Vijesti iz Konjica

Odavanjem počasti svima koji su dali svoje živote za odbranu Konjica i Bosne i Hercegovine kroz historiju danas završen višednevni program obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana oslobođenja Konjica od fašizma

Grad Konjic je tokom programa u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma od 22.februara do danas na različite načine ukazao na značaj obilježavanja ovih praznika, kroz jačanje i razvijanje poštovanja i ljubavi prema domovini i gradu kod građana svih generacija, a naročito kod  djece i mladih.

Na ovaj praznični dan organizovan je obilazak spomen obilježja i šehidskih mezarja, te polaganje cvijeća, čime je odata počast Konjičanima, koji su dali svoje živote u odbrani grada i Bosne i Hercegovine kroz historiju.

Osim gradskih spomen obilježja i šehidskih mezarja upriličen je obilazak i polaganje cvijeća u svim mjesnim zajednicama na području grada Konjica.  

Gradonačelnik Ćatić otvorio 13.Međunarodni šahovski turnir "Konjic Open" koji se održava u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Konjicu se održava 13.Međunarodni šahovski turnir "Konjic Open", na kojem se takmiči 108 šahista iz 11 zemalja. Takmičenje koje se održava u organizaciji Šahovski klub "Igman" Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, otvorio je prvim šahovskim potezom gradonačelnik Osman Ćatić, koji je šahistima poželio dobrodošlicu u Konjic, dobro druženje i mnogo uspjeha na takmičenju.

Čestitka u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 3. marta Dana oslobođenja Konjica od fašizma uputili su čestitku u kojoj se navodi:
 
"Poštovane sugrađanke i sugrađani, Bosanci i Hercegovci u ime svojih saradnika i svoje lične ime u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma upućujemo vam čestitke sa iskrenim željama da, njegujući sve ono što su u odbrani Bosne i Hercegovine i njene slobode i nezavisnosti i odbrani Konjica, činile generacije prije nas, bude naš put kojim ćemo koračati naprijed, prenoseći na naše potomke osjećaj patriotizma i ljubavi prema domovini.
Želimo da ovaj i sve naredne praznike naše domovine dočekujemo u slobodi i obilježavamo na svečan način kako to i zavrijeđuju naša jedina domovina Bosna i Hercegovina i naš Konjic."

Svečanim defileom ulicama grada, programom pod nazivom „ Pozdrav zastavi naše domovine“ i programom učenika osnovnih i srednjih škola u Konjicu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma

Grad Konjic danas je na svečan način obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma. Nakon svečanog defilea ulicama grada, na malom trgu pored zgrade Gradske uprave Konjic priređen je program pod nazivom “Pozdrav zastavi naše domovine”, tokom kojeg su učenici Srednje škole Konjic otkrili zastave Bosne i Hercegovine.

O domovini i patriotizmu okupljenoj mladosti i građanima Konjica govorili su Konjičanin Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

- Prije 32 godine jedna generacija je preuzela odgovornost i krenula putem slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine i sve što je nakon toga uslijedilo su teške godine borbe za nezavisnost, za slobodu naše domovine. Patriotizam je civilizacijska samosvjest i najveći izraz patriotizma je biti spreman ući u društvo zasnovano na znanju, zato vas pozivam da se posvetite obrazovanju i borite se za svoju budućnost i budućnost ove zemlje svojim znanjem - poručio je u svom obraćanju mladim Konjičanima i Bosancima i Hercegovcima prof. dr. Kenan Šljivo.

 - Koliko istinskih osjećaja i ljubavi svih nas treba da je utkano u riječ domovina. Bez domovine, nema ni nas, ni našeg identiteta. Bez poštovanja koje bi trebalo da svakodnevno iskazujemo prema domovini i isticanja njenih obilježja, nema ni patriotizma, kojim bi svi trebali da se dičimo. Bez zastave, grba, himne i jezika nema onog što nazivamo svojom zemljom, svojom djedovinom, svojom domovinom. Zato glasno i jasno u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma s ponosom kažemo da živimo upravo ovdje gdje su živjeli, radili i borili se, za svaki pedalj ove zemlje naši preci i gdje će živjeti i naši potomci. Zbog ove mladosti ovdje, zbog djece i svih onih koji iskreno vole ovaj grad i domovinu Bosnu i Hercegovinu, danas pozdravljamo zastave naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, zastave koje je svijet priznajući Bosnu i Hercegovinu, priznao i prepoznao kao nešto čime se dičimo i na što smo ponosni. Budimo ponosni na našu domovinu - kazao je gradonačelnik Ćatić  čestitajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine  i Dan oslobođenja od fašizma.

Svečanost je nastavljena u Sportskoj dvorani Konjic gdje su učenici osnovnih i Srednje škole Konjic, pokazali pjesmom, plesom i literanim radovima, za koje su nagrađeni, koliko vole   domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Federacije Nermin Nikšić posjetio Grad Konjic, tokom posjete svečano otvorena obnovljena i novoigrađena školska igrališta u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi

Bolji uslovi za nastavne i vannastavne aktivnosti za 1300 konjičkih osnovaca  - U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine  i Dana oslobođenja od fašizma ozvaničen završetak radova na obnovljenim i novoizgrađenim školskim igralištima Prve i Druge osnovne škole u Konjicu  

Danas je premijer Federacije Nermin Nikšić posjetio Grad Konjic gdje se sastao sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem. Tokom posjete premijer Nikšić prisustvovao je svečanostima kojima su otvorena obnovljena i novoigrađena školska igrališta u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi.

Svečanim činom otvaranja obnovljenih i novoizgrađenih školskih igrališta u Prvoj  i Drugoj osnovnoj školi, u kojima se obrazuje 1300 učenika, koji su uz premijera obavili ministar obrazovanje nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, direktor Omer Kozić i direktorica  Munevera Tinjak zajedno sa učenicima, ovi značajni školski infrastrukturni objekti predati su na korištenje učenicima i njihovim nastavnicima.

- Čestitam  Gradu Konjicu na ovim aktivostima. U ovom,  ali i drugim projektima sarađujemo sa lokalnom zajednicom i gradonačelnik Ćatić zna da može računati na apsolutnu podršku Vlade Federacije i sve ono što je u interesu građana Konjica da ćemo na svaki mogući način osigurati. Drago mi je da se sve više uspostavlja saradnja i sa Vladom HNK -  kazao je premijer Nikšić, koji je zajedno sa gradonačelnikom Ćatićem naglasio značaj izgradnje osjećaja pripadnosti prema državi kod mladih ljudi, što se tokom svečanosti u obje škole osjetilo.

Kako je kazao  ministar Velagić ovim aktivnostima Grad Konjic je u povodu značajnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine i Konjica, poklonio gradu i građanima ono najbitnije, a to je ulaganje u budućnost.

-  Naše je opredjeljenje djeci, mladima, ali i svim građanima omogućiti što bolje i kvalitetnije uslove za obrazovanje kao i rekreativne aktivnosti. Sagledavajući potrebe u proteklom smo periodu planskim aktivnostima u saradnji sa višim nivoima vlasti uradili značajne projekte u čijem su fokusu školski objekti, sportska infrastruktura, igrališta, šetnice. Zahvaljujem Vladi Federacije i premijeru Nikšiću što su prepoznali važnost uređenja školskih igrališta, koje koriste i stanovnici naselja, u čijoj blizini se nalaze, za rekreativne aktivnosti. Želim da se igrališta koriste što više, ali da svi korisnici ujedno budu oni koji će se truditi da se ne uništavaju, kako bi ih mogli, na zadovoljstvo svih, koristiti za svakodnevne aktivnosti,  kao i organizovanje sportskih i zabavnih sadržaja. Zaista smo ponosni i sretni zbog svega što je urađeno za dobrobit svih , a naročito djece i mladih  - kazao je gradonačelnik Ćatić.

-  Hvala svima koji su dali doprinos da naši učenici i nastavnici imaju kvalitetne sportske terene za izvođenje nastave i ostale aktivnosti. Posebnu zahvalnost upućujemo premijeru Nikšiću i gradonačelniku Ćatiću što su prepoznali potrebe naših škola i omogućili uslove za realizaciju projekta koji su rezultirali moderno uređenim igralištima kakve danas imamo- kazali su  direktor Kozić i direktorica Tinjak.

 

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica mladost Konjica poslala snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Danas je u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma Grad Konjic organizovao svečano podizanje zastave međunarodno priznate države  Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica. U prisustvu gradonačenika Konjica Osmana Ćatića i učenika Srednje škole Konjic, zastavu je u ime mladih Konjičana podigao Harun Špago, jedan od najboljih konjičkih studenata.

- Želim da pohvalim Gradsku upravu Konjic koja intenzivno radi na kulturi sjećanja , kako se važne stvari, koje su se dešavale nama kroz historiju, ne bi zaboravile, u koje  uključuju i nas mlade, što je posebno važno. Zahvaljujem se na časti koja mi je ukazana i sretan sam što je prepoznat moj trud na fakultetu u protekle tri godine- kazao je Harun Špago, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Ukoliko želimo da govoriti o budućnosti, neminovno je da se prisjetimo i naše prošlosti. Neki mladi ljudi prije nas maštali su o slobodi, mladi i mi zahvaljujući generacijama koje su branile i obranile našu domovinu i naš grad, danas živimo slobodno. U povodu Dana nezavisnosti BiH i Dan oslobođenja Konjica od fašizma nastojali smo ukazati na značaj događaja koji su obilježili našu historiju. Čast da otvori  izložbu pod nazivom “1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” prije par dana, ukazali smo jednom pod naših nastarijih sugrađana, koji je učestvovao u referendumu, a danas želimo ukazati čast mladim ljudima koji nas svojim uspjesima u obrazovanju čine ponosnim. Željeli smo da upravo Harun Špago,  jednan od najboljih konjičkih studenata, koji je dobitnik zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, u ime mladosti Konjica podizanjem prve zastave naše domovine Bosne i Hercegovine sa ovog mjesta pošalje snažnu poruku mira, zajedništva, tolerancije - naglasio je gradonačenik Ćatić.

Učenici Srednje škole Konjic Benjamin Mujak i Amar Kamiš sretni što su mogli učestvovati u aktivnostima kojima Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti i Dan oslobođenja Konjica od fašizma, koje su provedena na brdu Vrtaljica su kazali : - “Danas smo u povodu Dana nezavisnosti i Dana oslobođenja Konjica od fašizma na ovom mjestu odakle nam je svima široko, kako srcima, tako i pogledu. Sa željom da tako i ostane, i zauvijek budemo vezani za Vrtaljicu, na kojoj je većina nas odrastala u igri, šetnji, izvidačkim druženjima. Želja nam je da dizanjem prve zastave naše domovine pokažemo da želimo i znamo čuvati naše znamenje, najvažnija obilježja domovine u kojoj odrastamo, obrazujemo se, stičemo vještine, zaljubljujemo se, maštamo. Zato zahvalni za sve to, danas smo sretni što smo bili tu kada je visoko podignuta zastava BiH, koja će svjedočiti o nama, našoj prošlosti i našoj budućnosti.”

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi