Danas održana 3. vanredna, proširena sjednica Štaba Civilne zaštite Općine Konjic s ciljem prevencije izbijanja požara

Danas održana 3. vanredna, proširena sjednica Štaba Civilne zaštite Općine Konjic s ciljem prevencije izbijanja požara

Danas je Štab Civilne zaštite Općine Konjic održao 3. vanrednu, proširenu sjednicu, kojoj su uz redovne članove prisustvovali i predstavnici Policijske stanice Konjic i Policijske uprave Konjic.

Sjednica je održana s ciljem da se koordinirano u proširenom sastavu sa Policijskom upravom i Policijskom stanicom Konjic, preduzećem Šumarstvo Prenj Konjic i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, pripreme i provedu kvalitetne preventivne mjere, kako bi se požari, koji svake godine nanesu velike materijalne štete i štete po okoliš, smanjili na najmanju moguću mjeru.

Ovom prilikom zaključeno je da, osim koordiniranog djelovanja, nadležne općinske službe u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti od požara, pripreme Odluku o zabrani paljenja otvorene vatre za sjednicu Općinskog vijeća Konjic, kojom bi se, kada se usvoji, na adekvatan način mogli sankcionisati svi koji pale vatru na otvorenom ostavljajući je bez nadzora, što je u većini dosadašnjih velikih šumskih požara, bio uzrok njihovog izbijanja.

Ovom prilikom upućen je apel svim građanima da prilikom paljenja vatre u svrhu ćišćenja imanja, osiguraju ložište, provedu sve preventivne mjere, a paljenje vatre najave Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Konjic, kako bi se spriječile eventualne neželjene posljedice, ako vatra izmakne kontroli.

Osim preventivnih mjera, Štab Civilne zaštite Konjic u saradnji sa Policijskom upravom Konjic, inspekcijom i ostalim nadležnim institucijama, u cilju zaštite materijalnih dobara i ljudskih života od požara, provest će i represivne mjere, te sankcionisati sve neodgovorne pojedince koji izazivaju požare.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi