Vijesti iz Konjica

RAMARANSKA ČESTITKA

Ramazan je mjesec posta, ibadeta, milosti i oprosta, ali i mjesec radosti i veselja, mjesec čiji su dani ispunjeni postom i molitvom, dobrim djelima, i tolerancijom te ukupnom duhovnom obnovom.

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, upućujemo iskrene čestitke sa željom da ovaj mubarek mjesec ramazan provedu u zdravlju, bereketu i duhovnom zadovoljstvu sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

Svim muslimanima koji ga dočekuju sa radošću,

Ramazan šerif mubarek olsun!

       PREDSJEDNIK OV                                                                                                 NAČELNIK OPĆINE 

       Kenan Greda s.r.                                                                                                    Osman Ćatić s.r.

Općina Konjic poklonila putnički automobil kombi Udruženju roditelja i djece sa cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama u razvoju ” I” Konjic

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Udruženja roditelja i djece sa cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama u razvoju  ” I” Konjic Amir Nuhić danas su  potpisali ugovor o promopredaji putničkog kombi vozila koje je Općina poklonila Udruženju. Riječ je o vozilu koje je bilo  u vlasništvu Općine Konjic, a koje je Odlukom Općinskog vijeća Konjic dodjeljeno Udruženju kako bi lakše organizovali i realizovali svoje aktivnosti.

-Općina Konjic je prepoznala pozitivan rad i djelovanje Udruženja “I”, mislimo da je vozilo otišlo u prave ruke i da će se koristiti na dobrobit svih članova – kazao je u ime Općine Konjic Edin Mujak, pomoćnik načelnika za pitanja boraca, invalida, izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu, naglašavajući kako će Općina Konjic i u budućnosti pomagati  ovu populaciju.

          - Hvala u ime naše djece i svih članova, načelniku Općine Konjic, Osmanu Ćatiću i Općinskom vijeću Konjic  na razumijevanju za potrebe Udruženja. Kombi putničko vozilo će mnogo značiti za sve nas pri svakodnevnim aktivnostima. Uz postojeće vozilo koje imamo značajno će biti olakšan transport  naše djece do Dnevnog centra i nazad, te  organizovanje  naših redovnih izleta - kazao  je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja roditelja i djece sa cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama u razvoju  ” I” Konjic, koji je podsjetio kako Općina Konjic redovno kroz izdvajanje iz Budžeta pomaže njihov rad.

   Udruženje “I”koje  ima 80 članova, okuplja roditelje i porodice 25 djece sa poteškoćama u razvoju sa područja konjičke općine.

Općina Konjic nastavlja projekat “Upravljanje rizicima od požara”

Općina Konjic kroz projekat „Upravljanje rizikom od požara“ koji financira Republika Češka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP nastoji podići nivo kapaciteta za upravljanje rizikom od požara. Cilj je kroz ključne aktivnosti: obuku vatrogasaca, provođenje lokalnih mjera sprečavanja nastanka požara i kampanju podizanja svijesti doprinijeti većem poznavanju rizika od požara i unaprijeđenoj spremnosti i odgovoru na katastrofe opće javnosti, kao i ranjivih kategorija stanovništva i dužnosnika u organima vlasti, čime će se povećati ukupna otpornost zajednica. 

Ovih dana počinjemo sa promotivnom kampanjom za zaštitu od požara u ovoj sezoni. 

Općina Konjic je partner na pomenutom Projektu od 2020. godine, te intenzivno radimo sa Projektnim timom na sprovođenju Projektnih aktivnosti. 

Jedna od aktivnosti kroz ovaj Projekat je i priprema promotivne kampanje za zaštitu od požara, te je kao rezultat iste finaliziran promotivni video materijal za zaštitu od požara  Općine Konjic, a koji možete pogledati ovdje: 

 

 https://www.youtube.com/watch?v=JMDuSFeB9XY

 

 

Čestitka u povodu katoličkog blagdana Uskrsa

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitke, sa željom da Vam blagdan Uskrs podari svjetlo života, vjeru u budućnost i snagu življenja u ovom vremenu koje sa sobom nosi brojna iskušenja. Neka nam međusobno razumijevanje i uvažavanje, budu putokazi za sve ono što je pred nama, trudeći se da i dalje zajedničkim snagama ulažemo napore za dobrobit našeg društva.

 

Sretan Uskrs!


                            PREDSJEDNIK OV                                                                                           NAČELNIK OPĆINE

                             Kenan Greda s.r.                                                                                              Osman Ćatić s.r.

 

Općina Konjic dio regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”

Slijedeći  zacrtane ciljeve za stvaranje što boljeg i ugodnijeg ambijenta za zdrav život  Općina Konjic ovih je dana u očuvanju životne sredine otišla korak dalje i kao jedna od 4 općine iz BiH  krenula u realizaciju aktivnosti u sklopu  regionalnog projekta  “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Projekat  u BiH provode Ekopak, GIZ i REDAH.

- Ponosni smo što smo  prepoznati kao jedna od bh. sredina koja se odgovorno  odnosi prema okolini i nastoji zbrinuti otpad na  adekvatan način, slijedeći pozitivne primjere u svijetu - kazao je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Kako je naveo direktor Javnog komunalnog preduzeća Standard Konjic Samir Memić upravljanje staklenom ambalažom jako je značajno u ukupnom procesu odvajanja otpada, naglašavajući da su  prvi kontejneri, od njih 40 koliko je u sklopu projekta stiglo u Konjic, već  postavljeni u gradskom središtu na lokacijama koje su određene za tu namjenu, te da će se u narednim danima postaviti specijalni kontejneri i u naseljima van gradskog središta.

Građani Konjica su ovu novinu u gradu pohvalili i  podržali, konstatujući da je to još jedan korak ka ljepšem i čišćem gradu ali i općini u cjelini.

Direktor JKP Standard Konjic Samir Memić  pozvao  je građane da odvajaju  ambalažni stakleni otpad i odgovorno se odnose prema prirodi, podsjećajući da  svi koji se žele informisati o  projektu i načinu odvajanja ambalažnog staklenog otpada, informacije mogu dobiti  kroz promotivne materijale koji su postavljeni na oglasnim tablama, u školama, kao i u programu Radio Konjica, jer projekat prate i edukativni sadržaji.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi