Vijesti iz Konjica

Dječije obdanište “Zulejha Begeta” Konjic proširilo kapacitete i poboljšalo kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja - formirana nova odgojna grupa

Dječije obdanište “Zulejha Begeta Konjic uz podršku Grada Konjica u novu pedagošku godinu ušlo je obogaćeno novom odgojnom grupom, namjenjenom predškolskom uzrastu od 5 do 6 godina, koja je roditeljima omogućila da svoje predškolce adekvatno pripremi za školu.

- Grad Konjic nastoji biti podrška svima koji aktivno rade i trude se poboljšati uslove u ustanovama u korist onih koji su korisnici njihovih usluga. Uvidjevši opravdanost zahtjeva roditelja i menadžmenta dječijeg obdaništa, a shodno našim mogućnostima podržali smo otvaranje nove odgojne grupe, kroz nabavku potrebne opreme, kako bismo omogućili da što veći broj djece bude uključen u predškolske aktivnosti - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je danas tim povodom posjetio Dječije obdanište “Zulejha Begeta” Konjic, gdje se družio sa najmlađim sugrađanima.  

- Čestitam direktorici i zaposlenicima na kvalitetnom radu, jer interes roditelja govori o njihovoj stručnosti, ali i stanju u kojem se grad Konjic nalazi i radno sposobno stanovništvo. Bilježimo veći broj zaposlenih, pa samim tim i veći broj roditelja koji imaju potrebu za korištenjem usluga obdaništa - naglasio je gradonačelnik Ćatić.

- Ovaj trenutak predstavlja značajan korak u razvoju našeg vrtića, ali i u pružanju boljih usluga u našoj lokalnoj zajednici. Zahvaljujući podršci Grada Konjica uspjeli smo stvoriti uslove za proširenje kapaciteta, te time smanjiti liste čekanja, što je veoma značajno za porodice sa djecom. Nova grupa broji 22 djece i s ponosom možemo reći da trenutno imamo 97 dječaka i djevojčica u našoj  odgojnoj ustanovi. Zahvaljujemo se gradonačelniku na posjeti ovim povodom i na ugodnom druženju sa našim mališanima, koji su imali priliku da razgovaraju, dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju i iskažu svoje želje - naglasila se Lejla Čolaković, direktorica Dječijeg obdaništa “Zulejha Begeta” Konjic.

- Sin je od jaslica do ove grupe polaznik vrtića. Zaista nam mnogo znači što ima mjesta za sve, jer mnogo toga nauče, savladaju i steknu nove vještine. Raduje činjenica da se u Konjicu svakodnevno stvaraju bolji uslovi za život i odrastanje naše djece - kazala je Dajana Faladžić, majka jednog od polaznika nove odgojne grupe, koja je pozdravila njeno formiranje.

Pripreme za najveću smotru izviđača na Boračkom jezeru u julu naredne godine

U okviru priprema za Smotru izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, koja bi trebalo da se održi od 15.do 22. jula 2024.godine na Boračkom jezeru, danas su predstavnici Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine posjetili Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem sa saradnicima i predstavnicima Odreda izviđača Neretva Konjic.

- Pripremamo se za jedan od najvećih izviđačkih događaja na Boračkom jezeru, koji će, kako je planirano, okupiti od 800 do 1000 izviđača iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. U tim pripremnim aktivnostima očekujemo podršku Grada Konjica, jer planiramo napraviti smotru za pamćenje sa različitim aktivnostima. Oduševljeni smo prijemom i potvrdom gradonačelnika da će biti podrška ovom značajnom projektu za izviđačke organizacije iz Bosne i Hercegovine, na čemu se iskreno zahvaljujemo. Veliki je posao pred nama, ali mislimo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti odgovoriti ovom izazovu - kazao je Nermin Zagorčić, predsjednik Saveza izviđača Federacije BiH, koji je podsjetio na uspješnu dugogodišnju saradnju sa gradonačelnikom Ćatićem i Odredom izviđača Neretva Konjic.

 - Smatramo da Konjic ima jednu od najuspješnijih izviđačkih organizacija, koja ima jaku upravu i od njih u ovom projektu očekujemo najveću pomoć - naglašava Zagorčić.

Atletski savez Bosne i Hercegovine zainteresovan za izgradnju Atletskog centra u Konjicu

U cilju sagledavanja mogućnosti za izgradnju Atletskog centra u Konjicu jučer se gradonačelnik Konjica Osman Ćatić sa saradnicima sastao sa predsjednicom Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Đurđicom Šišul Rajher, generalnim sekretarom  Mehmedom Lokmićem i direktorom Atletskog kluba Pace Konjic Mahirom Mujićem.

Tokom posjete razgovano je o kapacitetima za bavljenje atletikom kojima Konjic trenutno raspolaže i spremnosti Gradske uprave Konjic za njihovo proširenje.

- Gotovo sve atletske staze u Bosni i Hercegovini su već dotrajale i u namjeri da osiguramo uslove za budućnost atletike kao sporta u našoj zemlji pokušavamo iznaći adekvatna rješenja, koja će omogućiti organizaciju većih takmičenja i kvalitetne pripreme takmičara. S obzirom da Grad Konjic vodi računa o mladima i ima veliko razumijevanje po pitanju stvaranja uslova za aktivno bavljenje sportom, želja nam je da se u Konjicu izgradi Atletski centar i vjerujemo da će se te želje i ostvariti - kazala je predsjednica Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Đurđica Šišul Rajher izražavajući zahvalnost gradonačelniku Ćatiću i njegovim saradnicima na susretljivosti i razumijevanju, kako bi stasavale nove generacije atletičara, koji će postizati vrhunske rezultate.

- Raduje me činjenica da su predstavnici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine prepoznali napore koje Gradska uprava Konjic ulaže kada je u pitanju unaprijeđenje sportske infrastrukture, od uređenja igrališta pored Osnovne škole Čelebići, Prve i Druge osnovne škole, Područnih škola Ribići i Podorašac, radova u Sportskoj dvorani Konjic i na Gradskom stadionu, te da su na osnovu toga odlučili predstaviti nam svoje planove. Grad Konjic će se truditi biti podrška projektu Atletskog centra u našem gradu sa željom da u Konjicu osim na nivou Bosne i Hercegovine i Evrope imamo i svjetska takmičenja u ovom, ali i drugim sportovima, što je i naš cilj - kazao je gradonačelnik Ćatić.

{galerija}2023/atletskisavez{galerija}

Prijem za Adina Turka, učenika Osnovne škole Seonica i člana četvoročlane reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će nastupiti na Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju u Baru u Crnoj Gori

Danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić sa saradnicima upriličio prijem za Adina Turka, učenika 6.razreda Osnovne škole Seonica, koji se nakon osvojenog drugog mjesta na Finalnom saobraćajno-obrazovnom takmičenju BIHAMK-a među 52 takmičara  iz Bosne i Hercegovine plasirao za nastup na Evropskom saobraćajno - obrazovnom takmičenju, koje će biti održano od 22.do 24.septembra u Baru u Crnoj Gori. Prijemu su uz Adina, prisustvovali mentor Zijad Lepara, direktor i sekretar Osnovne škole Seonica Zijad Halilović i Sejad Hakalović i majka Sabina Turak.

- Možemo biti ponosni da Konjic nastavlja jednu lijepu tradiciju, posebno kada je riječ o Osnovnoj školi Seonica čiji su učenici 6.put pod mentorstvom nastavnika Zijada Lepare, dio reprezentacije BiH na Evropskom takmičenju. Čestitam Adinu, mentoru, menadžmentu škole i porodici, uz želje za puno sreće i uspjeha na predstojećem takmičenju - kazao je gradonačelnik Ćatić.

-  Aktivno smo se pripremali, jeste teško i zahtjevno, ali kada savladaš i naučiš pravila, onda je mnogo lakše. Uzbuđen sam i očekujem osim dobrih rezultata na takmičenju i druženje sa vršnjacima. Hvala za podršku - kazao je jedanaestogodišnji Adin Turak.

- Mi smo jedina škola sa saobraćajnom sekcijom u HNK i za učenike je ona zahtjevna, ali i poučna, jer osim pravila u saobraćaju, uče se i saobraćajnoj kulturi,što je posebno značajno. Očekujemo zalaganje i dobar rezultat  na Evropskom takmičenju - kazao je mentor Zijad Lepara.  

Zahvaljujući se Gradu Konjicu na podršci direktor Osnovne škole Seonica Zijad Halilović je naglasio da je prijem lijep način da svi zajedno požele Adinu i njegovom mentoru mnogo sreće i isprate ih na takmičenje. - Oni su već pokazali uspjeh samim plasmanom na ovaj nivo takmičenja. Želimo da što bolje predstave školu, Konjic i Bosnu i Hercegovinu.

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder danas u posjeti Konjicu

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder danas je posjetila Grad Konjic gdje se sastala sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem. Tokom sastanka razgovarano je trenutnom stanju kada je riječ o zaštiti okoliša, te pravcima održivog razvoja turizma.

- U fokusu našeg razgovora bile su teme koje su bitne za razvoj ovog grada, razvoj turizma i zaštitu okoliša. Osim o Strategiji razvoja turizma Grada Konjica, čija je izrada u toku, razmijenili smo informacije o projektima koje možemo zajednički otvoriti, a tiču se zaštite okoliša, poput pitanja koja se odnose na Neretvu, te  upravljanje otpadom. Ovo je moja prva posjeta Konjicu i gradonačelniku Ćatiću, nekadašnjem kolegi iz Parlamenta Federacije BiH, kao ministrica, i želim vjerovati da je ova posjeta samo jedna u nizu koje će uslijediti i koje će donijeti korist ovom gradu - kazala je ministrica Pozder.

- Opredjeljenost Gradske uprave Konjic i aktivnosti koje smo realizovali u ranijem periodu obećavaju da ćemo, na zadovoljstvo Gradske uprave Konjic, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a posebno naših sugrađana, ići u zajedničko rješavanje otvorenih pitanja, koja smo danas imali tokom sastanka - kazao je gradonačelnik Ćatić, izražavajući zadovoljstvo zbog posjete ministrice Pozder.  

“Dani poljoprivrede Grada Konjica”

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajednica Neretvica pod pokroviteljstvom Grada Konjica i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK danas su u Buturović Polju organizovali 17. “Dane poljoprivrede Grada Konjica”. Interes izlagača ove godine bio je veliki i posjetioci ove sajamske manifestacije mogli su birati proizvode izlagača, koji se bave uzgojem i preradom voća i povrća, proizvodnjom mesnih i mliječnih proizvoda, čajeva, meda i drugih prehrambenih proizvoda.

- Raduje činjenica da svake godine “Dani poljoprivrede Grada Konjica” imaju sve veći broj izlagača koji nastoje predstaviti svoje proizvode koji su rezultat punog angažmana svakog pojedinca, koji se odlučio baviti poljoprivredom, ali i adekvatnih mjera podrške Gradske uprave Konjic koje se kreiraju na osnovu potreba koje iskazuju upravo poljoprivrednici. Brojni mladi ljudi iz ruralnih područja, gdje im uslovi to dozvoljavaju, odlučili su se kroz bavljenje uzgojem stoke i poljoprivrednom obezbjediti sebi i svojoj porodici egzistenciju, što nam je dodatni motiv da ulažemo u ovu obast još više i da realizujući različite projekte koji osnažuju poljoprivredu, omogućimo nabavku mehanizacije, sjemenskog materijala i svega onog što je potrebno za uspješan i produktivan rad. Sajamske aktivnosti prilika su da se zajedničkim snagama trasiraju pravci daljeg razvoja poljoprivrede - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, otvarajući ovogodišnji sajam.

Marko Ivanković, direktor Agromediteranskog zavoda Mostar i Dženan Vukotić, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju čestitali su Savezu, Gradu Konjicu i poljoprivrednim proizvođačima na uspjesima koje nižu u oblasti poljoprivrede, odajući priznanje Stručnoj službi Saveza, koja je posvećena radu na terenu, kako bi pravovremenim i adekvatnim mjerama pomogla poljoprivrednim proizvođačima.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović, koji je danas potpisao ugovor sa gradonačelnikom Ćatićem, a koji se odnosi na poticaj poljoprivrednoj proizvodnji Grada Konjica za 2023.godinu iskazujući zadovoljstvo zbog toga, naglasio je da je sretan što se i pored loših vremenskih uslova za poljoprivredu, uspjela očuvati proizvodnja, upravo zahvaljući podršci koju poljoprivrednici dobiju. - Vlast vodi računa o poljoprivredi i samo je bitno da se pomaže istinskim poljoprivrednim proizvođačima u tim aktivnostima - naglasio je Avdibegović.

Tokom manifestacije dodjeljene su poljoprivredne mašine za trojicu poljoprivrednih proizvođača. Mogućnost za dodjelu imali su svi izlagači, jer je dodjela izvršena slučajnim odabirom. Semira Gagulu, Ibrahima Turka i Muhameda Hondu obradovali su učenici Poljoprivredne škole Konjic, koji su danas osim praćenja upriličenog predavanja, imali zadatak da izvuku nagrađene.

Dobitnici nagrada iznenađeni i obradovani poljoprivrednim mašinama zahvalili su se Gradu Konjicu na ovom vidu podrške, poželjevši da slične aktivnosti budu organizovane i u budućnosti. Današnjim sajmom osim izlagača, dobitnika nagrada, takmičara u sportskim disciplinama koji su bili najuspješniji, bili su zadovoljni i posjetioci koji su kupili kvalitetne domaće proizvode. Osim brojnih Konjičana sajam su danas posjetili i neki od Jablaničana.

- Prvi put smo ovdje, ponuda je zaista bogata i kvalitetna. Zadovoljni smo jer smo kupili različite proizvode, prošetali i ugodno proveli dan, zato planiramo ponovo doći- kazao je Mirsad Omerović iz Jablanice, koji je sa suprugom danas posjetio sajam u Buturović Polju .

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi