Predstavljena Studija potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic Put ka Zelenom gradu

Predstavljena Studija potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic  Put ka Zelenom gradu

Predstavnici Konsultantskih firmi N Logic advisory i Plus minus tokom sastanka sa načelnikom Osmanom Ćatićem i koorinatorom Ajdinom Žeticom održanom u Općini Konjic predstavili su Studija potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic, za čiju su izradu zaduženi.

- Naš zadatak je da, radeći na izradi studije obnovljivih izvora energije, odredimo potencijale općine Konjic. Uradili smo kompletnu analizu energetskih potreba i svega onog što bi bilo moguće na nivou općine proizvoditi iz obnovljivih izvora - kazao je ovom prilikom direktor firme N Logic advisory Nihad Harbaš. - Ustanovili smo da bi u dogledno vrijeme općina Konjic, mogla biti jedna od prvih koja bi proizvedenu energiju mogla koristiti lokalno, odnosno imati nulte emisije stakleničkih gasova i biti tzv. Green City ili Zeleni grad, da onoliko koliku potrebu ima za energijom, proizvede na lokalnom nivou - naglasio je Harbaš,  navodeći kako će se u narednom periodu nastojati razmotriti mogućnosti finansiranja takvih projekata, jer trenutno i Evropska unija i Bosna i Hercegovina teže ka zelenom cilju za smanjenje stakleničkih gasova, za što, kako kaže postoje sredstva.

- Studija bi trebalo da pokaže koji su mogući izvori proizvodnje električne i toplotne energije, s posebnim akcentom na toplotne pumpe, zrak-voda i voda-voda, kao i proizvodnju električne energije iz foto-naponskih elektrana na području cijele općine Konjic - kazao je Meho Kulovac, tehnički direktor firme N Logic advisory, pojašnjavajući pojedinosti Studije.

- Ovo je jedna dobra priča za našu općinu, koja će dati parametre za proizvodnju energije u budućnosti u smislu korištenja obnovljivih izvora - naglasio je Ajdin Žetica kordinator izrade Studije u ime Općine Konjic.

Kako navodi Žetica Konjic ima ogromne potencijale, možda najveće  na ovim prostorima i dugoročno gledano, kada bi se oni iskoristili osim smanjenja emisije CO2, poboljšao bi se sistem grijanja na području konjičke općine, stanovnici imali ugodnije uslove života, a grad bi time bio mnogo ljepši.

- Studija je prvi korak u nastojanjima da sagledamo potencijale, mane i prednosti po pitanju obnovljivih izvora, kako bismo na osnovu toga mogli u fazama da krenemo u rješavane problema sa kojima se danas susrećemo, a to je prije svega sistem grijanja u Konjicu – kaže koordinator  Žetica. 

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi