Pošumljavanjem opožarenog područja iznad naselja Homolje danas su Općina Konjic i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obilježili Dan planete Zemlje

Pošumljavanjem opožarenog područja iznad naselja Homolje danas su Općina Konjic i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obilježili Dan planete Zemlje

Danas je sadnjom simboličnog broja sadnica crnog bora na opožarenom području iznad sela Homolje, gde se prije par godina dogodio veliki šumski požar, obilježen Dan planete Zemlje u organizaciji Općine Konjic i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz tehničku pomoć preduzeća Šumarstvo Prenj Konjic. Pošumljavanje su obavili načelnik Osman Ćatić sa saradnicima i predstavnici resornog ministarstva Aziz Klisura i Emir Čaušević.

-Današnja akcija pošumljavanja prilika je da stanovnicima općine Konjic, ali i svih općina u Bosni Hercegovini ukažemo na probleme koji se odnose na zaštitu zemljišta, zaštitu šuma, voda, zraka, odnosno svih elementarnih stvari koje se tiču života na Zemlji - kazao je Aziz Klisura, predstavnik Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je ovom prilikom zahvalio načelniku Ćatiću na saradnji, kao i preduzeću Šumarstvo Prenj na rezultatima koje postiže pri ovakvim i sličnim preventivnim mjerama i sanaciji opožarenih područja, koja su nastala kao rezultat  čovjekove nebrige za zaštitu okoliša.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić u povodu Dana planete Zemlje uputio je sljedeću poruku:

Qpćina Konjic na različite načine pokušava ukazati na značaj zdrave i čiste okoline, koja je osnov za zdrav život na našem području, koje je izrazito bogato biljnim i životinjskim svijetom, te prirodnim vrijednostima. Imponuje nam što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prepoznalo aktivnosti koje Općina Konjic intenzivno provodi na zaštiti prirode i što se akcija pošumljavanja u povodu Dana planete Zemlje održava upravo na području konjičke općine.

Dan planete Zemlje je prilika da još jednom podsjetimo da bez čistog okoliša, čijoj bi zaštiti i očuvanju svaki pojedinac trebalo da posveti dužnu pažnju, neće biti moguć, ni naš napredak.

Zato sa ovog mjesta, gdje danas udruženim snagama sa bitnim organizacijama i institucijama, koje na svoj način brinu o prirodi, želimo poslati poruku da za svako uništeno stablo na bilo koji način, prirodi moramo vratiti nova tri, da za svaku stvorenu divlju deponiju, trebamo reagovati višestrukim akcijama na njihovom uklanjanju.

Sve što činimo ima posljedice, neka posljedice našeg rada i djelovanja budu dobra djela na dobrobit svih, a ne zagađene rijeke, opustošena šumska prostranstva požarima, koji su izazvani nemarom. Budimo svi čuvari prirode i planete Zemlje, učimo našu djecu i mlade da sve što učinimo prirodi učinili smo sebi, bilo to nešto ružno ili nešto lijepo. Cilj nam je da živimo u lijepom i čistom okruženju, pokažimo vlastitim primjerom koliko to istinski želimo.

Kako kaže slogan ovogodišnje akcije čišćenja i uređenja koju provodimo “ ZA MOJ GRAD KONJIC”, neka tako i bude - poručio je danas načelnik Ćatić.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi