Vijesti iz Konjica

Pozitivni učinci mjera Grada Konjica kada je riječ o usklađivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada i stipendiranju srednjoškolaca – mladi vodoinstalateri uspješno obavljaju praktičnu nastavu i savladavaju vještine ovog sve više traženog zanata

Kao rezultat mjera koje Grad Konjic provodi u protekle dvije godine, čiji je cilj stvoriti radnu snagu koja je konkurentna na tržištu rada, u Srednjoj školi Konjic se obrazuju mladi Konjičani za zanimanje plinski i vodoinstalater, stvarajući dugoročno dobru bazu za zadovoljavanje potreba za ovom vrstom obrazovanih majstora u Konjicu.

U vremenu kada brojni zanati izumiru Grad Konjic je primjer dobre prakse na ovom planu. Mladi Konjičani koji su se opredjelili za ovo zanimanje kroz praktičan rad i stručnu pomoć zaposlenika JKP Vodovod i kanalizacija Konjic savladavaju potrebne vještine i usvajaju znanje kako bi u budućnosti mogli odgovoriti svim potrebama i zadacima koje ovo zanimanje nosi.

- Cilj je učenike osposobiti da nakon završene škole imaju kvalitetno i upotrebljivo znanje koje usvajaju osim u školi i u javnim i privrednim preduzećima - kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, koja je pohvalila angažman učenika i stručnih lica koja vrše njihovu edukaciju za potrebe zanimanja plinski i vodoinstalater, posebno izdvajajući podršku Grada Konjica kroz stipendiranje učenika Srednje škole u skladu sa  Pravilnikom o stipendiranju, što učenicima daje podstrek da budu uspješni u ovim aktivnostima. S tim u vezi u Srednjoj školi Konjic Grad Konjic stipendira 15 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, zanate.

Nermin Parcan, majstor vodoinstalater JKP Vodovod i kanalizacija Konjic, koji obavlja praktični dio nastave, zadovoljan je angažmanom učenika i njihovom zainteresovanošću za rad na terenu. - Aktivo učestvuju u našim aktivnostima, jer želimo da budu spremni za samostalan rad i kada je u pitanju montaža, ali i otklajanje kvarova. Mislim da je ovo dobra stvar, jer su vodoinstalateri traženi na tržištu. Drago mi je da su Gradska uprava Konjic i Srednja škola prepoznali potrebu za ovim zanimanjem. Posao jeste odgovoran i težak, ali ima perspektivu i dobro je plaćen. Nadam se da će i u budućnosti biti zainteresovanih učenika. Vodoinstalateri imaju ponude da idu raditi u zemlje regiona i dalje po Evropi, međutim ovdje je posla i previše, i nemamo potrebeu nigdje ići. - kazao je Parcan.

Samed Macić, Amer Jablić, Haris Ćibo i Jasmin Karić vrijedna ekipa mladih Konjičana, učenika drugog razreda Mašinske stručne škole, smjer plinski i vodoinstalater, koji su se, između ostalih, odlučili upisati ovaj smjer u namjeri da svoj budući radni angažman ostvare u ovoj oblasti, dijeleći svoje utiske su kazali: - Privukao nas je ovaj smjer, jer je zanimljiv, a vodoinstalateri traženi. Polako se pronalazimo u ovom poslu, svakog dana naučimo nešto novo, usvajamo nova znanja. Zavoljni smo angažmanom profesora.

- Najinteresantniji dio je tokom praktične nastave kada primjenjujemo naučeno. Iskreno se zahvaljujem za stipendiju Gradskoj upravi Konjic, koja meni i roditeljima olakšava finansiranje. Očekujem u budućnosti da ovo bude moj poziv - kazao je učenik Amer Jablić.

Prema istraživanju tržišta rada, konjičkim preduzećima i privredi u naredne tri godine trebat će 22 vodoinstalatera, a trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Konjicu nema nezaposlenih  lica ovog smjera.

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba Igman, radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu, kako bi sve bilo spremno za početak drugog dijela prvenstva Premijer lige BiH

Gradski stadion Konjic uskoro će zasjati punim sjajem i rekonstruisan spremno dočekati igrače i navijače Fudbalskog kluba “Igman”, kao i svih ekipa sa kojima se “Igman” sastaje tokom drugog dijela prvenstva Premijer lige BiH.

Fudbalski klub Igman Konjic uz podršku Grada Konjica i stručni nadzor Nihada Hodžića, eksperta za infrastrukturu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ovih dana privodi kraju radove na rekonstrukciji Gradskog stadiona, njegovom uređenju i prilagođavanju standardima koje igranje prvoligaških utakmica na jednom sportskom terenu zahtijevaju.

Sve navedeno omogućit će da Fudbalski klub “Igman” drugi dio prvenstva m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine igra na domaćem terenu, pred svojom publikom i vjernim navijačima, koji sa velikim žarom iščekuju taj historijski trenutak.

Trenutno su u završnoj fazi radovi na postavljanju stolica na tribinama i uređenju terena, te finalni radovi na rekonstrukciji podtribinskog prostora sa pratećom infrastrukturom, urađenom s ciljem stvaranja uslova za što kvalitetnije djelovanje Fudbalskog Kluba “Igman”, kao i organizaciju različitih sportskih i kulturnih događaja u Konjicu, na moderno uređenom sportskom terenu.

Aktivnosti koje je FK Igman Konjic, uz svesrdnu pomoć i podršku lokalne zajednice i viših nivoa vlasti, proveo u proteklim mjesecima, Konjic pozicioniraju na visoko mjesto, kada je riječ o sredinama koje sportistima osim ugodnog ambijenta i prirodnog okruženja, pružaju i kvalitetne uslove za pripreme nastupa na takmičenjima koja im predstoje.

Video na linku ispod:

https://fb.watch/irGE3i4aVD/

 

Danas održan prvi radni sastanak Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije prema mladima Grada Konjica

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, koji vodi proces izrade Strategije prema mladima Grada Konjica u saradnji sa Gradskom upravom Konjic i Vijećem mladih Konjic, danas su održali prvi radni sastanak sa članovima Koordinacionog tijela i radnih grupa s ciljem izrade Strategije prema mladima Grada Konjica za period 2023-2027. godina.

Jasmina Banjalučkić, voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima u Institutu za razvoj mladih KULT govoreći o ciljevima održanog sastanka je naglasila:

“Najbitnije je da svi akteri procesa budu upoznati sa svim fazama izrade strateškog dokumenta, kako bismo postigli što bolje rezultate koji govore o analizi stanja i položaja mladih kroz rad institucija vlasti. S obzirom na to da smo već uradili terenska istraživanja sa mladima i da razumijemo koji su to problemi i potrebe koje su mladi targetirali, što dolazi direktno od njih, današnjim sastankom smo otpočeli fazu analize rada istutucija u Konjicu, gdje ćemo spojiti podatke iz ranije faze, kako bismo kroz strateški dokument dobili konačne informacije o potrebama mladih u Konjicu. Sedam radnih grupa koje će raditi u različitim oblastima od obrazovanja, zapošljavanja, informisanja, aktivizma, mobilnosti mladih, socijalne brige, zdravlja, te sporta i kulture imaju zadatak da svaka u svojoj oblasti proizvede analizu koja će biti dio sveobuhvatnog dokumenta. Vodeći se dobrom saradnjom sa Gradskom upravom Konjic i sa organizacijama civilnog društva vjerujemo da ćemo već u maju tekuće godine imati nacrt dokumenta, koji možemo uputiti u dalju procedure, a da ćemo naljeto imati priliku proslaviti donošenje prvog strateškog dokumenta za mlade u Konjicu.”

Adisa Kevrić, predsjednica Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije prema mladima Grada Konjica izražavajući zadovoljstvo zbog prvođenja aktivnosti na ovom planu u Konjicu je kazala:  “ Gradska uprava Konjic po prvi put u skladu sa Zakonom o mladima pristupa izradi  jednog ovako kvalitetnog strateškog dokumenta, koji će biti provodiv, a posebna vrijednost je što ćemo njegovu implementaciju moći pratiti na terenu.”

Održana 21. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

 Na danas održanoj 21.sjednici Gradskog vijeća Konjic vijećnici su razmatrali sljedeći dnevni red:

 1. Zapisnik sa dvadesete redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane 30.12.2022.godine;
 2. Poslovnik o radu Gradskog vijeća (Nacrt)

- Zaključak

 1. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana“Gradac“;
 2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic u Konjicu;
 3. Prijedlog Odluke o davanju na korištenje teretnog vozila Iveco JKP „Standard“d.o.o.Konjic;
 4. Prijedlog Odluke o usvajanju operativno dinamičkog plana realizacije obavljanja komunalnih djelatnosti iz zajedničke komunalne potrošnje za period 01.01.do 31.12.2023.godine. JKP Standard d.o.o.Konjic.
 5. Prijedlog Odluke o usvajanju operativno dinamičkog plana JKP „Vodovod i kanalizacija“d.d.Konjic iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje (ZKP) za 2023.godinu.
 6. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic;
 7. Javni oglas za imenovanje članova Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic;
 8. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Šumarstvo „Prenj“ d.d.Konjic
 9. Javni oglas za imenovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Šumarstvo „Prenj“ d.d.Konjic
 10. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Grada Konjica;
 11. Javni oglas za imenovanje članova Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Grada Konjica;
 12. Zaključak Gradskog vijeća;
 13. Zaključak Gradskog vijeća;
 14. Izvršenje Budžeta Grada Konjica za period 01.01.do 30.09.2022. godine
 15. Pitanja i odgovori;

Grad Konjic bio domaćin 78. izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. Godini, koji je održan u organizaciji Sportskog saveza u BiH Lana Pudar i Nedžad Husić najbolji bh. sportisti u 2022., Hasan Salihamidžić sportska ličnost de

U organizaciji Sportskog saveza u BiH u Kongresnoj dvorani hotela Garden City sinoć je u Konjicu održan 78. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. godini, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Poželjevši dobrodošlicu najboljim sportistima gostima u Konjic gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je kazao “Za Grad Konjic ovo je posebna čast, biti domaćinom jedne ovako značajne manifestacije, koja veliča najuspješnije u sportu u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da će godina koja je iza nas biti ispisana zlatnim slovima u istoriji Grada Konjica, kada je riječ o uspjesima sportista i sportskih kolektiva, ova večer biće kruna nastojanja Gradske uprave Konjic da posebnu pažnju usmjeri na mlade, sport, sportske aktivnosti i izgradnju kvalitetne sportske infrastrukture. Ponosni smo na sve one koji svojim trudom, odricanjima i vrhunskim rezultatima pronose dobar glas o ovom gradu i našoj domovini. Čestitam svima koji su ostvarili izuzetne rezultate u sportu u prošloj godini, a Sportskom savezu želim mnogo sreće i uspjeha u orgnizovanju ovakvih i sličnih aktivnosti.”

Titule najboljih ponijeli su Lana Pudar u ženskoj i Nedžad Husić u muškoj konkurenciji.

U kategoriji paraolimpijski sportovi nagradu je osvojio Sabahudin Delalić, a klubova OKI Fantomi.

Za najuspješnije državnu selekciju izabrana je Ženska košarkaška reprezentacija BiH, a za najuspješnije klubove u muškoj, Košarkaški klub „ Igokea i Klub dizača tegova „Bosna“, a u ženskoj konkurenciji, Plesno sportski centar „Virus“ iz Bihaća.

U kategoriji najuspješniji trener, titulu je ponio Haris Husić, a Ifet Mahmutović u paraolimpijskim sportovima.

Za najuspješniju juniorku izabrana je Jasna Đerić, a juniora Amil Tutuć. Najuspješnija kadetkinja je Iman Avdić, a kadet Nino Šeremet. Za najuspješnije sportiste – studente izabrani su Aleksandra i Anđela Samardžić.

Posebno priznanje za ostvareni vrhunski rezultat „Mediteranske Igre Oran 2022“dobili su Lana Pudar, Larisa Cerić,Toni Miletić, Anđela Samardžić, Nejra Sipović,  Hamza Turulja i Rijad Džuho.

Na tradicionalnoj manifestaciji dodijeljene će se nagrade i sportistima i ekipama za ostvarene vrhunske rezultate u 2022. Dobitnici su: Mahir Džuho, Mustafa Hebib, Streljački klub „ Sarajevo“, Nikola Drobnjak, Adnan Alagić, Senad Ćatić, Anes Bostandžić, Edin Puhalo, Emina Sipović, Marija Jokić, Vidak Maljević, Pavle Dujaković i Jasmina Merdić.

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH dobili su: Siniša Gatarić, Hajrudin Zekić, Majo Ćesko, Kemal Šerifović, Matea Mejdančić, Admir Drinjić, Nermin Begić, Fikret Selman, Don Ante Ledić, Ognjen Pavlović,  

Almir Karkelja, Samir Šarić i Muradif Durmić – Terzo. Posebno priznanje za Naučno istraživački rad dobio je Amel Mekić.

Specijalnu nagradu ”Boro Glušac” dobio je sportski novinar Ismet Nimanović, a nagradu „Nusret Nućo Čaušević“ šahista Ismet Mešić.

Nagradu za Životno djelo u sportu dobili su Nihad Baljak, Zlatan Saračević,  

Mirsad Fazlagić i Đahid Muratbegović.

Šefko Nuhanović dobitnik je specijalne nagrade posthumno.

Košarkaš Džanan Musa proglašen je za ambasadora bh. sporta u 2022., dok su posebna priznanja „Mirza Delibašić“ i „Ivica Osim“ pripala Zineidu Muliću, odnosno Edinu Džeki.

Posebno priznanje Sportska ličnost decenije dobio je Hasan Salihamidžić. 

 

Nastavljeni programi podrške za mlade sa najboljim idejama za pokretanje biznisa – Danas potpisani ugovori sa 8 korisnika u okviru projekta LiNK4StartUps

Grad Konjic u saradnji sa udruženjem „LiNK“Mostar, u protekle dvije godine realizovao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa. Nastavljajući ovu praksu danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić potpisali ugovore sa 8 korisnika sa područja Konjica, čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom “Pokreni svoj posao” ocijenjene najboljim.

U okviru aktuelnog projekta LiNK4StartUps odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitajući korisnicima, poželio je uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja, koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe sa poteškoćama u razvoju.

- Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata koje provodimo zajedno sa Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i obezbjeđenju doprinosa za korisnike u trajanju od 6 mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava Konjic. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca - kazao je predsjednik Udruženja „LiNK“Mostar Tomislav Majić koji je Konjičanima poželio uspjeh u radu.

U ime korisnika Gradskoj upravi Konjic i Udruženju Link zahvalio se dvadesetpetogodišnji Zejd Jazvin, koji planira otvoriti autopraonu i vulkanizersku radnju. – Ovaj projekat mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti, jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu – kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Konjičanka Amela Zerem odlučila se otvoriti cvjećaru. - Podrška u ovim aktivnostima je izuzetno dragocjena, nadam se da će ova biznis ideja biti uspješna. Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju porodicu, time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta su izuzetno značajne i nastojat ćemo zahvaljujući stečenom znanju kvalitetno realizovati biznis ideje.

Projekt se provodi u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji financiraju EU i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi