I ove godine Grad Konjic nizom aktivnosti odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

I ove godine Grad Konjic nizom aktivnosti odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Odajući počast žrtvama genocida Srebrenice, Grad Konjic i njegovi stanovnici su različitim aktivnostima obilježili 11.juli, odnosno 29. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici. 

Prisustvujući kolektivnoj dženazi za 14 srebreničkih žrtava u memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, iskazao počast  i poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, podsjećajući  na važnost svjedočenja istine o onom što su dogodilo u Srebrenici i sjećanja na sve nevine žrtve zločina, koji je počinjen u Srebrenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

Uz podršku Grada Konjica u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Branilaca Konjica, zainteresovani Konjičani, njih sedam  učestvovalo je u trodnevnom Maršu mira Nezuk-Potočari, dok je danas u želji da na taj način iskažu počast žrtvama genocida, iz Konjica organizovano na kolektivnu dženazu u Srebrenicu otišlo više od 100 Konjičana.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Grad Konjic je danas u 12 sati  putem sirene za uzbunjivanje emitovao jednominutni zvučni signal, tokom kojeg su mališani Dječijeg obdaništa “Zulejha Begeta” Konjic zajedno sa odgajateljicama sa Stare kamene ćuprije u Konjicu simboličnim bacanjem bijelih ljiljana u Neretvu, dali svoj doprinos obilježavanju ove tužne godišnjice.

Narodni univerzitet Konjic je u povodu 29.godišnjice na terasi Zavičajnog muzeja organizovao izložbu fotografija pod nazivom "Kad majčina suza kane"  autora Esada Esse Lukača, koju su Konjičani mogli posjetiti u proteklim danima.

Isticanjem broja 8372 žrtva genocida u Srebrenici, danas su se na simboličan način uz poruku “Da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponovi!”srebreničkih žrtava prisjetili i Fudbaleri Fudbalskog kluba Igman Konjic.

Atletski klub PACE večeras je organizovao šetnju, trku i vožnju bicikla dugu 8372 metra, podsjećajući na taj način na nedužne žrtve genocida u Srebrenici.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi