije BiH i problemi sa kojima se susreću zdravstveni radnici zaposleni u Domu zdravlja Konjic.

- Saradnja koju smo gradonačelnik Ćatić imali kao parlamentarci u nekom ranijem periodu sada je dobila neki novi oblik i formu. Razgovaramo kao gradonačelnik i premijer i mnogo se bolje razumijemo, a projekti koji dolaze sa nivoa Grada koji su aktuelni u ovoj godini Vlada je podržala i nastojat ćemo i u narednoj godini raditi na još kvalitetnijem i boljem nivou. Pokušavamo probleme koji su aktuelni  tretirati kao svoje i raditi kako bi oni postali što manji, sve sa ciljem kako bi naši sugrađani imali najkvalitetnije moguće javne usluge - kazao je premijer Nikšić, naglašavajući kako je Konjic njegova lokalna zajednica i njegov grad, za koji je vezao svoj život.

- Nadam se da će u ovom vremenu koje je pred nama,doći i do formiranje Vlade  Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koja će biti u punom kapacitetu, kada bi ta vertikala bila još prohodnija i bolja, a sve to bi samo donijelo plus našem gradu - istaknuo je Nikšić.

- Mi smo se potrudili da tokom susreta sa premijerom Nikšićem u sklopu Dana grada Konjica i Dana dijaspore prezentujemo sve one aktivnosti koje Grad planirada uraditi, kako bi Vlada Federacije BiH bila dio tih projekata. Mogu sa zadovoljstvom reći da su ti projekti već u fazi implementacije i da se sve aktivnosti koje smo dogovorili sa premijerom i realizuju - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se premijeru Nikšiću na posjeti i podršci.

- Uvijek nam je drago kada imamo ljude koji znaju odakle dolaze i  ne zaboravljaju Konjic kada su na određenim funkcijama -  naglasio je gradonačelnik Ćatić.

 Nakon susreta u Gradskoj upravi uslijedila je zajednička posjeta i sastanak sa menadžmentom Doma zdravlja Konjic, kako bi se razgovaralo o načinima prevazilaženja stanja u kojem se ova zdravstvena ustanova nalazi već duži niz godina.

 

“Kafa s gradonačelnikom” u povodu Dana penzionera

U povodu obilježavanja Dana penzionera Udruženje penzionera umirovljenika Konjic uz podršku Grada Konjica provelo je niz aktivnosti kojima su brojnim penzionerima uljepšali dan.Pored obilaska članova koji se nalaze na liječenju u bolnici, podjele novčane podrške za 58 najstarijih penzionera, podjele poklon bonova za članove rođene od 1941. do 1945.godine i drugih aktivnosti, danas je organizovano i druženje “ Kafa s gradonačelnikom” u Klubu penzionera. Druženje je bilo prilika za susret konjičkih penzionera sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem, koji je čestitao Udruženju penzionera umirovljenika Konjic na aktivnom i transparentnom radu, koji rezultira konkretnim mjerama koje starijoj populaciji mnogo znače.

- Udruženje penzionera umirovljenika Konjicu kontinuitetu ima podršku Gradske uprave Konjic i želja nam je da budemo uz sugrađane u njihovim poznim godinama kada im je pažnja najpotrebnija.Većina ima porodice koje su tu, što je najvažnije, ali i društvo mora jednim dijelom biti na raspolaganju onima koji su decenijama gradili i razvijali Konjic i Bosnu i Hercegovinu - kazao je gradonačelnik Ćatić sa željom upućenom penzionerima za dobro zdravlje i dane ispunjene druženjem, kakav je bio današnji.

- Konjički penzioneri žive životom kakav imaju i svi ostali penzioneri u Bosni i Hercegovini. Zahvalni smo što Gradska uprava Konjic i gradonačelnik Ćatić imaju osjećaj i razumijevanje prema nama kroz redovna izdvajanja za naše aktivnosti, te kroz sve druge vidove pomoći, kojima dokazuju da nam hoće i žele pomoći. I ove godine Dan penzionera uspjeli smo obilježiti na jedan dostojanstven način zahvaljujući toj podršci - kazao je predsjednik Udruženja Edin Hajduk.

- Ima nas preko 4 hiljade u Konjicu, a u Udruženje je trenutno uključeno 2340 penzionera. Pozivam sve oni koji nisu naši članovi da se učlane, da se ojačamo, jer jedino na taj način možemo donekle pomoći jedni drugima - naglasio je Hajduk.

- Obradovani smo posjetom i susretom s gradonačelnikom i zahvaljujemo se na izdvojenom vremenu i pažnji. Lijepo je sve ovo, kao i trud koji ulaže rukovodstvo Udruženja da imamo mjesto gdje da se družimo, susrećemo i uljepšavamo penzionerske dane - kazala je penzionerka Zlatka Omerović.

 

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u povodu Dana penzionera posjetio 88.godišnju učiteljicu u penziji Fikretu Gačanin - Penzionerski dani su ljepši kada znate da vas neko poštuje i voli

U povodu Dana penzionera gradonačelnik Konjica Osman Ćatić danas je posjetio učiteljicu u penziji Fikretu Gačanin, koja je bila učiteljica brojnim generacijama Konjičana, među kojima je i gradonačelnik Ćatić.

- Sretna sam i ganuta što imam ovakve đake, kakav je moj Osman. Pamtim ih sve, kao i njihove požrtvovane roditelje. Drago mi je da je ljubav koju sam im pružala ostala, to je velika  sreća i mislim da je to najvažnije. U penziji sam preko 30 godine, zdravog sam duha, redovno čitam i trudim se da koliko mogu pomognem i olakšam svojoj djeci. Interesuje me sve što je lijepo, a ružno neću ni da gledam - kazala je 88.godišnja učiteljica u penziji Fikreta Gačanin, opisujući svoje penzionerske dane i današnji susret sa gradonačelnikom Ćatićem, kojem se od srca zahvalila na posjeti i pažnji.

- Penzionerski dani su ljepši kada znate da oko sebe imate one koji vas poštuju i vole. Želim svima mir i dobro, penzionerima da što bolje žive godine i dane koji su pred nama, a mom učeniku koji mi je danas priredio ugodno izneneđenje želim da bude zdrav i sretan, da gleda što više pomoći ljudima, ali i da pazi na sebe i svoje najbliže -   kazala je učiteljica Gačanin, koja je iz Sarajeva došla u Konjic sa nepunih 19 godina kako bi radila kao učiteljica, gdje je ostala zauvijek.

- Oko nas su brojni ljudi koji su svoje živote posvetili dobrobiti zajednice, odgoju i obrazovanju djece i mladih, razvoju društva u cjelini. Naša je dužnost da im posvetimo pažnju i učinimo koliko možemo da im uljepšamo njihove penzionerske dane. Sretan sam što sam se na ovaj dan mogao družiti sa svojom učiteljicom, koja je obilježila moje i odrastanje brojnih ljudi u Konjicu. Svim penzionerima želim dobro zdravlje i ugodne penzionerske dane, tokom kojih će svojim znanjem i iskustvom biti aktivni članovi zajednice i svojevrsni korektiv procesa koji se provode u cilju unaprijeđenja svih sfera života i djelovanja u Konjicu i Bosni i Hercegovini - kazao je gradonačelnik Ćatić, čestitajući svim penzionerima Dan penzionera.

Čestitka u povodu Dana penzionera

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u povodu Dana penzionera uputio je čestitku penzionerima u kojoj se navodi:
 
"Poštovani penzioneri, u povodu 25.oktobra Dana penzionera upućujem vam iskrene čestitke sa željom da ovaj dan provedete i obilježite na dostojanstven način, u druženju sa prijateljima i kolegama sa kojima ste sarađivali tokom radnog angažmana, u kojem ste zajedno činili korake koji su jačali i razvijali našu zajednicu, čineći je prepoznatljivom po vrijednim i produktivnim ljudima. 
 
Želim vam dobro zdravlje i ugodne penzionerske dane, tokom kojih ćete svojim znanjem i iskustvom biti aktivni članovi zajednice i svojevrsni korektiv procesa koji se provode u cilju unaprijeđenja svih sfera života i djelovanja u Konjicu i Bosni i Hercegovini. Sretan Dan penzionera !
 
 
 

Danas održana 3. vanredna sjednica Gradskog vijeća Konjic

 
Na danas održanoj 3.vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Konjic, vijećnici su razmatrali sljedeći dnevni red:
1.Prijedlog Odluke o davanju predhodne saglasnosti na imenovanje vršioca dužnosti direktora JKP „Standard „ d.o.o.Konjic;
2.Rješenje o imenovanju v.d.direktora JU Centar za socijalni rad Konjic u Konjicu ;
3.Prijedlog Odluke o imenovanju jednog člana Gradske izborne komisije Grada Konjica;
4.Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Konjica;
5.Prijedlog Odluke o privremenom prenosu prava korištenja radne mašine sa Grada Konjic na JKP „Standard „ d.o.o.Konjic.

Selo Lukomir koje je od 2009.godine na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine dobilo titulu Najljepše selo u Bosni i Hercegovini

U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini  Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH “Alterural” provelo je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake Najljepša sela u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju.

U srijedu 18.oktobra u Sarajevu su Udruženje “Alterural” i USAID Turizam organizirali svečano proglašenje dodatnih sela za "Najljepša sela Bosne i Hercegovine". Sela koja su uvrštena u listu najljepših sela u BiH ovom prilikom su Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica i Vranduk koje se nalazi u okolini Zenice.

- U vremenu kada imamo velike planove za snažniji razvoj turizma na području grada Konjica, svaki novi korak i uspjeh nam mnogo znači. Dobijanje međunarodne oznake Najljepša sela za selo Lukomir, koje je kao Kulturni krajolik 2009.godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom, od velike je važnosti za dalji razvoj ruralnog turizma na konjičkom području. Uz projekat Welcome to Konjic i uspostavljanje turističkog klastera, kao i proglašenje Konjica jednom od pet ”Green Destinations Top 100 Stories” za 2023.godinu iz BiH, najnoviji certifikat Najljepša sela u BiH za selo Lukomir  je podstrek da kreiramo nove projekte i programe, i razvijamo postojeće, kako bi omogućili kvalitetne uslove za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo. Sve navedeno naravno doprinijet će kvalitetnijom i sadržajnijom turističkom ponudom za sve goste koji posjećuju Konjic- kazoa je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Akciju "Najljepša sela u Bosni i Hercegovini" podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).

Grad Konjic prepoznat kao lider održivog turizma

 

Grad Konjic je jedna od 5 destinacija koje su odabrane za ”Green Destinations Top
100 Stories” za 2023.godinu, u okviru projekta EU4Business Recovery, koji
sufinasiraju Evropska unija i Njemačka vlada.
Na događaju Green Destination 2023 koji je 08-10. oktobra 2023. godine održan
u Tallinnu u Estoniji, predstavljen je Konjic kao destinacija, gdje je Gradskoj upravi
Konjic zvanično i uručen certifikat zelene destinacije.
- Izuzetna nam je čast što je Konjic uvršten u "Green Destinations Top 100 Stories" za
2023. godinu i što se aktivnim timskim radom došlo do ovakvog rezultata. Grad
Konjic je u 2023.godini uspješno ispunio zadate kriterije i sama certifikacija
pokazatelj je naše opredjeljenosti da razvijamo, obogaćujemo i unaprijeđujemo
turističku ponudu, u cilju poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva,
poboljšanja uslova za posjetu i boravak gostiju, uz dodatne aktivnosti na zaštiti
prirode i kulturne baštine - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić,
naglašavajući kako su u skladu sa Strategijom razvoja turizma Grada Konjica, čija je
izrada u završnoj fazi, planirane značajne aktivnosti koje će biti usmjerene na
promociju održivog i odgovornog turizma u Konjicu i Bosni i Hercegovini.
Uz Konjic među 5 destinacija iz Bosne i Hercegovine, koje su odabrane za "Green
Destinations Top 100 Stories" za 2023. godinu i koje su podržale Evropska unija i
Njemačka vlada kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery,
su Trebinje, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Šamac i Bosanska Krupa.

(galerija)2023/Talin(/galerija)

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi