Vijesti iz Konjica

U radnoj posjeti Općini Konjic danas boravio načelnik Općine Pale - Prača Almin Ćutuk

Općinu Konjic i načelnika Osmana Ćatića danas je posjetio načelnik Općine Pale - Prača Almin Ćutuk. Tokom sastanka načelnici su razmijenili iskustva o djelovanju i mogućnostima razvoja lokalnih zajednica na čijem su čelu.

- Ovakvi susreti su dragocijeni upravo zbog upoznavanja sa potrebama pojedinih općina, naročito kada se radi o povratničkim općinama kakva je Općina Pale - Prača. Želja nam je da zajedničkim snagama kroz različite projekte i aktivnosti omogućimo snažniji razvoj ove općine i budemo dio pozitivnih priča prilikom stvaranja preduslova za život i opstanak povratničkih porodica na području Pala- Prače - kazao je načelnik Ćatić.

Načelnik Ćutuk zahvalio se načelniku Ćatiću na gostoprimstvu i iskazanoj spremnosti Općine Konjic da u skladu sa raspoloživim mogućnostima da doprinos razvoju i napretku Općine Pale -Prača, a samim tim i unaprijeđenju uslova života njenih stanovnika.

Posjeta državnoj bolnici za obuku i istraživanje Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi u Republici Turskoj

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić tokom radne posjete Republici Turskoj posjetio je državnu bolnicu za obuku i istraživanje  Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, gdje se sastao sa direktorom ove zdravstvene ustanove prof. dr. Kaan GİDEROĞLU. Direktor  GİDEROĞLU ovom se prilikom zahvalio načelniku Ćatiću na posjeti i namjeri da se u budućnosti pokušaju naći modeli za stručno usavršavanje konjičkih zdravstvenih radnika, te je izrazio spremnost da se te aktivnosti uskoro i realizuju. Načelnik  Ćatić i direktor Gideroglu razgovarali su o svim bitnim stvarima koje se odnose na unaprijeđenje zdravstve zaštite građana općine Konjic.

Radna posjeta Općini Beyoglu

Tokom boravka u radnoj posjeti Općini Beyoglu načelnik Općine Konjic Osman Ćatić sastao se sa zamjenikom načelnika Mehmetom Erdoganom. Općina Beyoglu, smatra se jednom od razvijenijih općina sa bogatom kulturnom baštinom i kontinuiranim napretkom u oblasti privrede i turizma. Ovom prilikom razgovarano je o načinima povezivanja Općine Konjic sa Općinom Beyoglu na svim poljima djelovanja.

Radna posjeta Republici Turskoj s ciljem stvaranja uslova za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić protekle sedmice boravio je u radnoj posjeti Republici Turskoj, Općini Beyoglu. Tokom posjete zajedno sa direktorom Osnovne škole Čelebići Nijazom Kurtovićem sastao se sa Hüseyinom BAĞCI, okružnim direktorom nacionalnog obrazovanja, gdje je razgovarano o dobrim praksama kada je riječ o obrazovanju i uvođenju novina u nastavni proces.

Ovom prilikom dogovorena je čvršća saradnja i definisani zajednički projekti koji će biti realizovani u narednom periodu.

 

Naredbe i Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH je na 298. sjednici održanoj 12.01.2022. usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čija primjena počinje 12.01.2022. godine i traje 14 dana.
 
PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA
1. Preporučuje se osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, da i dalje izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.
2. U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako
bi dobili dalje upute.
3. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.
4. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19 da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljim pogoršanjem COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH.
5. Preporučuje se nadležnim tijelima vlasti u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama u kantonima, organiziranje imunizacije protiv COVID-19 po načelu „dan otvorenih vrata“ prema raspoloživim količinama vakcina protiv COVID-19.
6. Vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, prema procjeni epidemiološke situacije u kantonu, preporuke od tač. 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.
 

Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren "Zimski grad"

Načelnik Osman Ćatić i direktor PD Igman Đahid Muratbegović večeras u Konjicu otvorili manifestaciju “Zimski grad”, koja će trajati do 30. januara

S ciljem stvaranja što ugodnijeg ambijenta za sve građane i goste Konjica tokom zime Ustanova Sportska dvorana Konjic, uz podršku Općine Konjic i Privrednog društva Igman, organizuje manifestaciju “Zimski grad” u Konjicu, u okviru koje je u Sportsko poslovnom centru “Partizanovo” po prvi put postavljeno klizalište, sa pratećim zimskim bazarom i ostalim zabavnim sadržajima.

U prisustvu velikog broja Konjičana svih generacija, svečani čin otvaranja “Zimskog grada” obavili su načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i direktor Privrednog društva Igman Đahid Muratbegović, koji su na ovaj način školarcima poželjeli ugodne dane raspusta uz bogate sadržaje “Zimskog grada”.

“Zimski grad” biće na raspolaganju posjetiocima  do 30.januara, svakim danom u terminu od 12 do 23 sata.

 

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi