Gradonačelnik Ćatić svečano otvorio 3. Smotru Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine na Boračkom jezeru, koja se održava u sklopu Konjičkog ljeta

Gradonačelnik Ćatić svečano otvorio 3. Smotru Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine na Boračkom jezeru, koja se održava u sklopu Konjičkog ljeta

Poželjevši izviđačima i gostima dobrodošlicu na Boračko jezero i u Konjic, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić danas je svečano otvorio 3. Smotru Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine na Boračkom jezeru, koja je okupila 800 učesnika uzrasta od 8 do 15 godina iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Rumunije.

- Boračko jezero je oduvijek bilo izviđačka oaza. Mladost, entuzijazam, druženje, očuvanje prirode i upoznavanje sa osnovnim životnim i društvenim vrijednostima, neka budu odlike koje će krasiti ove višednevne aktivnosti. Savezu izviđača Federacije BiH čestitam na ovoj prelijepoj manifestaciji na Boračkom jezeru i želim da poručim da će Grad Konjic uvijek biti dio pozitivnih priča, kao što smo i danas. Sa željom da sa ovog mjesta ponesete lijepe i drage uspomene i rado mu se vraćate, otvaram smotru Saveza izviđača Federacije BiH - kazao je gradonačelnik Ćatić.

- Ovo je jedan od najvećih izviđačkih događaja na Boračkom jezeru. Hvala Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću na podršci ovom značajnom projektu za sve nas. Ovo je prilika da se proslavi bogata izviđačka baština naše zemlje, kao i da se pokaže kako priroda može biti najbolje okruženje za učenje, razvoj i zabavu mladih. Nadamo se da će Smotra ostaviti neizbrisiv trag u srcima svih učesnika - kazao je Nermin Zagorčić, predsjednik Saveza izviđača Federacije BiH.

- Drago mi je što smo protekle dvije godine radili na jačanju saradnje između saveza u regionu u Jugoistočnoj Evropi. Sve će to polučiti još bolje rezultate tako da ćemo se viđati sve češće i više. Želim da narednih sedam dana provedete s osmijehom na licu, okruženi prijateljima, i zapamtite ovo za cijeli život - poručio je u svom obraćanju Boris Vujinović, predjednik Evropskog skautskog komiteta. Haris Hadžizukić, starješina Odreda izviđača “Neretva” Konjic koji je domaćin izviđačkim odredima na Boračkom jezeru zaželio je ugodan boravak svima uz poziv gostima Welcome to Konjic.

Govoreći o svojim utiscima Mićo Mićenović iz Odreda “Hajduk” iz Bogatića iz Srbije i Kristijan Ivković iz Odreda “Zvijezda” Vareš naglasili su da im je lijepo, da su dani ispunjeni kupanjem, druženjem i izviđačkim aktivnostima, te da se raduju novim sadržajima koji će uslijediti.  

- Sretni smo što djeca iz Republike Hrvatske učestvuju u Smotri. Oduševljena sam prekrasnom prirodom, kampom koji izgleda predivno sa bungalovima i svim ostalim. Drago mi je da izviđači u Bosni i Hercegovini imaju ovako lijepo mjesto gdje mogu doći na aktivnosti. Mi nažalost u Republici Hrvatskoj nemamo nešto takvo, ali ćemo raditi na tome da ostvarimo nešto slično - naglasila je Tamara Karlović, glavni sekretar Saveza izviđača Hrvatske.

Tokom Smotre biće organizovane radionice i takmičenja, koncert grupe Rok ko fol, te obilasci objekta ARK i muzeja u Konjicu.

Otvaranju Susreta prisustvovali su predstavnici javnog života i političkog života iz HNK, Ze-Do i Kantona Sarajevo, koji su se imali priliku upoznati sa aktivnostima i kapacitetima kojima raspolažu izviđački odredi.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi