Pozitivni učinci mjera Grada Konjica kada je riječ o usklađivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada i stipendiranju srednjoškolaca – mladi vodoinstalateri uspješno obavljaju praktičnu nastavu i savladavaju vještine ovog sve više traženog zanata

Kao rezultat mjera koje Grad Konjic provodi u protekle dvije godine, čiji je cilj stvoriti radnu snagu koja je konkurentna na tržištu rada, u Srednjoj školi Konjic se obrazuju mladi Konjičani za zanimanje plinski i vodoinstalater, stvarajući dugoročno dobru bazu za zadovoljavanje potreba za ovom vrstom obrazovanih majstora u Konjicu.

U vremenu kada brojni zanati izumiru Grad Konjic je primjer dobre prakse na ovom planu. Mladi Konjičani koji su se opredjelili za ovo zanimanje kroz praktičan rad i stručnu pomoć zaposlenika JKP Vodovod i kanalizacija Konjic savladavaju potrebne vještine i usvajaju znanje kako bi u budućnosti mogli odgovoriti svim potrebama i zadacima koje ovo zanimanje nosi.

- Cilj je učenike osposobiti da nakon završene škole imaju kvalitetno i upotrebljivo znanje koje usvajaju osim u školi i u javnim i privrednim preduzećima - kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, koja je pohvalila angažman učenika i stručnih lica koja vrše njihovu edukaciju za potrebe zanimanja plinski i vodoinstalater, posebno izdvajajući podršku Grada Konjica kroz stipendiranje učenika Srednje škole u skladu sa  Pravilnikom o stipendiranju, što učenicima daje podstrek da budu uspješni u ovim aktivnostima. S tim u vezi u Srednjoj školi Konjic Grad Konjic stipendira 15 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, zanate.

Nermin Parcan, majstor vodoinstalater JKP Vodovod i kanalizacija Konjic, koji obavlja praktični dio nastave, zadovoljan je angažmanom učenika i njihovom zainteresovanošću za rad na terenu. - Aktivo učestvuju u našim aktivnostima, jer želimo da budu spremni za samostalan rad i kada je u pitanju montaža, ali i otklajanje kvarova. Mislim da je ovo dobra stvar, jer su vodoinstalateri traženi na tržištu. Drago mi je da su Gradska uprava Konjic i Srednja škola prepoznali potrebu za ovim zanimanjem. Posao jeste odgovoran i težak, ali ima perspektivu i dobro je plaćen. Nadam se da će i u budućnosti biti zainteresovanih učenika. Vodoinstalateri imaju ponude da idu raditi u zemlje regiona i dalje po Evropi, međutim ovdje je posla i previše, i nemamo potrebeu nigdje ići. - kazao je Parcan.

Samed Macić, Amer Jablić, Haris Ćibo i Jasmin Karić vrijedna ekipa mladih Konjičana, učenika drugog razreda Mašinske stručne škole, smjer plinski i vodoinstalater, koji su se, između ostalih, odlučili upisati ovaj smjer u namjeri da svoj budući radni angažman ostvare u ovoj oblasti, dijeleći svoje utiske su kazali: - Privukao nas je ovaj smjer, jer je zanimljiv, a vodoinstalateri traženi. Polako se pronalazimo u ovom poslu, svakog dana naučimo nešto novo, usvajamo nova znanja. Zavoljni smo angažmanom profesora.

- Najinteresantniji dio je tokom praktične nastave kada primjenjujemo naučeno. Iskreno se zahvaljujem za stipendiju Gradskoj upravi Konjic, koja meni i roditeljima olakšava finansiranje. Očekujem u budućnosti da ovo bude moj poziv - kazao je učenik Amer Jablić.

Prema istraživanju tržišta rada, konjičkim preduzećima i privredi u naredne tri godine trebat će 22 vodoinstalatera, a trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Konjicu nema nezaposlenih  lica ovog smjera.

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba Igman, radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu, kako bi sve bilo spremno za početak drugog dijela prvenstva Premijer lige BiH

Gradski stadion Konjic uskoro će zasjati punim sjajem i rekonstruisan spremno dočekati igrače i navijače Fudbalskog kluba “Igman”, kao i svih ekipa sa kojima se “Igman” sastaje tokom drugog dijela prvenstva Premijer lige BiH.

Fudbalski klub Igman Konjic uz podršku Grada Konjica i stručni nadzor Nihada Hodžića, eksperta za infrastrukturu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ovih dana privodi kraju radove na rekonstrukciji Gradskog stadiona, njegovom uređenju i prilagođavanju standardima koje igranje prvoligaških utakmica na jednom sportskom terenu zahtijevaju.

Sve navedeno omogućit će da Fudbalski klub “Igman” drugi dio prvenstva m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine igra na domaćem terenu, pred svojom publikom i vjernim navijačima, koji sa velikim žarom iščekuju taj historijski trenutak.

Trenutno su u završnoj fazi radovi na postavljanju stolica na tribinama i uređenju terena, te finalni radovi na rekonstrukciji podtribinskog prostora sa pratećom infrastrukturom, urađenom s ciljem stvaranja uslova za što kvalitetnije djelovanje Fudbalskog Kluba “Igman”, kao i organizaciju različitih sportskih i kulturnih događaja u Konjicu, na moderno uređenom sportskom terenu.

Aktivnosti koje je FK Igman Konjic, uz svesrdnu pomoć i podršku lokalne zajednice i viših nivoa vlasti, proveo u proteklim mjesecima, Konjic pozicioniraju na visoko mjesto, kada je riječ o sredinama koje sportistima osim ugodnog ambijenta i prirodnog okruženja, pružaju i kvalitetne uslove za pripreme nastupa na takmičenjima koja im predstoje.

Video na linku ispod:

https://fb.watch/irGE3i4aVD/

 

Danas održan prvi radni sastanak Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije prema mladima Grada Konjica

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, koji vodi proces izrade Strategije prema mladima Grada Konjica u saradnji sa Gradskom upravom Konjic i Vijećem mladih Konjic, danas su održali prvi radni sastanak sa članovima Koordinacionog tijela i radnih grupa s ciljem izrade Strategije prema mladima Grada Konjica za period 2023-2027. godina.

Jasmina Banjalučkić, voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima u Institutu za razvoj mladih KULT govoreći o ciljevima održanog sastanka je naglasila:

“Najbitnije je da svi akteri procesa budu upoznati sa svim fazama izrade strateškog dokumenta, kako bismo postigli što bolje rezultate koji govore o analizi stanja i položaja mladih kroz rad institucija vlasti. S obzirom na to da smo već uradili terenska istraživanja sa mladima i da razumijemo koji su to problemi i potrebe koje su mladi targetirali, što dolazi direktno od njih, današnjim sastankom smo otpočeli fazu analize rada istutucija u Konjicu, gdje ćemo spojiti podatke iz ranije faze, kako bismo kroz strateški dokument dobili konačne informacije o potrebama mladih u Konjicu. Sedam radnih grupa koje će raditi u različitim oblastima od obrazovanja, zapošljavanja, informisanja, aktivizma, mobilnosti mladih, socijalne brige, zdravlja, te sporta i kulture imaju zadatak da svaka u svojoj oblasti proizvede analizu koja će biti dio sveobuhvatnog dokumenta. Vodeći se dobrom saradnjom sa Gradskom upravom Konjic i sa organizacijama civilnog društva vjerujemo da ćemo već u maju tekuće godine imati nacrt dokumenta, koji možemo uputiti u dalju procedure, a da ćemo naljeto imati priliku proslaviti donošenje prvog strateškog dokumenta za mlade u Konjicu.”

Adisa Kevrić, predsjednica Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije prema mladima Grada Konjica izražavajući zadovoljstvo zbog prvođenja aktivnosti na ovom planu u Konjicu je kazala:  “ Gradska uprava Konjic po prvi put u skladu sa Zakonom o mladima pristupa izradi  jednog ovako kvalitetnog strateškog dokumenta, koji će biti provodiv, a posebna vrijednost je što ćemo njegovu implementaciju moći pratiti na terenu.”

Održana 21. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

 Na danas održanoj 21.sjednici Gradskog vijeća Konjic vijećnici su razmatrali sljedeći dnevni red:

 1. Zapisnik sa dvadesete redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane 30.12.2022.godine;
 2. Poslovnik o radu Gradskog vijeća (Nacrt)

- Zaključak

 1. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana“Gradac“;
 2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic u Konjicu;
 3. Prijedlog Odluke o davanju na korištenje teretnog vozila Iveco JKP „Standard“d.o.o.Konjic;
 4. Prijedlog Odluke o usvajanju operativno dinamičkog plana realizacije obavljanja komunalnih djelatnosti iz zajedničke komunalne potrošnje za period 01.01.do 31.12.2023.godine. JKP Standard d.o.o.Konjic.
 5. Prijedlog Odluke o usvajanju operativno dinamičkog plana JKP „Vodovod i kanalizacija“d.d.Konjic iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje (ZKP) za 2023.godinu.
 6. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic;
 7. Javni oglas za imenovanje članova Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic;
 8. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Šumarstvo „Prenj“ d.d.Konjic
 9. Javni oglas za imenovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Šumarstvo „Prenj“ d.d.Konjic
 10. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Grada Konjica;
 11. Javni oglas za imenovanje članova Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Grada Konjica;
 12. Zaključak Gradskog vijeća;
 13. Zaključak Gradskog vijeća;
 14. Izvršenje Budžeta Grada Konjica za period 01.01.do 30.09.2022. godine
 15. Pitanja i odgovori;

Grad Konjic bio domaćin 78. izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. Godini, koji je održan u organizaciji Sportskog saveza u BiH Lana Pudar i Nedžad Husić najbolji bh. sportisti u 2022., Hasan Salihamidžić sportska ličnost de

U organizaciji Sportskog saveza u BiH u Kongresnoj dvorani hotela Garden City sinoć je u Konjicu održan 78. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. godini, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Poželjevši dobrodošlicu najboljim sportistima gostima u Konjic gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je kazao “Za Grad Konjic ovo je posebna čast, biti domaćinom jedne ovako značajne manifestacije, koja veliča najuspješnije u sportu u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da će godina koja je iza nas biti ispisana zlatnim slovima u istoriji Grada Konjica, kada je riječ o uspjesima sportista i sportskih kolektiva, ova večer biće kruna nastojanja Gradske uprave Konjic da posebnu pažnju usmjeri na mlade, sport, sportske aktivnosti i izgradnju kvalitetne sportske infrastrukture. Ponosni smo na sve one koji svojim trudom, odricanjima i vrhunskim rezultatima pronose dobar glas o ovom gradu i našoj domovini. Čestitam svima koji su ostvarili izuzetne rezultate u sportu u prošloj godini, a Sportskom savezu želim mnogo sreće i uspjeha u orgnizovanju ovakvih i sličnih aktivnosti.”

Titule najboljih ponijeli su Lana Pudar u ženskoj i Nedžad Husić u muškoj konkurenciji.

U kategoriji paraolimpijski sportovi nagradu je osvojio Sabahudin Delalić, a klubova OKI Fantomi.

Za najuspješnije državnu selekciju izabrana je Ženska košarkaška reprezentacija BiH, a za najuspješnije klubove u muškoj, Košarkaški klub „ Igokea i Klub dizača tegova „Bosna“, a u ženskoj konkurenciji, Plesno sportski centar „Virus“ iz Bihaća.

U kategoriji najuspješniji trener, titulu je ponio Haris Husić, a Ifet Mahmutović u paraolimpijskim sportovima.

Za najuspješniju juniorku izabrana je Jasna Đerić, a juniora Amil Tutuć. Najuspješnija kadetkinja je Iman Avdić, a kadet Nino Šeremet. Za najuspješnije sportiste – studente izabrani su Aleksandra i Anđela Samardžić.

Posebno priznanje za ostvareni vrhunski rezultat „Mediteranske Igre Oran 2022“dobili su Lana Pudar, Larisa Cerić,Toni Miletić, Anđela Samardžić, Nejra Sipović,  Hamza Turulja i Rijad Džuho.

Na tradicionalnoj manifestaciji dodijeljene će se nagrade i sportistima i ekipama za ostvarene vrhunske rezultate u 2022. Dobitnici su: Mahir Džuho, Mustafa Hebib, Streljački klub „ Sarajevo“, Nikola Drobnjak, Adnan Alagić, Senad Ćatić, Anes Bostandžić, Edin Puhalo, Emina Sipović, Marija Jokić, Vidak Maljević, Pavle Dujaković i Jasmina Merdić.

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH dobili su: Siniša Gatarić, Hajrudin Zekić, Majo Ćesko, Kemal Šerifović, Matea Mejdančić, Admir Drinjić, Nermin Begić, Fikret Selman, Don Ante Ledić, Ognjen Pavlović,  

Almir Karkelja, Samir Šarić i Muradif Durmić – Terzo. Posebno priznanje za Naučno istraživački rad dobio je Amel Mekić.

Specijalnu nagradu ”Boro Glušac” dobio je sportski novinar Ismet Nimanović, a nagradu „Nusret Nućo Čaušević“ šahista Ismet Mešić.

Nagradu za Životno djelo u sportu dobili su Nihad Baljak, Zlatan Saračević,  

Mirsad Fazlagić i Đahid Muratbegović.

Šefko Nuhanović dobitnik je specijalne nagrade posthumno.

Košarkaš Džanan Musa proglašen je za ambasadora bh. sporta u 2022., dok su posebna priznanja „Mirza Delibašić“ i „Ivica Osim“ pripala Zineidu Muliću, odnosno Edinu Džeki.

Posebno priznanje Sportska ličnost decenije dobio je Hasan Salihamidžić. 

 

Nastavljeni programi podrške za mlade sa najboljim idejama za pokretanje biznisa – Danas potpisani ugovori sa 8 korisnika u okviru projekta LiNK4StartUps

Grad Konjic u saradnji sa udruženjem „LiNK“Mostar, u protekle dvije godine realizovao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa. Nastavljajući ovu praksu danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić potpisali ugovore sa 8 korisnika sa područja Konjica, čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom “Pokreni svoj posao” ocijenjene najboljim.

U okviru aktuelnog projekta LiNK4StartUps odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitajući korisnicima, poželio je uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja, koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe sa poteškoćama u razvoju.

- Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata koje provodimo zajedno sa Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i obezbjeđenju doprinosa za korisnike u trajanju od 6 mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava Konjic. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca - kazao je predsjednik Udruženja „LiNK“Mostar Tomislav Majić koji je Konjičanima poželio uspjeh u radu.

U ime korisnika Gradskoj upravi Konjic i Udruženju Link zahvalio se dvadesetpetogodišnji Zejd Jazvin, koji planira otvoriti autopraonu i vulkanizersku radnju. – Ovaj projekat mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti, jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu – kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Konjičanka Amela Zerem odlučila se otvoriti cvjećaru. - Podrška u ovim aktivnostima je izuzetno dragocjena, nadam se da će ova biznis ideja biti uspješna. Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju porodicu, time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta su izuzetno značajne i nastojat ćemo zahvaljujući stečenom znanju kvalitetno realizovati biznis ideje.

Projekt se provodi u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji financiraju EU i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

Konjičane tokom zime ujedinila i okupila pozitivna sportska priča - srcem igrali i navijali za ekipe svoje mjesne zajednice, pobjedila ekipa MZ Neretvica

Pobjedniku Turnira mjesnih zajednica u malom nogometu, ekipi Mjesne zajednice Neretvica pripala nagrada od 100.000 KM, koja će biti uložena u infrastrukturu.

Konjičane i goste Konjica tokom januara okupljala je jedna zanimljiva sportska priča, prvi Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu. Organizator je Ustanova Sportska dvorana Konjic, a pokrovitelj Grad Konjic. Prijavljene ekipe borile su se za nagradu od 100.000 KM, koja će biti uložena u infrastrukturu mjesne zajednice koja pobjedi.

Nakon niza odigranih utakmica koje su privukle veliki broj Konjičana svih generacija, koji su bodrili svoje ekipe, u nedjelju 22.01.2023.g. u Sportskoj dvorani upriličeno je finale. Pobjednik turnira je ekipa Mjesne zajednice Neretvica, kojoj je uz pehar pripala i nagrada u iznosu od 100.000 KM. Pehar i vaučer predstavnicima MZ Neretvica uručili su gradonačelnik Osman Ćatić i Vlatko Glavaš prvi kapiten fudbalske reprezentacije BIH.

- Čestitam pobjednicima kao i svima onima koji su se prijavili na turnir. Kako smo i zamislili nakon ljetnih turnira, omogućili smo publici, našim sugrađanima da na terenu mogu gledati svoju djecu, svoje sugrađane i navijati za njih. Ono što je vrlo važno jeste da smo se bazirali uglavnom da ljudi koji su sa tog terena igraju za mjesnu zajednicu u kojoj žive, što je dalo jednu posebnu draž, organizacijski je to bilo zahtjevno, ali kada su u pitanju sami igrači sigurno pohvalno. Čestitam organizatoru Sportskoj dvorani Konjic na čelu sa direktorom Adnanom Elezovićem na uspješnoj organizaciji, naravno i stručnom štabu, sudijama. Posebnu zahvalnost želim da iskažem publici na podršci i navijanju, a igračima na fer play igri. U narednom periodu imaćemo sastanke sa predsjednicima mjesnih zajednica i predstavnicima ekipa kako bismo rezimirali turnir i dogovorili aktivnosti za narednu godinu. Ono što je vrlo važno jeste da će 100.000 KM koje je Grad Konjic planirao za ovaj turnir, biti utrošeno za infrastrukturu pobjedničke ekipe tj. Mjesne zajednice Neretvica - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Sehdin Hakalović, kapiten pobjedničke ekipe govoreći o turniru i pobjedi je kazao - Nama ovo znači mnogo. Ovo je turnir na kojem smo igrali sa najviše energije, sa najviše želje, igrali smo za svoje mjesto srcem, a po tome su “Klišani” poznati, Imali smo iskrenu podršku navijača, koji su došli iz svih krajeva, svih naseljenih mjesta naše mjesne zajednice. Ako smo im uljepšali noć, jako mi je drago, a mislim da smo i cijelu godinu, s obzirom da smo osvojili vrijednu nagradu za našu mjesnu zajednicu.

Vlatko Glavaš, prvi kapiten reprezentacije BiH u fudbalu prisustvovao je turniru i osvrćući se na ovaj sportski događaj je kazao:

- Drago mi je da se ovako veliki broj ljudi okupio u Konjicu zbog sporta i sportskih aktivnosti. Moram zahvaliti gradonačelniku i ljudima koji su ovo osmislili na pozivu. Često posjećujem sredine po Bosni i Hercegovini i po svijetu, ali na ovakvu ideju nisam naišao, moram reći da je ovo pilot projekat i kako vidim da će to ići svake godine. Pored svega onoga što sam znao i vidio večeras, ovo je nešto što će mi dati za pravo, da tamo gdje ja budem organizovao neke druge stvari, da se poslužim ovim što je Konjic napravio za svoje građane, na čemu im iskreno čestitam.

Nastavljen set mjera pomoći mladim ljudima u Konjicu kroz refundiranje dijela plaćenog poreza prilikom rješavanja stambenog pitanja

Provodeći mjere podrške usmjerene ka mladim ljudima danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisao ugovore sa 13 mladih Konjičana koji su kroz Javni poziv Grada Konjica ostvarili pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama iz sredstava Budžeta Grada Konjica.

- Drago nam je da su mjere kojima nastojimo pomoći mladim ljudima prepoznate i da vlada veliki interes, posebno kada je riječ o mladim bračnim parovima. Ovo je treći set mjera koji se odnosi na rješavanje stambenog pitanja mladih i naša je intencija da nastavimo i u budućnosti, s ciljem da ostanu živjeti u Konjicu i Bosni i Hercegovini - kazao je gradonačelnik Ćatić, čestitajući korisnicima na rješavanju stambenog pitanja.

Dvadesettrogodišnji Armin Bubalo zahvalio se gradonačelniku Ćatiću i Gradskoj upravi na mjerama kojima mladim ljudima šalju jasnu poruku, podstičući ih da svoj život i zasnivanje porodice ostvaruju u rodnom gradu.

- Dok mnogi mladi ljudi svakodnevno odlaze iz naše zemlje, ovakva jedna podrška prilikom rješavanja stambenog pitanja i činjenica da neko misli na nas nam mnogo znači – kazala je Konjičanka Adnela Karkelja, koja je sa svojom porodicom nedavno kupila nekretninu.

- Mislim da druge općine i gradovi nemaju ovakve mjere, kakve mi u Konjicu imamo. Ovo nam daje dobru osnovu za dalje životne planove i zato sam zahvalan na pruženoj mogućnosti da lakše rješavamo stambeno pitanje - kazao je Anel Pervan, jedan od korisnika podrške.

U toku pripreme za izgradnju treće trake na magistralnom putu M-17 koja će omogućiti sigurnije skretanje za naselje Orahovica

JP Ceste Federacije BiH u narednom periodu provodit će značajne aktivnosti na području grada Konjica, čiji je cilj poboljšanje cestovne infrastrukture koja će omogućiti rasterećenije i sigurnije saobraćanje. Jedan od prvih u nizu projekata, čija će realizacija krenuti u narednim danima je izgradnja raskrsnice za naselje Orahovica.

- Nakon provedenih pripremnih aktivnosti, potpisanog ugovora i pribavljenih dozvola izvođač radova čim to vremenski uslovi budu dozvoljavali krenut će sa izgradnjom raskrsnice, odnosno treće trake za lijevo skretanje prema naselju Orahovica. koja je bila prijeko potrebna na ovom dijelu magistralnog puta M-17, radi sigurnosti učesnika u saobraćaju. Ovo je veoma bitan projekat čijom će realizacijom umnogome biti lakše i sigurnije saobraćati ovom dionicom, kako lokalnom stanovništvu tako i svima koji koriste magistralni put M-17, te izbjeći eventualne saobraćajne nezgode koje su se dešavale na tom dijelu puta - kazao je Nijaz Hadžikadunić, izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste Federacije BiH.

- Proširenje postojeće dionice puta podrazumijeva zemljane, betonske, asfalterske radove sa pripadajućom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, te osvjetljenjem raskrsnice. Planirano je da se radovi koje izvodi firma HP Investing završe u roku od 60 dana - naglasio je Hadžikadunić.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić posjetio i darovao prvorođenu bebu u 2023.godini na području grada Konjica

Danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u porođajnom odjelu Opšte bolnice Konjic posjetio i darovao prvorođeno dijete u 2023.godini na području grada Konjica. Riječ je o djevojčici koju je rodila Konjičanka Adisa Salihović, kojoj je ovo četvrto dijete. Gradonačelnik Ćatić uručujući novčani dar Grada Konjica u iznosu od 1.000 KM i prigodne poklone, čestitao je porodici Salihović rođenje novog člana.

- Sretni smo i ponosni što je naš grad dobio novu sugrađanku. Nastojimo konkretnim mjerama pokazati spremnost i namjeru da budemo snažna podrška mladim porodicama, sa posebnim akcentom na podršku majčinstvu.

Pravilnikom o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete definisano je pravo na novčanu pomoć za prvo rođeno dijete u Novoj godini, kao i za Dan grada Konjica, u iznosu od 1.000 KM. Raduje činjenica što je naša nova sugrađanka četvrto dijete u porodici, koja će biti obuhvaćena pravom na novčanu pomoć za treće i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 6.000 KM, za period od 60 mjeseci u jednakim iznosima od 100 KM.

Pravilnikom je definisano i pravo na novčanu pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete u iznosu od 100 KM na period od 6 mjeseci.

Porodici Salihović želim mnogo zdravlja i sreće – kazao je gradonačelnik Ćatić, izražavajući nadu da će mjere podrške mladim ljudima koje se kontinuirano proširuju, biti vjetar u leđa, kada je riječ o zasnivanju i proširivanju porodice.

- Hvala gradonačelniku i Gradskoj upravi na posjeti i poklonima. Ovo je za nas značajna pomoć i lijep je osjećaj znati da u ovakvim momentima imate podršku zajednice u kojoj živite i da porodice s djecom uživaju ovakva prava kakva mi imamo u Konjicu - kazala je Adisa Salihović, majka prvorođene bebe u Konjicu u 2023.godini.

- Mi bismo voljeli da je do danas rođeno nekoliko beba u novoj godini, ali s obzirom kakva nam je situacija i kako puni autobusi ljudi idu iz Bosne i Hercegovine negdje daleko, ovo je za Konjic jedna lijepa stvar i naravno da svi trebamo tome dati podršku – kazao je direktor Opšte bolnice Konjic Dženan Lepara. - Porodilište je spremno za poroditi i prihvatiti puno veći broj djece, ali to je do našeg stanovništva i do našeg standarda. Nadamo se da će Konjic kao grad u što skorije vrijeme na taj način “procvjetati”. Imamo podršku Gradske uprave Konjic natalitetu i nadamo se da će naši mladi te stvari prepoznati u budućnosti “- naglasio je Lepara.

Dnevni koncert Latifa Močevića, Mravka Travka i Plavke u okviru manifestacije “Zimski grad Konjic” mališanima ponudio nezaboravnu zabavu

Danas je u okviru manifestacije “Zimski grad Konjic”, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Konjica u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet, Ustanove Sportska dvorana i Vijeća mladih Grada Konjica održan koncert Latifa Močevića, Mravka Travka i Plavke u kojem su uživali mališani, ali i njihovi roditelji.

Koncert je obilovao edukativnim pjesmama koje govore o ljubavi, zahvalnosti, pažnji, u izvođenju “Družine čarobne travke”, koja se potrudila da zabava bude puna razigranosti i plesa.

Ovaj sadržaj, ali i svi dosadašnji koji su upriličeni u okviru manifestacije”Zimski grad Konjic” naišao je na pozitivne reakcije posjetilaca.

-Ovo je zaista jedna divna ideja, čestitam organizatorima, bilo je za svakog po nešto, naročito za roditelje i djecu – kazao je Nihad Gakić, naglašavajući kako se veseli sličnim sadržajima i i naredne zime.

Sve pohvale za organizatore i pokrovitelja uputio je i Konjičanin Amel Murtić koji je uživao sa porodicom.

-Mislim da je ovo jedna velika stvar za naš grad, sve sugrađane, djecu. Ponuđeni su zanimljivi sadržaji, koji su svima uljepšali dane i večeri. Manifestacija je pun pogodak - kazao je Murtić.

Naredni sadržaji u okviru manifestacije “Zimski grad Konjic” su izleti na planinu sa jednodnevnom školom skijanja za zainteresiranje dječake i djevojčice, koji će biti realizovani kada vremenske prilike budu dozvoljavale aktivnosti na snijegu.

 

 

 

Mališani Dječijeg vrtića “Happy kids” večeras su, šaljući poruku prijateljstva, priredili zabavu za posjetioce manifestacije “Zimski grad Konjic”

“Padaju, padaju s neba bijele zvijezde” naziv je programa koji su večeras u okviru manifestacije “Zimski grad Konjic” izveli mališani Dječijeg vrtića “Happy kids”.

Večeras kao i tokom prethodnih sadržaja manifestacije, koja se održava uz pokroviteljstvo Grada Konjica, a u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet, Ustanove Sportska dvorana i Vijeća mladih Grada Konjica, mogli su uživati svi, naročito najmlađi.

Igrokazi, pjesme, ples, recitacije, popraćeni su aplauzima publike koja je pohvalila nosioce programa i dekoraciju.

- Mi smo se potrudili da uživaju svi – kazala je Dženana Mustafić, direktorica Dječijeg vrtića “Happy kids”, zahvaljujući  se posjetiocima na dolasku, kao i organizatorima na jednoj ovakvoj manifestaciju u koju su uključeni brojni Konjičani svih generacija.

-Rado se odazovemo na ovakve događaje, djeca su uživala u pripremi i nastupu. Mi uvijek svojim nastupom šaljemo snažnu poruku prijateljstva, jer bez prijateljstva nema budućnosti, nema svijeta, nema zajedništva, i to smo učinili i večeras - naglasila je Mustafić.

Dječaci i djevojčice osim u priređenom programu imali su priliku uživati u druženju i zabavi sa maskotama, te gastro delicijama koje pripremaju vrijedne Konjičanke.

BOŽIĆNA ČESTITKA

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Božića uputili su čestitku u kojoj se navodi:

"Svim sugrađanima, saradnicima i prijateljima pravoslavne vjeroispovijesti u povodu jednog od najvećih pravoslavnih praznika Božića, upućujemo iskrene čestitke.

Želimo da vam praznični dani budu ispunjeni radošću, mirom i blagostanjem, i da njegujući tradicionalne vrijednosti, Božić dočekate u krugu porodice, prijatelja i komšija.

Neka vam Božić bude nadahnuće da činite dobra djela iskazujući solidarnost prema ljudima, te šireći ljubav, toleranciju i razumijevanje."

U okviru manifestacije “Zimski grad Konjic” večeras održan koncert “Latif & Mravko Travko” koji je obradovao najmlađe Konjičane

Manifestacija “Zimski grad Konjic” koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Konjica u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet, Ustanove Sportska dvorana i Vijeća mladih Grada Konjica večeras je ponudila zabavu za najmlađe, koncert Latifa Močevića i Mravka Travka. U edukativno-zabavnom program uživali su najmlađi, koji su ovom prilikom plesali i pjevali pjesme zajedno sa izvođačima koji su se potrudili napraviti pravi zimsku čaroliju za prisutne djevojčice i dječake. Latif Močević zahvaljući se organizatorima i pokrovitelju na pozivu da svojim nastupom obogate “Zimski grad Konjic”, pozvao je djecu Konjica da budu prisitni i na dnevnom koncertu Mravka Travka  u okviru manifestacije, zakazanom za subotu 07.01.2023.g. od 13 sati.

 

Konjičani i gosti u okviru manifestacije “Zimski grad Konjic” uživali u koncertu “Konjičkih tamburaša” i izložbi nagrađenih fotografija Sarajevo Photography festivala

Poseban ugođaj za sve one koji su večeras posjetili “Zimski grad Konjic”, koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Konjica, a u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet, Ustanove Sportska dvorana i Vijeća mladih Grada Konjica, bogatim repertoarom stvorili su “Konjički tamburaši” u novom sastavu. Program nazvan “Tamburicom i pjesmom u Novoj godini” privukao je ljubitelje starogradskih i narodnih pjesama, koji su istinski uživali u izvedenim numerama.
U ime “Konjičkih tamburaša” sugrađanima i gostima sretnu i uspješnu Novu godinu poželio je Zoran Andrić, koji se zahvalio organizatorima i pokrovitelju na prilici da tamburaši budu dio manifestacije koja uljepšava zimske večeri svima koji je posjete.
- Sama ideja “Zimskog grada” mi se dopada i u smislu obogaćene turističke ponude, prezadovoljan sam kako našim nastupom večeras, tako i reakcijama publike - kazao je Andrić.
- Lijepo je, zato pozivam građane da izađu i uživaju u ovim zanimljivim sadržajima na otvorenom, jer se uvijek nešto novo i zanimljivo može vidjeti i čuti – naglasila je Živana Hadžizukić, koja je pratila sve dosadašnje sadržaje u okviru “Zimskog grada Konjic”.
- Jako sam zadovoljan manifestacijom, ovo je jedno osvježenje u gradu za sve nas, večeras sam se posebno ugodno osjećao uz tamburaše, još kada vidim da su i najmlađi zadovoljni i da plešu, puno mi je srce - kazao je Konjičanin Sead Ribić.
Koncertu tamburaša prethodilo je otvaranje izložbe nagrađenih fotografija Sarajevo Photography festivala u organizaciji Narodnog univerziteta.
Naredni sadržaj koji obećava zabavu za najmlađe sugrađane biće održan u četvrtak od 18 sati i 30 minuta. Riječ je o večernjem nastupu Mravka Travka koji će se u okviru “Zimskog grada Konjic” sa mališanima družiti i u subotu 07.01.2023.godine od 13 sati.

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

U povodu Nove 2023.godine gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku u kojoj se navodi :
"Poštovane sugrađanke i sugrađani,
u povodu Nove 2023.godine upućujemo vam najiskrenije čestitke sa željom da nastupajuća 2023.godina bude ispunjena zdravljem i srećom, te da vas prate mir, lično zadovoljstvo i uspjeh na svim poljima djelovanja.
Učinimo svi zajedno, ulažući napore svako u svom domenu rada, da godina koje je pred nama donese boljitak i prosperitet za sve građane kako u lokalnoj zajednici tako i u našoj domovini Bosni i Hercegovini.
U svoje lično ime i ime svojih saradnika još jednom vam upućujemo iskrene čestitke."

“Karnevalom dječijih osmijeha” u sklopu manifestacije “Zimski grad Konjic” danas obilježen Dan dječije radosti

Grad Konjic danas je na naljepši način ispratio 2022.godinu “Karnevalom dječijih osmijeha” koji je okupio 130 dječaka i djevojčica, koji su imali priliku uživati u zabavi, plesu, pjesmama, defileu kroz grad, takmičenju za najbolju i najmaštovitiju masku, pozorišnoj predstavi, radionicama, druženju sa maskotama, te novogodišnjim paketićima.
“Karneval dječijih osmijeha” koji je održan u organizaciji Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” dio je manifestacije “Zimski grad Konjic” koju uz pokroviteljstvo Grada Konjica organizuju Ustanova Narodni univerzitet, Ustanova Sportska dvorana i Vijeće mladih Grada Konjica.
Elvira Ćosić koordinatorica Karnevala izrazila je zadovoljstvo zbog velikog odziva djece, podrške roditelja i građana Konjica, te zbog uloženog truda prilikom izrade kostima, maski, dekoracije.
– Zaista ovo je jedan poseban dan za sve nas, naročito za konjičke mališane. Hvala Gradu Konjicu što je naš Karneval, koji se održava deveti put uvrstio u naljepšu zimsku bajku koju živimo ovih dana “Zimski grad Konjic”. Ovo je jedna lijep uvod u Novu 2023.godinu. Atmosfera u gradu je fantastična, svi koje smo sreli bili su nasmijani i pozdravljali učesnike Karnevala, dok smo u pratnji maskota sa likovima iz crtića, defilovali ulicama. Zato sa jednim velikim osmijehom, sretni i zadovoljni, želimo sretnu i uspješnu Novu 2023.godinu svima”- kazala je Ćosić.
Najbolje maske ovogodišnjeg “Karnevala dječijih osmijeha” koje su nagrađene medaljama i poklonima, imali su Nur Tabaković, Amani Omeragić i Danis Nikšić.

Danas održana 20. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

Gradsko vijeće Konjic danas je održalo 20.redovnu sjednicu na kojoj su vijećnici razmatrali 28.tačaka dnevnog reda:
1. Zapisnik sa osamnaeste redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane 31.10.2022.godine;
2. Zapisnik sa devetnaeste redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane 24.11.2022.godine;
3. Prijedlog Odluke o usvajanju Statuta Grada Konjica;
- Statut Grada Konjica
4. Prijedlog Odluke o donošenju Budžeta Grada Konjica za 2023. godinu;
- Budžet Grada Konjica za 2023. godinu
5. Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta za 2023. godinu;
6. Prijedlog Odluke o usvajanju Studije potencijala (mogućnosti) obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica;
7. Prijedlog Odluke o davanju na korištenje poslovnog prostora u vlasništvu Grada Konjica;
8. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Druga osnovna škola „
Konjic;
9. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Prva osnovna škola „Konjic;
10. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Osnovna škola „Parsovići „
11. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove Osnovna škola „Glavatičevo“
12. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Osnovna škola „Seonica„;
13. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Osnovna škola „Čelebići“;
14. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila ustanove „Sportska dvorana“ Konjic“;
15. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila ustanove „Narodni univerzitet Konjic“;
16. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Zulejha Begeta“Konjic;
17. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Statut „Gradska Apoteka“ Konjic;
18. Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na Statut „Dom zdravlja Konjic“;
19. Rješenje o utvrđivanju javnog interesa izgradnja vodovoda Podorašac;
20. Rješenje o konačnom imenovanju članova Školskog odbora JU „Prva osnovna škola „Konjic;
21. Rješenje o konačnom imenovanju članova Školskog odbora JU „Srednja škola Konjic;
22. Studija o opravdanosti izgradnje peletare na području grada Konjica;
23. Program obavljanja Komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za period 01.01.do 31.12.2023. godine
- Zaključak
24. Zaključak o davanju saglasnosti Šumarstvo „Prenj“ d.d Konjic na plan gazdovanja Šumarstvo „Prenj“ d.d Konjic za 2023.godinu, i Plan gazdovanja područije „Krša“;
25. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu JKP „Standard“ d.o.o.Konjic za 2021.godinu ;
-Zaključak
26. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Agencije za ekonomski razvoj „Prvi Korak“Konjic za 2021.godinu ;
27. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Centar za ribarstvo „Neretva“ Konjic za 2021.godinu
-Prijedlog Odluke o usvajanju Programa rada Centra za ribarstvo za 2023.godinu
28. Pitanja i odgovori;

Gradsko vijeće Konjic danas usvojilo Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica – Uključenost građana i privrede u fokusu planiranja sopstvene proizvodnje dovoljnih količina energije Grada Konjica

Osvrćući se na aktuelni trenutak kada je riječ o obezbjeđenju dovoljnih količina energije na svjetskom nivou dr. sci. Mirza Kušljugić, profesor emeritus na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i predsjednik RESET Centra za održivu energetsku tranziciju Sarajevo o značaju planiranja na lokalnom nivou naglašava: 

“U toku 2023. godine očekuje se usvajanje integralnog Energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine kao krovnog strateškog planskog dokumenta za vođenje procesa energetske tranzicije u periodu do 2030. godine. Da bi proces energetske tranzicije bio održiv potrebno je da bude inkluzivan odnosno da u njegovoj realizaciji učestvuju lokalni akteri: institucije lokalne uprave, javna preduzeća i ustanove, mala i srednja preduzeća, poduzetnici i nadasve građani i njihove asocijacije. Dakle, održiva energetska tranzicija pored aspekta dekarbonizacije mora da uključuje i aspekte decentralizacije, demonopolizacije i demokratizacije. Uloga Gradske uprave kao inicijatora i fasilitatora procesa energetske tranzicije na lokalnom nivou je ključna. Proces energetske tranzicije na lokalnom nivou treba voditi na sistematičan način. Poželjno je formiranje Tima za energetsku tranziciju na općinskom nivou uz imenovanje Energetskog menadžera radi koordinacije cijelog procesa. Izrada Akcionog plana energetske tranzicije i planiranje inicijalnih sredstava u budžetu za pripremu i sufinansiranje projekata su početne aktivnosti. Pripremom i usvajanjem „Studije potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica“lokalna uprava na sistematičan način započinje proces energetske tranzicije na lokalnom nivou. Potencijali obnovljive energije, koji su identifikovani u Studiji, ukazuju da je na području Konjica moguće dostići ciljeve klimatske neutralnosti uz pokrivanje potreba za energijom iz lokalno dostupnih obnovljivih izvora. Zato je opravdano da se usvoji vizija „Konjic klimatski neutralan grad “. Da bi ovakva vizija dobila široku društvenu podršku ključno je da lokalni akteri, prije svega građani i privreda, budu uključeni u planiranje njene realizacije i posebno u implementaciju pojedinih projekata. Samo realizacija projekata energetske tranzicije koji su bazirani na konceptu građanske energije osigurava (samo)održivost ove složene socio-ekonomske transformacije.”

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, Rektor Sarajevske škole visoke tehnologije (SSST) govoreći o ovoj temi je naglasio:

“Pristup relativno jeftinoj energiji ključan je za funkcioniranje modernih gradova, pa tako i za Konjic, posebice u doba energetske krize koja je dovela do višestrukog povećanja cijena električne energije, do čega će, volens-nolens, morati doći i u BiH. Povećanje pristupa solarnoj energiji osiguraće energijsku diverzificiranost, veću energijsku efikasnost, tehnologijski napredak i tako povećati blagostanje. Postoji ogroman potencijal solarne energije koji se slabo iskorištava, globalno promatrano, a u FBiH napose. FBiH je jedini entitet u Europi koji u svoje zakonodavstvo nije uveo prozumjere, i to već 42 godine otkako je taj izraz prvi put upotrijebio Alvin Toffler 1980. god. Jednostavno kazano, u FBiH još uvijek nije razvijena građanska energija tj. istodobna proizvodnja i potrošnja energije od strane građana. No, očekivati je da će do sredine 2023. god. Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije biti napokon usvojen, jer odstupanja od EU puta ne može biti. Može jedino biti odlaganja, što će se kasnije plaćati većom cijenom, a u međuvremenu izgubljenom dobiti i izgubljenim blagostanjem. Konjic se treba što bolje i što više pripremati za energijsku tranziciju koja je pred bh. vratima. A pripreme treba usmjeriti na formiranje energetskog ureda Grada (koji će raditi ono što je za općine i gradove propisao Zakon o energijskoj efikasnosti FBiH iz 2017. god), strateški investicijski fond koji bi podupirao proizvodnju, skladištenje i distribuciju energije iz obnovljivih izvora kao i upotrebu energetski štedne tehnologije, podršku formiranju energetskih zadruga i zajednica obnovljivih izvora energije, podršku formiranju i djelovanju ESCO modela i sl. Jednostavno kazano, Konjic treba postati solarni grad tj. proizvoditi onoliko energije iz obnovljivih izvora koliko mu električne energije treba, i postati energetska tj.  osigurati da građani upravljaju procesima proizvodnje i potrošnje energije i tim putem priključiti se udruzi od nekoliko stotina energetskih gradova iz 30-tak zemalja, među kojima nema ni jednog iz BiH, a ima, primjerice gradova. poput Ivanić-Grada, Križevaca i Velike Gorice.”

 Armin Đuliman, nezavisni stručnjak za energiju o značaju same Studije potencijala obnovljivih izvora energije Grada Konjica je kazao:

 “Strateško opredjeljene razvoja jedne lokalne zajednice, u nikad kompleksnijem geopolitičkom, finansijskom i privrednom okruženju, se može temeljiti samo na korektno prikupljenim i obrađenim temeljnim podacima o resursima sa kojima sama zajednica raspolaže. U tom svjetlu vidim naručivanje i izradu "Studije potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica". Naručivanje ove Studije, kojom je obrađeno trenutno stanje potrošnje energije na području grada Konjica i energenti koji se trenutno koriste, te temeljita analiza potencijala korištenja OIE na teriotoriji grada, hvale je vrijedan potez, čime se ne mogu pohvaliti ostale lokalne zajednice u BiH. Iskreno se nadam da je ovaj pionirski iskorak aktuelne Gradske uprave Konjic, samo prvi korak u sagledavanju svojih mogućnosti da Grad Konjic uđe u proces planiranja sopstvene proizvodnje dovoljnih količina energije. Najlakši i najbrži put je iskoristiti novi zakonski okvir sektora energije koji omogućuje lokalnoj zajednici, kako mentorsku tako i aktivnu ulogu u razvoju građanske energije. S tim u vezi ohrabrujem nadležne u Gradskoj upravi Konjic da nastave sa ovim izazovnim procesom, jer će benefite razvoja građanske energije, koja se gotovo isključivo temelji na OIE, veoma brzo osjetiti i privreda i građani ali i budžet samog Grada Konjica.”

 

 

 

 

 

Program “Pjesme ispod snježnog neba” u izvođenju Malog hora Muzičkog centra Rezonanca i Harmonikaške sekcija BZK Preporod pod vodstvom Adnana Lape, uljepšao još jednu od večeri manifestacije “Zimski grad Konjic”

Muzički centar “Rezonanca” sa svojim najmlađim sastavom u četvrtak uvečer je u okviru manifestacije “Zimski grad Konjic”, koju uz pokroviteljstvo Grada Konjica organizuju Ustanova Narodni univerzitet, Ustanova Sportska dvorana i Vijeće mladih Grada Konjica, Konjičanima svih generacija i gostima Konjica u prazničnim danima ponudio nezaboravan muzički ugođaj.
Raspjevani dječaci i djevojčice, članovi Malog hora “Rezonanca” programom pod nazivom “Pjesme ispod snježnog neba”, poželjeli su svim posjetiocima sretnu i uspješnu predstojeću 2023.godinu.
Osim najmlađih publiku su svojom muzikom razveselili i uljepšali ovu zimsku noć i članovi Harmonikaške sekcije BZK “Preporod” Konjic pod vodstvom Adnana Lape, koju čine harmonikaši svih generacija.
-Ne nastupamo tako često, ali nastojimo kada za to imamo priliku da publici ponudimo samo ono najbolje. Reakcije publike su prevazišle sva naša očekivanja i nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici ponovo se družiti sa Konjičanima koji uživaju u zvucima harmonike, koji im, kako su nam kazali gosti večeras, nekako razgale dušu – kazao je član Harmonikaške sekcije Santino Šljivo, poželjevši svima, u ime BZK Preporod Konjic, mnogo sreće u Novoj 2023.godini.
Naredni sadržaj koji očekuje Konjičane je “Karneval dječijih osmijeha”, cjelodnevno druženje koje će u organizaciji Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije”biti održano u subotu 31.12.2022.godine sa početkom u 10 sati i 15 minuta.

 

Mališani iz vrtića i osnovci u okviru “Zimskog grada Konjic” priredili zabavu za najmlađe

Zabavom i programom pod nazivom “Djeda Mraze ne skreći sa staze”, koji je obilovao pjesmama i igrokazima, dječaci i djevojčice Dječijeg vrtića “Zulejha Begeta” Konjic na svoj su način obogatili manifestaciju “Zimski grad Konjic”, koja se pod pokroviteljstvom Grada Konjica, a u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet, Ustanove Sportska dvorana i Vijeća mladih Grada Konjica, ovih dana održava u Konjicu.

Osim mališana iz vrtića, svoje kreativne tačke kroz program “Recitacija, pjesma, priča” izveli su učenici iz 6 osnovnih škola, koje su zajednički priredile zabavu za građane Konjica.

- Najmlađi se uvijek raduju zimi, zimskim čarolijama i druženju organizovanom u povodu zimskih praznika. Svoju vedrinu i radost, uz tačke kojima pokazuju usvojeno znanje darovali su večeras svim posjetiocima “Zimskog grada Konjic”, koji su ukoliko je suditi po aplauzima i samoj atmosferi istinski uživali - kazala je direktorica Dječijeg vrtića “Zulejha Begeta” Lejla Čolaković.

U ime svih osnovnih škola, osnovci koji su priredili bogat program poželjeli su građanima Konjica i gostima sretne novogodišnje praznike, dok su roditelji pozdravili aktivnosti koje se u Konjicu organizuju s ciljem pružanja kvalitetnih zabavnih sadržaja za najmlađe.

“Zimski grad Konjic” uljepšan zvucima gitare i violine u izvođenju učenika Osnovne muzičke škole “Rezonanca”

U utorak uvečer su učenici Osnovne muzičke škole “Rezonanca” svojim pojedinačnim i u grupnim nastupima, izvodeći muzičke numere uz gitaru i violinu, uljepšali održavanje manifestacije “Zimski grad Konjic”, koja se uz pokroviteljstvo Grada Konjica održava u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet, Ustanove Sportska dvorana i Vijeća mladih Grada Konjica.

- Sretni smo što našim koncertom dajemo svoj pečat ovoj prekrasnoj večeri i manifestaciji, čiji je cilj učiniti nas vedrim, nasmijanim i zadovoljnim, a gostima Konjica pokazati kakve vrijednosti imamo. Hvala publici koja je pratila koncert i počastila naše učenike brojnim aplauzima - kazala je Biljana Handžo, direktorica Osnovne muzičke škole Rezonanca. 

Koncert “Violine i gitare” privukao je pažnju Konjičana svih generacija, koji su osim u izvedbama mladih violinista i gitarista uživali u gastro ponudi “Zimskog grada Konjic”.

U programu “Zimskog grada Konjic” posjetioci u srijedu u večernim satima mogu uživati uz nastupe mališana iz Dječijeg vrtića Zulejha Begeta Konjic, te recitacije, pjesme i priče, koje pripremaju učenici osnovnih škola.

Otvoren “Zimski grad Konjic”

Večeras je u Konjicu na platou malog trga pored Gradske uprave svečano otvoren ovogodišnji “Zimski grad”, manifestacija koja će obilovati nizom zabavnih i kulturnih sadržaja za sve generacije. koju uz pokroviteljstvo Grada Konjica organizuju Ustanova Narodni univezitet, Ustanova Sportska dvorana i Vijeće mladih Grada Konjica. 

Simboličnom šetnjom kroz grad najmlađih Konjičana i gradonačelnika Osmana Ćatića, koji su kroz razgovor i druženje sugrađanima i gostima poželjeli ugodne zimske dane i večeri, uz brojne sadržaje koji će razveseliti najmlađe i one nešto starije, svečano je otvoren “Zimski grad Konjic”.

- “Želja nam je da pripremljeni kulturni i zabavni sadržaji uz gastronomski ugođaj svima koji posjete “Zimski grad Konjic” izmame osmjeh na lice i daju jednu novu dimenziju zimskim danima. Raduje činjenica da je “Zimski grad Konjic” svojevrstan festival kreativnosti svih naših sugrađana, djece i mladih od vrtića, škola, NVO, sportskih kolektiva, ali i gostiju iz Bosne i Hercegovine i regiona” - kazao je gradonačelnik Ćatić.

Prvi od sadržaja koji su privukli pažnju posjetilaca uz bogatu dekoraciju grada, bila je predstava “Zimska priča“u izvođenju mladih glumaca Amaterskog pozorišta “Neretva” i koncert Tamburaškog orkestra Pljevlja sa Vokalnom grupom Lirike iz Crne Gore. Osim ovog koncerta u okviru manifestacije biće priređeni i koncerti Konjičkih tamburaša, violina i gitara, te mladih konjičkih harmonikaša. Najmlađi će moći uživati u “Karnevalu dječijih osmijeha” uz izbor najmaštovitije i najbolje maske, u nastupima Mravka Travka, druženju sa maskotama omiljenih likova iz crtića, izložbi na otvorenom, a posebne programe priređuju vrtići i osnovne škole koji će svojim nastupima oplemeniti ovu manifestaciju.

U sklopu aktivnosti Zimskog grada biće organizovani i izleti na planinu sa pratećom školom skijanja za zainteresovanu djecu i mlade, koji će na taj način moći uživati i u snježnim radostima tokom zimskog raspusta.

BOŽIĆNA ČESTITKA

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su božićnu čestitku  kojoj se navodi:

U povodu najvećeg kršćanskog praznika Božića sugrađanima, saradnicima i prijateljima katoličke vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke sa željom da ga dočekate i provedete u zdravlju i sreći u krugu svojih najbližih, porodice, prijatelja i komšija.

Slaveći zajedništvo, ljubav i razumijevanje među ljudima, neka i ovaj Božić unese radost u vaše domove i bude poticaj za činjenje dobrih djela, solidarnost i jačanje vjere u bolju budućnost u miru, toleranciji i blagostanju.

U želji da ovo praznično vrijeme ugrije vaša srca, darujući vam osmijeh na licu, još jednom vam želimo sretan Božić!

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi