Na zadovoljstvo malih privrednika iz oblasti turizma danas uspostavljen turistički klaster “Welcome to Konjic”, čiji je cilj doprinijeti boljoj vidljivosti Konjica kao turističke destinacije

Na zadovoljstvo malih privrednika iz oblasti turizma danas uspostavljen turistički klaster “Welcome to Konjic”, čiji je cilj doprinijeti boljoj vidljivosti Konjica kao turističke destinacije

Potpisivanjem Sporazuma između Grada Konjica, Agencije za ekonomski razvoj “Prvi Korak”, Udruženja “Naša perspektiva” i malih privrednika iz Konjica iz oblasti turizma danas je uspostavljen turistički klaster u okviru projekta “Welcome to Konjic”, koji finansiraju Grad Konjic i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kroz program EU4Business Recovery, a implementira GIZ.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić svim akterima zaželio je uspješno zajedničko djelovanje kako bi se gostima Konjica i Bosne i Hercegovine ponudili što bolji i privlačniji sadržaji za posjetu i višednevni boravak tokom cijele godine.

-Cilj ovih aktivnosti je sinergijskim djelovanjem doprinijeti unaprijeđenju turističke ponude na području grada Konjica i omogućiti znatno bolju vidljivost Konjica kao turističke destinacije. U turistički klaster uključeno je 17 aktera i nadamo se da će nam se u narednom periodu priključiti još zainteresiranih za ovaj vid zajedničkog djelovanja na polju turizma- kazala je Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”, koja je zadužena za upravljanje klasterom.

- Programom EU4Business Recovery želimo potpomoći izgradnji destinacijskog menadžmenta u Bosni i Hercegovini. Grad Konjic je prepoznat kao jedan od 8 projekata koji će biti podržani, a kojim će se potpomoći promovisanje prirodnih i kulturnih vrijednosti Konjica, kako prema domaćim, tako i prema inostranim turistima - naglasio je Ermin Smajlović, predstavnik GIZ-a. 

Konjičani Kasim Džajić, Orhan Nikšić i Denis Cakić, čija se djelatnost direktno odnosi na turizam ili je indirektno naslonjena na ovu oblast, uspostavu turističkog klastera okarakterisali su kao ozbiljan korak ka stvaranju dobre osnove za kvalitetan zajednički rad.

-S velikim osmijehom na licu dočekao sam da u svom gradu imamo turistički klaster, da smo napokon prepoznali da bez destinacijskog menadžmenta nema ni nas malih privrednika u tom dijelu. Ovo je najsvjetliji događaj koji nam se mogao dogoditi u ovoj godini - kazao je Cakić.

- Mislim da turizam možemo ozbiljno graditi i razvijati jedino ako promovišemo kompletan grad i sve što on ima za ponuditi gostima, a vrijednost više je što smo ujedinjeni u ovu priču nazvanu “Welcome to Konjic”- kazao je Nikšić.

Kako je najavljeno tokom današnjeg skupa u narednom periodu biće kreiran marketing plan za upravljanje turističkom ponudom. Planirano je otvaranje turističkog info centra, koji će djelovati u sklopu objekta DO ARK Titov bunker, gdje će biti uređena kafeterija, suvenirnica i multimedijalna sala, što će stvoriti mogućnosti za dodatnu promociju svih turističkih sadržaja na području grada Konjica.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi