U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine izložba na otvorenom – Historija zaokružena zastavama

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine izložba na otvorenom – Historija zaokružena zastavama

Grad Konjic je u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine na mostu Jurija Gagarina, gdje Neretva simbolično spaja regiju Bosne sa Hercegovinom, istaknuo sve historijske zastave Bosne i Hercegovine, kako bi se naglasio kontinuitet njene državnosti.

Most Jurija Gagrina u centru Konjica, za ovu svojevrsnu izložbu na otvorenom koja svjedoči o burnoj i istovremeno bogatoj historiji naše domovine, izabran je s razlogom, jer je upravo Neretva, čije obale spaja, slovo “I” u imenu Bosna i Hercegovina.

Stara kamena ćuprija vijekovima je bila poveznica i put brojnim karavanama, a most Jurija Gagarina građevina je iz novije historije koja omogućava brži i sigurniji saobraćaj. Državne zastave BiH na njemu neka budu svjedok jednog značajnog vremena za sve građane Bosne i Hercegovine i podsjećanje na važnost očuvanja njene državnosti, suverenosti i slobode u budućnosti. 

Kroz izložbu na otvorenom najmlađe generacije Konjičana i Bosanaca i Hercegovaca moći će se upoznati sa najvažnijim državnim znamenjima i simbolima naše domovine, te naučiti nešto više o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine kroz vijekove.

Zastave koje se viore nad Neretvom vizuelna su čestitka Grada Konjica svim Bosancima i Hercegovcima za Dan državnosti.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi