Posjetom Barbare Bonciani vijećnice italijanskog grada Livorno Konjicu i sastankom sa gradonačelnikom Ćatićem definisana institucionalna saradnja ova dva grada

Posjetom Barbare Bonciani vijećnice italijanskog grada Livorno Konjicu i sastankom sa gradonačelnikom Ćatićem definisana institucionalna saradnja ova dva grada

Vijećnica grada Livorno Barbara Bonciani, direktor organizacije Iscos Toscana Antonio Cerqua i predstavnica organizacije Iscos Emilia-Romagna i Iscos Nazionale Tamara Cvetković, danas su posjetili Grad Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Nakon dvogodišnjih aktivnosti na uspostavi saradnje, današnjim sastankom sa gradonačelnikom i predstavnicima ustanova, organizacija i udruženja, saradnja Konjica i Livorna ušla je u novu fazu, koja će podrazumjevati skoro potpisivanje Sporazuma prijateljstva.
- Čast nam je i zadovoljstvo što smo danas u Konjicu u misiji uspostavljanja čvršće saradnje. Ubjeđena sam da Livorno i Konjic imaju puno mogućnosti za različite razmijene bilo na polju kulture, obrazovanja, turizma ili sporta. Iz današnjeg susreta na kojem se zahvaljujem gradonačelniku i predstavnicima pojedinih ustanova i nevladinih organizacija, treba da se stvori čvršći okvir za saradnju. U svrhu uspostavljanja dogovora na tom planu mi ćemo se u narednim danima sastati i sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini i definisati pojedinosti na tom nivou – kazala je Barbara Bonciani vijećnica italijanskog grada Livorno i savjetnica za međunarodnu saradnju.
- Upoznali smo divne ljude, jedan prekrasan grad koji nas je oduševio susretljivošću ljudi koje smo upoznali, bogatstvom prirode i kulturnim vrijednostima, zaista smo uživali - naglasila je Bonciani nakon obilaska Konjica.
- Sa velikim zadovoljstvom smo ugostili prijatelje iz italijanskog grada Livorno i razgovarali o aktivnostima koje nas povezuju i koje su zajedničke, kako da ih unaprijedimo, kako bismo išli ka potpisivanju Sporazuma prijateljstva. Nadam se da će u narednom periodu imati priliku kako naši izviđači, tako i naši srednjoškolci da u sklopu naše razmijene, posjete Livorno i mladi iz Livorna posjete naš grad, te da će saradnja koja je do sada bila na nivou nevladinog sektora preći na institucionalni nivo i biti uspješna na zadovoljstvo svih.
Do saradnje je došlo zahvaljujući djelovanju Udruženja žena “ Nera”Konjic, koje je pokrenuto uz pomoć organizacije ISCOS, koja je dio aktivnosti koje se odnose na povezivanje Konjica i Livorna.

 

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi