Počela implementacija projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ u koji je uključena Općina Konjic, a koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje BiH-CG Uskoro počinje i projekat Welcome to Konjic

Počela implementacija projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ u koji je uključena Općina Konjic, a koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje BiH-CG Uskoro počinje i projekat Welcome to Konjic

Danas su predstavnici Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i predstavnici organizacije „Naša perspektiva“ posjetili Konjic gdje su se sastali sa načelnikom Općine Konjic Osmanom Ćatićem i saradnicima. Cilj sastanka bili su dogovori za implementaciju dva značajna projekta za Konjic „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ i „Welcome to Konjic“, te razmatranje mogućnosti za pripremu novih projekata.

- Riječ je o projektu kreativne industrije za nova radna mjesta koji će se provoditi u narednih 28 mjeseci. Planirano je da u Konjicu u ovoj godini otvorimo Resursni centar za kreativne industrije, koji će se nalaziti uz prostorije Agencije za ekonomski razvoj „ Prvi korak“ sa kojom ćemo intenzivno sarađivati tokom implementacije projekta kazao je Rasim Tulumović, projekt menadžer iz Udruženja poduzetnika LiNK Mostar, koje realizuje ove aktivnosti.

- Cilj je omogućiti mladim ljudima da dobiju određene resurse, da se zaposle ili samozaposle u sektorima kreativne industrije, koja obuhvata preko 50 zanimanja, od rada u biblioteci do  IT industrije, CNC mašina, proizvodnje suvenira, umjetnosti. Nadamo se da ćemo u ovoj godini postići naš cilj, a to je da mladi čovjek u Konjicu može doći u Resursni centar, dobiti prostor za rad, opremu koja mu treba da radi, savjete, mentorsku podršku kao i mogućnost stažiranja. U narednoj godini plan je da se krene sa pružanjem usluga, obukama, uvezivanjem mladih sa inostaranstvom, te rad online za potrebe firmi koje pružaju takve usluge - pojasnio je Tulumović, govoreći o detaljima planiranih aktivnosti. Navedeni projekat finansira Evropska unija iz programa prekogranične saradnje BH-CG uz partnerstvo sa Općinom Konjic i Općinom Jablanica, te Općinom Danilovgrad i Općinom Bijelo Polje iz Crne Gore.

Drugi značajan projekat čija implemetacija počinje uskoro je i projekat „Welcome to Konjic“. Riječ je o projektu koji će Općina Konjicu narednih 12 mjeseci realizovati  putem Agencije za ekonomski razvoj „ Prvi korak“, a u partnerstvu sa organizacijom „ Naša perspektiva“. - Ovim projektom koji je dio javnog poziva EU4Business Recovery, za koji smo aplicirali, pokušat ćemo kroz kreiranje turističkog klastera pod nazivom „ Welcome to Konjic“ doprinijeti boljoj promociji Konjica kao atraktivne turističke destinacije i to putem unaprijeđenja postojeće web stranice konjictourism.ba. Osim navedenog planirano je i kreiranje turističkog info centra, koji će biti  u sklopu objekta DO ARK Titov bunker, gdje će biti uređena kafeterija, suvenirnica i multimedijalna sala, što će stvoriti mogućnosti da dodatno promovišemo sve turističke sadržaje koje imamo na području općine Konjic - kazala je Ajla Greda direktorica Agencije „ Prvi korak“ Konjic.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi