Na svečan način danas obilježena 640.godišnjica od prvog pisanog traga o Konjicu

Na svečan način danas obilježena 640.godišnjica od prvog pisanog traga o Konjicu

Obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti svima koji su svoje živote dali za odbranu Konjica i Bosne i Hercegovine kroz dugogodišnju historiju, te Svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su uručena javna priznanja, danas je Grad Konjic obilježio 16.juni Dan grada Konjica.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nakon obraćanja gradonačelnika Osmana Ćatića, koji čestitajući Dan grada Konjica, podsjetio na historijski značaj i kontinuitet postojanja i djelovanja Konjica kao zajednice, uručena su javna priznanja Grada Konjica za 2022.godinu.

Povelje sa zlatnim grbom Grada Konjica za posebne zasluge i doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine od agresije dodjeljene su posthumno Jasminu Guski i Osmanu Habibiji.

Dobitnici Povelje za zlatnih grbom Grada Konjica za svoj nesebičan angažman u raznim oblastima djelovanja koji doprinose razvoju i promociji Grada Konjica su : Senadin Dino Begtašević, Dino Kasalo, Jasminka Džumhur, kompanije TN Bosnia, Graewe Tadiv, Eurosjaj, Radio-televizija Konjic. Dobitnik Plakete sa zlatnim grbom Grada Konjica je Kulturno umjetničko udruženje Sejfullah Konjic.

Priznanje “Počasni građanin”Grada Konjica za 2022.g. dobili su Karstein Bjoerge i Ivar Steinsland, predstavnici  Komune Sund iz Norveške sa kojom Konjic njeguje dugogodišnju uspješnu saradnju.  

Zahvalnice sa zlatnim grbom Grada Konjica u povodu dana grada Konjica dodjeljene su Ismetu Pačarizu posthumno, Samiru Bilanoviću Ujetu posthumno; Miralemu Šbiću Miki posthumno i Elvedini Dini Alić.

U sklopu obilježavanja Dana grada Konjica koji su počeli sportskim i kulturnim događajima, Festivalom glumca BiH, koji je sinoć svečano zatvoren, danas  su organizovane I druge aktivnosti.  Udruženje žena “NERA” na  platou pored male fontane priredilo je zanimljiv sadržaj pod nazivom “Mirisi konjičke sofre”, sa bogatom gastro ponudom i predstavljenjem rukotvorina vrijednih Konjičanki, a u organizaciji Udruženja za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa Konjic i BZK Preporod Konjic priređena je i  izložba slika polaznika Likovne škole “Zuko i Lazo” u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.  

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi