Za privredu Općine Konjic 11 miliona KM

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i član Uprave BBI banke Nedžad Gušić danas su potpisali ugovor o saradnji s ciljem pomoći privrednim subjektima kroz subvencioniranje troška finansiranja povoljnih finansijskih linija. Potpisivanju ugovora prisustvovao je Jasmin Badžak, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika općine Konjic.

- Općina Konjic je u budžetu za 2021.g. u okviru aktivne politike zapošljavanja obezbijeda sredstva na ime podrške privrednim subjektima sa području općine Konjic, kroz subvencioniranje kamatne stope na kratkoročne i dugoročne kredite. Cilj je održavanje postojećeg nivoa privrednih aktivnosti, novih investicija za proširenje proizvodnje, povećanja zaposlenosti i pokretanja novih biznisa. Radi se o projektu koji će biti realizovan  u saradnji sa  BBI bankom, koja je odabrana u postupku provedenog javnog poziva Općine Konjic. Privrednicima će na raspolaganju biti više od 10 miliona KM  povoljnih sredstava za poslovanje, po stopi od 0 posto za kratkoročne i 1 posto za dugoročne kredite, kako bi na taj način mogli  sačuvati i ojačati likvidnost u ovim izazovnim vremenima - kazao je  ovom prilikom načelnik Osman Ćatić.

- Čast nam je da učestvujemo u ovom značajnom iskoraku za privrednike općine Konjic, jer Konjic ima jako dobar ambijent i povoljnu klimu za investiranje, kao i načelnika Ćatića koji potpuno razumije potrebe privrede i građana Konjica - kazao je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke, naglašavajući kako je riječ o finansiranju po izuzetno  povoljnim uslovima, gdje će BBI banka locirati svoj kapital prema privrednicima, a Općina Konjic gotovo u cjelosti subvencionirati trošak.

Jasmin Badžak, predsjednik Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za podršku koju Općina Konjic pruža konjičkoj privredi, navodeći kako će privrednici zahvaljujući ovakvim aktivnostima hrabrije ulaziti u investicije, kojima će zadržati posao i obezbjediti nova radna mjesta za Konjičane i Bosance i Hercegovce.

U narednom periodu biće raspisan javni poziv kojim će biti definisani uslovi za  podršku privrednim subjektima na ovaj način.

 

S ciljem uspostavljanja intenzivnije saradnje Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH posjetio Općinu Konjic

Općinu Konjic posjetio je Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji se tokom posjete sastao sa načelnikom Osmanom Ćatićem. Ovom prilikom razgovarano je o modelima saradnje Općine Konjic i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u smislu podrške poduzetništvu, poljoprivrednoj proizvodnji, te sajamskim  aktivnostima, tokom kojih Općina Konjic nastoji predstaviti sve primjere dobre prakse iz ovih oblasti.

Doprinos razvoju ruralnog turizma kroz projekat “Korak naprijed” s ciljem ohrabrivanja mladih i žena za bavljenje mini poduzetništvom

Općina Konjic jedna je o 6 bh. općina u kojima će se u narednom periodu realizovati projekat pod nazivom  “Korak naprijed - razvoj ženskog poduzetništva u doba pandemije” uz finansijsku podršku Canada Fund for Local Initiatives (CFLI). Implementator je Unija za održivi povratak i integracije u BiH, a projekat je podržala Općina Konjic. U sklopu pripremih aktivnosti za implementaciju projekta, čiji je cilj razvoj ruralnog turizma i ohrabrivanje mladih i žena za bavljenje mini poduzetništvom, danas je u Općini Konjic održan sastanak predstavnika Unije i Općine Konjic.

-Projekat će biti realizovan u narednih 5 mjeseci u 6 bh. općina, a jedna od prioritetnih je Općina Konjic, ne samo zbog toga što je prepoznata u svijetu turizma kao sredina koja ima šta pružiti gostima, već što je vrlo kooperativna i ozbiljno pristupa implementaciji projekata koji potiču samozapošljavanje -  kazala je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, koja je naglasila kako će u svakoj općini biti podržano najmanje 5 zainteresiranih domaćinstava za bavljenje ruralim turizmom.

Načelnik Ćatić pozdravio je ovakve aktivnosti, kako bi se što više mladih obučilo za pokretanje mini biznisa i realizovalo svoje ideje kroz turizam i turističke potencijale općine Konjic, te jačao ženski aktivizam i poduzetništvo.

 

Festival hrane “Konjic Food Fest” pokazao svu raskoš gastro ponude općine Konjic i trud vrijednih Konjičana pod motom “Made in Konjic”

U Konjicu je u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic uz pokroviteljstvo Općine Konjic danas održan Festival hrane “Konjic Food Fest” koji je okupio 80 izlagača iz Konjica i BiH, koji su predstavili prerađevine od voća i povrća, mliječne i mesne proizvode, pekarske i poslastičarske delicije.

Festival hrane zajedničkim nastupom otvorili su Hamdo Tinjak sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Osman Ćatić, načelnik Općine Konjic, Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, učenica Srednje škole Konjic Hamida Zatega, koja se obrazuje  za zanimanje kuhar i najmlađi konjički poljoprivredni prozvođač  Muamer Boloban.

- Naš zadatak je sačuvati kulturu življenja u svakom pogledu, posebno kada je riječ o gastronomiji, pripremi hrane, proizvodnji i preradi voća i povrća, mliječnih i mesnih proizvoda, koji dolaze na naše sofre i trpeze. Jačajući vlastite kapacitete na tom polju, obezbjedit ćemo zdraviji život za sve generacije, zato s ponosom navodimo da smo u Konjicu uvezali sve komponente: proizvođače, potrošače, mlade snage koje se obrazuju da budu vrsni kuhari, koje tržište rada, traži i prepoznaje. Zaštititi izvornost sirovina, gotovih prehrambenih proizvoda i predstaviti ih s ponosom pod motom “MADE IN KONJIC”, naš je cilj koji upravo ostvarujemo - kazao je načelnik Osman Ćatić govoreći o Festivalu hrane.

Ministar Donko Jović, naglašavajući značaj sajamskih aktivnosti i predstavljanja rezultata rada poljoprivrednih proizvođača i izlagača, pohvalio je manifestaciju i organizatore, te zaželio svima mnogo uspjeha u budućnosti s ciljem brendiranja konjičkih proizvoda.

Tokom Festivala održano je kuharsko takmičenje u pripremi Begove čorbe, nagrađen je najljepše uređen štand i najljepše upakovan gotovi proizvod predstavljen na Festivalu.

Posjetioci su ovom prilikom mogli uživati u raznovrsnoj gastro ponudi općine Konjic, uz riblje specijalitete, “Čajanku”, “Kestenijadu”, kulturno-zabavni program.

 

Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove HNK posjetio Konjic

Danas se Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove HNK sa saradnicima posjetio Općinu Konjic, gdje se sastao sa načelnikom Osmanom Ćatićem i saradnicima. Ovom prilikom razgovarano je o saradnji Uprave i Općine Konjic u cilju rješavanja problematike uspostave zemljišnih knjiga za katastarske općine Turija i Bijela, pripremama realizacije projekta uvođenju adresnog registra, koji je za područje općine Konjic planiran za 2022.godinu, te geoportalu na nivou HNK.

USAID WHAM konferencija o razvoju radne snage načelnik Općine Konjic Osman Ćatić jedan od panelista

U okviru USAID WHAM Activity u Sarajevu organizovana je konferencija o izazovima s kojima se u poslovanju susreću bh. privrednici.
Cilj projekta USAID WHAM  jeste podsticanje otvaranja novih radnih mjesta u izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima.
 
U okviru Panela : Partnerstvo za obrazovanje u zapošljavanju o aktivnostima Općine Konjic na tom planu govorio je načelnik Osman Ćatić, predstavljajući dobru praksu uvezivanja obrazovnog sektora sa potrebama privrede u Konjicu. 
 
Konferencija je bila prilika susreta svih relevantnih predstavnika: privrednika, sistema obrazovanja, udruženja poslodavaca, privrednih komora, zavoda za zapošljavanje, iz cijele BiH, sa zajedničkim stavom da je potreban sistemski pristup u rješavanju problema s kojim se susreće bh. privreda. Kako je naglašeno na konferenciji, jačanje radne snage i pristupa tržištu na taj bi način značilo kvalitetnu proizvodnju prema visokim zahtjevima izvoznog tržišta, ali i ostanak mladih u svojoj zemlji, gdje bi im bio obezbijeđen pristojan životni standard.
 

Ministarstvo za pitanja boraca HNK Javni pozivi za učestvovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca i Programu sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida u 2021. godini.

Ministarstvo za pitanja boraca HNK
 
Obavještenje o raspisanom Programu sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca i Programu sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida u 2021. godini.
Više informacija na linku:
http://www.mbhnz-k.ba/bs/novosti/obavijest-o-raspisanim-javnim-pozivima-za-program-sufinansiranja-zapo%C5%A1ljavanja-djece-1?fbclid=IwAR1ABo9XKAw7A-b4VxU4cfw8HTPrFR5CRAr1ChE4HAeL_EF07J3u2GWN_Os

U toku pripreme Sajma karijernog informisanja za učenike osnovnih škola

U zgradi Općine Konjic održan je radni sastanak s ciljem nastavka aktivnosti u sklopu projekta „ Unaprijeđenje javno-privatnog dijaloga u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama lokalnog tržišta rada“ koji realizuju Općina Konjic, Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" i Fondacija Helvetas Moja Budućnost.

Cilj je da se u novembru tekuće godine u Konjicu organizuje trodnevni Sajam karijernog informisanja, kojem bi prisustvovali učenici osnovnih škola i roditelji. Ovom prilikom biće predstavljena zanimanja za koja postoji potreba u okviru konjičke privrede.

Sastanku su uz predstavnike Agencije, prisustvovali direktori osnovnih i Srednje škole Konjic, Udruženja privrednika Općine Konjic i organizacije Helvetas.

Stvoreni uslovi za kvalitetniju prevenciju karcinoma kod žena, Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat

Danas je Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat za potrebe Ginekološke ambulante, kroz projekat “Poboljšanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH”, koji se finansira iz sredstava Općine Konjic i sredstava Grant sheme koje je obezbjedila Vlada FBiH i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP.

-Općina Konjic je nastojeći Konjičanima stvoriti uslove za što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, budžetom za 2021.g. planirala sredstva za njeno unaprijeđenje i kroz ovaj projekat nabavljena je oprema koja će omogućiti bolju preventivnu zdravstvenu zaštitu. Vrijednost projekta je oko 100.000 KM i mogu s ponosom da kažem da ćemo i u narednim godinama u kontinuitetu izdvajati sredstva za ovu namjenu - kazao je tokom primopredaje ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Konjic načelnik Općine Osman Ćatić.

Direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan Hrvačić zahvalila se Općini Konjic,Vladi FBiH, Vladi Švicarske i UNDP-u na ovoj vrsti podrške zdravstvenoj zaštiti, naglašavajući  da je ovo prvi put da  Dom zdravlja dobije novi ultrazvučni aparat ovog kvaliteta, što će mnogo značiti u daljem radu.

-Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane. Zaista sam sretan što smo dobili ultrazvuk izvanredne kvalitete, koji će nadam se poboljšati naš rad kada je riječ o prevenciji - kazao je Ekrem Alić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Konjic, koji je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti, pozivajući građane da brinu o svom zdravlju i redovno dolaze na preglede, posebno žene.

U sklopu projekta planirana je nabavka opreme i za fizikalnu terapiju, tehničke opreme za Dom zdravlja Konjic. S ciljem preventivnog djelovanja na ranom otkrivanju raka dojke na području općine Konjic, u proteklim danima organizovana su dva okrugla stola za žene od 15 do 65 godina.

 

Održana 8.redovna sjednica Općinskog vijeća Konjic

Danas je Općinsko vijeće Konjic održalo 8. redovnu sjednicu, sa sljedećim dnevnim redom :

1.Zapisnik sa 6 (šeste) redovne sjednice održane 30.06.2021. godine
2.Zapisnik sa 7 ( sedme) redovne sjednice održane 22.07.2021.godine
3.Prijedlog Odluke o ustupanju semaforske opreme na raskrsnici ul. Trg državnosti-Alija Izetbegović i raskrsnici ul Kolonija;
4.Prijedlog Odluke o kriterijumima, uslovima i postupku ostvarivanja prava na subvencioniranje najamnine za stan u stanovima namjenjenim za neprofitno -socijalne stanovanje ;
5.Prijedlog Odluke o visini zakupnine stambenih jedinica izgrađenih u okviru CEB II Projekta „Zatvaranja kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“ na lokaciji Bjela ;
6.Rješenje o razrješenju člana školskog odbora i imenovanje novog člana školskog odbora JU „Srednja škola „ Konjic ispred reda uposlenika;
7.Izvještaj o radu RTV d.o.o Konjic;
8.Izvještaj radu JKP Vodovod i kanalizacija d.d. Konjic;
9.Izvještaj radu Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic;
10.Izvještaj o radu Centar za ribarstvo „Neretva d.o.o. Konjic“ ;
11.Izvršenje budžeta Općine Konjic za 01.01..2021. do 30.06.2021. godine (informacija )
12.Pitanja i odgovori.

 

 

Djeca Konjica kroz projekat uređenja dječijih igrališta dobila mjesta za sigurnu i bezbrižnu igru

U namjeri da se svaki park u gradu obnovi i sačuva, da djeca Konjica žive i djeluju na ovim prostorima i ostanu u Konjicu i BiH, danas je Općina Konjic na svečan način ozvaničila završetak radova na uređenju dječijeg igrališta u naselju Luka.

Čin predsjecanja vrpce novog dječijeg igrališta obavili su načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i najmlađi polaznici vrtića u Konjicu.

-Danas smo sretni i veseli. Hvala Općini Konjic što misli na nas – kazali su neki od mališana, koji su se na svečanosti organizovanom u susret Međunarodnoj sedmici djeteta, zahvalnost izrazili pjesmom i plesom. 

Građani Konjica svih generacija sa oduševljenjem su dočekali otvaranje uređenog igrališta u naselju Luka, te obnovu igrališta i u naseljima Trešanica, Orašje i Kolonija.

-Nešto najljepše što se moglo učiniti u ovom gradu su igrališta, zbog toga sam sretan. Ovaj dan je za mene praznik i hvala  načelniku Osmanu Ćatiću i Općini Konjic na ispunjenom obećanju djeci za 16.juni Dan općine - kazalo je Ibrahim Halilović stanovnik naselja Luka, koji je na otvaranje došao sa unukom Tajrom koja je ovom prilikom poručila svima da čuvaju igrališta.

Ovim aktivnostima Općina Konjic je djeci Konjica omogućila mjesta za sigurnu i bezbrižnu igru, a svim stanovnicima više parkova i čistog zraka za zdrav život, što će se činiti i u budućnosti.

Tokom svečanosti nastupili su mališani iz vrtića Happy kids, Odreda izviđača Neretva Konjic i Osnovne muzičke škole Rezonanca.

 

 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler danas posjetio Konjic, gdje ga je ugostio načelnik Općine Konjic Osman Ćatić

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini danas je posjetio Konjic, gdje se sastao sa načelnikom Općine Konjic Osmanom Ćatićem.

Ovom prilikom razgovarano je o stanju na području općine Konjic, ekonomiji , te aktuelnim i planiranim projektima lokalne zajednice s ciljem unaprijeđenja života stanovnika na ovom području.

Ambasador Sattler zahvalio se načelniku Ćatiću na gostoprimstvu, te naglasio kako će Evropska unija nastojati u budućnosti podržavati sve razvojne programe u BiH, pa tako i u Konjicu. 

U pratnji načelnika Ćatića, ambasador Sattler je posjetio Muzej drvorezbarstva firme Rukotvorine u Konjicu, koji je otvoren 2019.g. uz podršku Evropske unije. Konjičko drvorezbarstvo na listi je nematerijane baštine UNESCO-a od 2017.g.

Danas održan sastanak s ciljem sagledavanja mogućnosti za unaprijeđenje sportske infrastrukture na području općine Konjic

U radnoj posjeti Općini Konjic danas je boravio Nihad Hodžić, izvršni direktor za administraciju i ekspert za infrastrukturne kapacitete Nogometnog saveza BiH, koji se sastao sa načelnikom Općine Konjic Osmanom Ćatićem i saradnicima. 

- Cilj današnjih aktivnosti bilo je sagledavanje mogućnosti za saradnju u smislu podrške planovima za razvoj sporta, prije svega sportske infrastrukture stadiona na kojem utakmice igra Fudbalski klub “Igman”Konjic i da na neki način otvorimo perspektive s obzirom na saradnju, koju smo ostvarili kroz projekat unaprijeđenja infrastrukture za omladinske ekipe, kroz izgradnju terena sa vještačkom travom – kazao je Hodžić, izražavajući nadu za uspješnu saradnju  sa Općinom Konjic.

Prijem i druženje za vatrogasce, koji su pomagali Općini Konjic u gašenju požara na planini Zvekuša

U znak zahvalnosti za pomoć koju su pružili Općini Konjic tokom gašenja požara na području Zvekuše, danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić sa saradnicima upriličio prijem za predstavnike Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, PVJ Općine Vogošća i dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Sarajevo, kojima je uručio zahvalnice. Za vatrogasce su  organizovani druženje i rafting, uz upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti općine Konjic.

-Ovo je prilika da se zahvalimo kolegama koji su nam pružili nesebičnu pomoć prilikom gašenja požara u rejonu planine Zvekuša, koji je bio izuzetno zahtjevan. Uz naše snage, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Konjic i Vatrogasnu jedinicu preduzeća Šumarstvo “Prenj”Konjic, 35 kolega iz Kantona Sarajevo nam je omogućilo, da na adekvatan način pristupimo gašenju velikog šumskog požara na Zvekuši – kazao je Husein Hodžić, pomoćnik u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, govoreći u ime načelnika Općine Konjic.

Enes Memić, rukovodilac u Federalnoj upravi civilne zaštite zahvalio se na prijemu i prilici za druženje, naglašavajući kako su vatrogasci sa svih nivoa uvijek spremni pomoći kolegama, kada se za to ukaže potreba, što je nedavno bio slučaj u Konjicu.

-Imamo samo riječi pohvale za logostičku podršku prilikom gašenja požara za naše vatrogasce, kao i za današnje aktivnosti općinskog načelnika i Općine Konjic, kada su naši vatrogasci došli, ne da rade, već da uživaju i opuste se u turističkim atrakcijama općine Konjic - naglasio je tokom prijema Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave CZ Kantona Sarajevo, kojem su se pridružile i kolege  Nermin Hajro i Ernis Zuko iz Službe za vatrogastvo Općine Vogošća i Vatrogasnog društva Vogošća.

 

 

 

Okrugli sto Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke u Općini Konjic

Obavještavamo Vas da će se u sklopu projekta „Unapređenje zdravstvene kvalitete života građana Konjic“ kojeg implementiraju Općina Konjic i UNDP u BiH u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj „PRVI KORAK“ d.o.o. Konjic i Javnom ustanovom „Dom zdravlja“ Konjic biti organizovan okrugli sto na temu „Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke“ u Općini Konjic.

Okrugli sto će se održati 22.09.2021. godine (srijeda) i 23.09.2021. godine (četvrtak) u hotelu „Oaza Konjic“ sa početkom u 19:00 sati.

U srijedu, 22.09.2021. godine okrugli sto će biti organizovan za sljedeće starosne kategorije žena:

  • 15-19 godina od 19:00-20:00 sati
  • 20-44 godine od 20:00-21:00 sati

U četvrtak, 23.09. 2021. godine okrugli sto će biti organizovan za sljedeće starosne kategorije žena:

  • 45-64 godine od 19:00-20:00 sati
  • preko 64 godine od 20:00-21:00 sati

 Pozivamo sve zainteresovane osobe ženskog spola da u sklopu navedenih termina, a u skladu sa starosnom kategorijom kojoj pripadaju, prisustvuju okruglom stolu i informišu se o značaju preventivnog otkrivanja raka dojke i samim tim doprinesu očuvanju svog zdravlja.

Danas svečano otvoreno izletište Velike vode na lokalitetu Bolobanovo brdo

Zavičajno udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa
” Neretvica” danas je uz prigodnu svečanost otvorilo izletište Velike vode na lokalitetu Bolobanovo brdo. Čin presjecanja vrpce obavili su načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, član UO SIN Neretvica Ahmed Boloban i predstavnik preduzeća Šumarstvo “Prenj”Konjic Hamo Alagić.
Cilj aktivnosti je predstavljanje ovog dijela općine Konjic kao atraktivnog izletišta za Konjičane i goste, te nastojanje da se kontinuiranom brigom očuva priroda i šumsko bogatstvo općine Konjic.
Otvaranju izletišta prethodilo je polaganje cvijeća i učenje Fatihe na spomen obilježju Nevizdraci, te obilazak planine Bitovinja.

Pod sloganom “# madeinkonjic“ u četvrtak 09.09.2021.g. u Buturović Polju održana manifestacija “Dani poljoprivrede općine Konjic”

Otvarajući 15. Dane poljoprivrede općine Konjic, načelnik Općine Konjic Osman Ćatić je poljoprivrednicima čestitao na postignutim rezultatima i poželio im mnogo sreće i uspjeha u poljoprivrednoj proizvodnji.

-Naši ciljevi da osnažimo ovčarstvo i stočarstvo, poljoprivredu i privredu u lokalnoj zajednici kroz poticajne mjere se ostvaruju. Svjedoci smo da na naše trpeze dolazi zdrava hrana koju proizvode vrijedni Konjičani i da trasiraju put za plasiranje proizvoda i na ino tržište. Moram posebno naglasiti da poljoprivreda ima značajnu ulogu u razvoju općine Konjic, a mi se trudimo da je jačamo, osiguramo i zaštitimo kroz poticajne mjere koje provodimo, na što smo posebno ponosni. Garant da poljoprivreda na području općine Konjic ima perspektivu, su mladi ljudi koji su treća ili četvrta generacija u svojoj porodici, koji su izabrali poljoprivredu kao svoj životni put. Njima posebno čestitamo i poručujemo da smo uz njih, njihove planove i projekte  - kazao je načelnik Ćatić.

- Ovaj grad i općina  imaju prepoznatljive proizvode po kvaliteti i u nastojanjima da ih predstavimo i zaštitimo od ove godine krećemo sa markicama #madeinkonjic, što je i slogan ovogodišnje manifestacije, tako da će u budućnosti svi koji žele kupiti konjičke proizvode moći ih prepoznati na  tržištu na ovaj način – naglasio je  načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović naglasio je kako je poljoprivrednike u ovoj sezoni pratila velika suša, ali da su svojim zalaganjem i poticajnom politikom koju provodi Općine Konjic uspjeli da proizvedu kvalitetne proizvode koje su pokazali ovom prilikom.

Nagrada za policijske službenike i građane

Općina Konjic odlučna u cilju zaštite stanovnika od zloupotrebe opojnih droga, nagrada za policijske službenike, koji su operativnim radom doprinijeli rasvjetljavanju krivičnog djela, uzgoj i stavljanje u promet Canabisa.

Zaštititi stanovnike općine Konjic od svih vrsta opasnosti, a naročito od zloupotrebe opojnih droga opredjeljenje je i obaveza Općine Konjic. S tim u vezi Općina Konjic ima namjeru da policijske službenike Policijske uprave Konjic, koji su svojim radom na terenu došli do saznanja da se na području općine Konjic provode protivzakonite radnje uzgoja i distribucije Canabisa, nagradi novčanom nagradom u iznosu od 10 hiljada KM, s ciljem stimulacije i podrške ovim aktivnostima, koje su rezultirale privođenjem počinitelja ovog djela.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić  posjetio je Policijsku upravu Konjic, gdje se sastao sa načelnikom PU Konjic Mirsadom Subašićem i policijskim službenicima koji su aktivno radili na pomenutom slučaju, kojima je čestitao na postignutim rezultatima i poželio mnogo uspjeha i u budućem radu. 

Općina Konjic poziva sve građane da djeluju savjesno i odgovorno, te da sva korisna saznanja, koja će rezultirati rasvjetljavanju svih oblika krivičnih djela sa posebnim akcentom na teška krivična djela protiv života, zdravlja i imovine građana, prijave nadležnim institucijama (Kantonalno tužilaštvo HNK ili PU Konjic). Ukoliko prijava građana rezultira krivičnom odgovornošću prijavljenog, Općina Konjic će nagraditi takve pojedince, a za što će se sredstva predvidjeti općinskim budžetom.

30.8.2021. godine, u jutarnjim satima, policijski službenici PS Konjic i Odjeljenja krim policije PU Konjic su, na temelju prikupljenih saznanja i sačinjenog plana, izvršili pregled terena u mjestu Vrbići, opština Konjic, gdje je pronađena parcela na kojoj se nalazio nasad sa 14 stabljika Canabisa. U 11,00 sati slobode je lišen S.Č. (1965) koji je doveden u vezu s navedenim djelom. Nad istim je urađena krim. obrada, a policija je došla do saznanja o još jednom nasadu na kojemu je pronađeno 39 stabljika Canabisa. Po naredbi sudije Osnovnog suda Konjic izvršen je pretres stana navedenog gdje je pronađena određena količina suhog Canabisa, sjemenki i jedan puškomitraljez. Predmeti u vezi s krivičnim djelom su uz potvrdu izuzeti, a o svemu je obavješten nadležni tužilac, te izvršen uviđaj.

Ajman Šoše v.d. izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH danas u posjeti Općini Konjic

 

S ciljem definisanja pojedinosti koje se odnose na eksproprijaciju zemljišta za potrebe gradnje autoceste na koridoru Vc, koja prolazi kroz područje općine Konjic, danas je Ajman Šoše v.d. izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH posjetio Općinu Konjic, gdje se sastao sa načelnikom  Osmanom Ćatićem. Ovom prilikom razmijenjene su aktuelne informacije, koje bi trebalo da ubrzaju neophodne procese u pripremi za gradnju  poddionice Ovčari  - ulaz u tunel Prenj, koja u cjelosti prolazi kroz općinu Konjic.

Počela podjela školskih torbi i školskog pribora za učenike osnovnih škola sa područja općine Konjic

U skadu sa dogovorom koji je postignut na sastanku direktora osnovnih škola, koji je održan  u Općini Konjic pred početak školske godine, u ponedjeljak 06.09.2021.g. počela je podjela školskih torbi i školskog pribora za učenike svih osnovnih škola sa područja općine Konjic, koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

S ciljem pomoći učenicima i roditeljima u pripremi za obrazovanje u novoj školskoj godini i osiguranja jednakih mogućnosti obrazovanja za sve,  Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite  HNK obezbjedilo je školske torbe i školski pribor za 180 učenika s područja općine Konjic, što je implementirano putem Općine Konjic, odnosno Centra za socijalni rad.

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi